Öğretme – Öğrenme Yaklaşımları ve Model Kuramları Test II

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Aslı, derste anlatılanları dikkatlice düşünen ve sezgi yoluyla çok iyi anlayan bir öğrencidir. Öğrendiklerinin özünü kavrayarak “ne” sorusundan çok, “nasıl” ve “neden” sorularına yanıt aramaktadır.

Yukarıda verilen örneğe göre, Aslı'nın hangi öğrenme stiline sahip olduğu söylenebilir?

Soru 2

Bir sosyal bilgiler öğretmeni, yavaş okuyan öğrencilerden oluşan bir sınıfa ders vermektedir. Dersin başında, daha önceden öğretim programını inceleyerek hazırlamış olduğu ders notunu sınıfa dağıtır ve hemen ardından bu nota dayalı olarak soru-cevap yöntem/tekniği ile ders işler. Ders süresince etkin katılımın düşük olduğunu fark eder.

Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3

Egemen Öğretmen kimya dersine başlamadan önce “Siz bir bilim insanı olsaydınız alanınıza ne tür katkılar getirirdiniz?” diye sorar. Bilim insanlarının biyografilerini incelemelerini, kendilerine en çarpıcı gelen buluşunu sınıf arkadaşlarıyla paylaşmalarını ister. Konuya ilişkin ayrıntılı araştırma ve deneme yapmaları için öğrencilere iki hafta süre verir. İki haftanın sonunda ürünün sunulmasını, inceledikleri bilim insanı özellikleriyle kendi özelliklerinin benzerlik gösterip göstermediğini sorgulamalarını söyler.

Yukarıda verilen örnekte hangi öğrenme kavramının basamaklarına uygun ders işlenmiştir?

Soru 4

Öğretmen, sosyal bilgiler dersinde “Bölgelerimizi Tanıyalım” konusunu işleyecektir. Öğrencilerini yedişerli gruplara ayırır. Grup içinde her üyenin bir coğrafi bölgeyi seçmesini ister. Her gruptan aynı bölgeyi alan öğrenciler bir araya gelerek uzmanlık gruplarını oluştururlar. Öğrenciler 15 dakika bu gruplarda çalıştıktan sonra ilk gruplarına dönerler ve her üye öğrendiğini sırayla grup içindeki arkadaşlarına anlatır.

Bu durumda öğretmenin kullandığı iş birliğine dayalı öğrenme tekniği ve kullanım amacı aşağıdakilerin hangisinde doğru eşleştirilmiştir?

Soru 5

5. ve 6. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Bir öğretmen, öğrencilerine “genetiğiyle oynanmış bitkilerin sağlığımız üzerindeki etkileri” ile ilgili konuyu anlatır ve öğrencilerini gruplara ayırır. Grup üyelerinin birbirlerine konuyla ilgili soru sormalarını ve cevap vermelerini ister. Öğrencilerine “… siz neler yapardınız?”, “… benzerlik ve farklılıkları nelerdir?” gibi bazı soru köklerini ipucu olarak vererek onları konu hakkında daha derin düşünmeye yönlendirir. Dersin sonunda grupların çalışmalarını sınıfla paylaşmalarını ister.

Bu öğretmenin iş birliğine dayalı öğrenme tekniklerinden hangisini uyguladığı söylenebilir?

Soru 6

Aşağıdakilerden hangisi bu öğretmenin iş birliğine dayalı öğrenmeyi kullanmasında en az öneme sahiptir?

Soru 7

Bir fen ve teknoloji öğretmeni yıl ortasında göreve başladığı okulda, öğrencilerinin bu dersle ilişkili günlük yaşam problemlerinin çözümüne ilişkin öz-yeterlik algılarının çok düşük olduğunu tespit eder. Bu nedenle öncelikle öğrenci ürün dosyalarını inceler ve öğrencilerle görüşmeler yapar. Bunların sonucunda sene başından bu yana dersin ezbere dayalı yapılmış olduğunu, öğrenilenlerle günlük yaşam arasında da bağlantının iyi kurulmadığını öğrenir.

Bu öğretmenin öğrencilerdeki öz-yeterlik algısını yükseltmek için öncelikle aşağıdakilerden hangisini yapması daha etkili olur?

Soru 8

Ezgi Öğretmen derslerini farklı öğretim yöntemlerini kullanarak çok aktif bir şekilde yürütmektedir. Öğrencileri de derse istekle, etkin bir şekilde katılmaktadırlar.

Yukarıda verilen örnekte olduğu gibi etkin öğrenmenin uygulandığı bir sınıfta öğrencilerin öncelikle hangi özelliklerinin gelişmesi beklenir?

Soru 9

Vygotsky’nin bilişsel gelişim kuramı, öğrenmede sosyal ögelerin önemine işaret eder.

Bir öğretmenin bu kurama göre öğrenme- öğretme sürecini düzenlerken aşağıdakilerden özellikle hangisini vurgulaması beklenir?

Soru 10

Ernst von Glasersfeld’e göre eğitimin temel amacı, bireylerin düşünmeyi öğrenmeleridir. Her bireyin farklı yaşantısı olduğundan herkesin bilgiye ulaşma yolu aynı değildir. Bireyler ön bilgileriyle yeni bilgileri ilişkilendirerek bilgiyi anlamlandırırlar.

Buna göre, Ernst von Glasersfeld’in hangi öğrenme yaklaşımının temel kuramcısı olduğu söylenebilir?

Soru 11

11. ve 12. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Tam öğrenme modelinin uygulandığı bir derste bir ünite işlenirken öğretmen önce bilişsel giriş davranışları testi uygular. Daha sonra öğrencilere konuyla ilgili bir belgesel izlettirir ve öğretim etkinliklerini uygularken öğrencilere sorular sorar, öğrenciler sorulara yanıt verirler. Öğretmen yanıtlara güzel, doğru vb. tepkiler verir. Bir öğrencinin verdiği yanıtın yanlış olduğunu fark edince başka sorular sorarak öğrenciye doğru yanıtı bulması konusunda yardımcı olur. Ünite tamamlandıktan sonra öğrencilerin tam öğrenme ölçütüne ulaşıp ulaşmadıklarını değerlendirir ve sonuç istenilen düzeydeyse bir diğer üniteye geçer. 25. Bu süreçte öğretmenin bilişsel giriş davranışları testi uygulamasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12

Tam öğrenmeye ulaşılıp ulaşılmadığının hangi ölçme aracıyla değerlendirilmesi daha doğru olur?

Soru 13

13. ve 14. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

İlköğretim 6. sınıf öğretmeni ders işlerken:

“Çevre mimarı olarak bir ekip çalışması yürütüyorsunuz ve bir gün size bir mektup gelir.” der ve mektubu okur.

Sayın yetkili, Evimizin arka bahçesine garaj eklemek istiyoruz. Sizden iki farklı özellikte garaj tasarlamanızı istiyoruz. Biz bunlardan en fazla beğendiğimizi seçeceğiz. Lütfen kullanım alanını en iyi şekilde değerlendiriniz.

Saygılarımızla, 

Öğretmen daha sonra şu soruları sorar:

• Tasarıma başlamadan önce neyi, neden bilmek sizin için iyi olurdu?

• Bu bilgi size nasıl yardımcı olur?

Öğretmenin bu örnekte hangi öğrenme yaklaşımına uygun ders işlediği söylenebilir?

Soru 14

Öğretmenin dersi bu şekilde işlemesi öğrencilerde en temel hangi özelliğin gelişmesine yardımcı olur?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 14
Ek Bilgiler