testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

KPSS Öğretim Yöntem ve Teknikler Deneme Sınavı III

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Bir öğretmen, günlük yaşamda karşılaşılan ani bayılmalar sonrası yapılan ilk müdahale ile ilgili sınıfta bir video izletir. Daha sonra oluşturulan modeller üzerinde uygulama yaptırarak bayılma sonrası yapılacak ilk müdahele konusunu işler.

Bu etkinliklerde kullanılan yöntem / teknik ve beceri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 2

Kemal Öğretmen, hayat bilgisi dersinde temizlik ünitesini işlerken;

- öğrencileri gruplara ayırır. Yapılan tüm etkinlikleri belirlerken öğrenci sorumluluğuna yer vererek sürece katar.

- öğrencilerine beden temizliği ile ilgili okuma parçası verir.

- okuma parçasını özetleyerek kendi temizlik alışkanlıklarıyla karşılaştırmalarını ister.

- daha sonra temizlikle ilgili yapılması gerekenleri tartışmalarını, temizlikle ilgili bir resim çizmelerini söyler.

Kemal Öğretmen’in dersinde uyguladığı öğretim yaklaşım ya da yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3

Gagne’ye göre öğrenme ürünleri sözel bilgi, zihinsel beceri, tutum, bilişsel stratejiler ve psikomotor beceri, tutum, bilişsel stratejiler ve psikomotor beceriler olarak beşe ayrılır. Bilişsel stratejiler, düşünme ve öğrenmeyi etkili bir şekilde gerçekleştirmeyle ilgilidir.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bilişsel stratejilere örnek olarak verilebilir?

Soru 4

Zeynep Öğretmen, "Asitler ve bazlar” konusunu işledikten sonra küçük kapların içine farklı maddeler koyup öğrencilerine verdiği mavi - kırmızı turnusol kağıtlarından yararlanarak kaplardaki maddelerin asit ya da baz olduğunu not etmelerini ve etkinlikleri raporlaştırmalarnı istemektedir. 

Bu örnekte Zeynep Öğretmenin kullandığı, öğretim yöntem ya da tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5

5. - 6. soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız.

Osman Öğretmen sınıfa girdiğinde tahtaya 'Artan nüfus karşısında yeterli gıda ihtiyacını karşılamak için GDO’lu ürünler kullanılmalıdır.' önermesini yazar. Tüm sınıfın konu hakkında fikirlerini nedenleriyle beraber açıklamalarını ister. Böylece öğrencilerin farklıkları dikkate alarak gerektiğinde değişime açık olma, kendini yenileyebilme becerilerinin gelişimine fırsat vermeyi planlar.

Osman Öğretmen’in kullandığı öğretim yöntem ya da tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6

Buna göre Osman Öğretmen’in uygulama biçimi dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisini yaparsa, belirlenen amaçlara ulaşılması noktasında doğru bir tutum içine girmiş olur?

Soru 7

Salih Öğretmen sosyal bilgiler dersinde öğrencilerine bir problem durumu vererek, bu sorunu tanımlamalarını ve çözüm önerileri geliştirmelerini istemiştir. Geliştirdikleri çözüm önerilerinden tartışmalı olanlan seçerek görselleştirmelerini ve sınıfın çeşitli yerlerine asmaları gerektiğini belirtmiştir. Daha sonra öğrencilerden kendilerine en uygun gelen çözümün asılı olduğu yere gitmelerini ve savundukları çözüme gerekçeler üretmelerini istemiştir. Gruplar hazırladıkları gerekçeleri sınıfa sunarak sınıfta bir tartışma ortamı düzenlenmiştir.

Salih öğretmen’in sınıfta uyguladığı öğretim yöntem ya da tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8

- Bilimsel yöntemi kullanma

- Kompozisyon yarışmalarına katılma

- Bir iş makinesini ustalıkla kullanabilme

- Pastoral şiirlere ilgi duyma

- Kişisel özelliklerini tanımaya ilgi duyma

Yukarıda özelliği verilmeyen zeka alanı hangisidir?

Soru 9

Babasının işleri nedeniyle başka bir ile taşınan Ahmet’in geldiği yeni okulundaki sınıfta konular eski okuluna göre daha ileridedir. Bu nedenle Ahmet anlatılanları anlamamakta ve etkinliklere katılamamaktadır. Öğretmeni bu durumun devam etmesi sonrasında Ahmet'in öğrenmeye karşı ilgisinin azalacağı kaygısını yaşamaktadır.

Bu durumda Ahmet’e yönelik uygulanacak en etkili öğretim yöntem veya tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10

Ayşe Öğretmen sınıfta yaptığı etkinliklerde;

- Öğrencilerin sevdiği ve zevk aldığı bir hikaye ya da kitabı okumalarını

- Bir hikayenin sonucunu kendi deneyim ve hayallerine göre bitirmelerini

- Başkalarının görüşlerine ilişkin yorum yapmalarını

- Gündelik hayata dair problemler üzerinde görüşlerine ilişkin yorum yapmalarını istemektedir.

Ayşe Öğretmen’in öğrencilerin daha çok hangi zeka türünü geliştirmeye yönelik etkinlik yaptığı söylenebilir?

Soru 11

Kimya öğretmeni Nazmi Bey, maddenin fiziksel değişimi konusunu işlerken önce mumun erimesi, camın kırılması gibi örnekler verir ve bu örneklerin açıklanmasını ister. Daha sonra öğretmen yemek tuzunun buzda çözülmesi ve suyun buz olması örneklerini verir. Öğrencilerden örnekleri açıklamalarını ve ilk örneklerle bağlantı kurmalarını belirtir. Nazmi Bey bu kez kağıdın yanması örneğini verir. Öğrencilerden bu örneğin ilk örneklerle karşılaştırıp örnek olmayanı belirlemelerini ve bir takım ilkelere ulaşmalarını ister. Öğretmen, öğrencilerin belirledikleri ilkeleri vurgular ve öğrencilerden ek örnekler vermesini bekler. Dersi bu şekilde işlemeye devam eder.

Nazmi Bey’İn sınıfta uyguladığı öğretim yaklaşım ya da stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12

İş birlikli öğrenmenin temel amacı gruptaki her bireyin daha güçlü bir üye olmasını sağlamaktır. Bu açıdan gruptaki öğrencilere çeşitli görevler paylaştırılıp iş birlikli öğrenmeyle güçlenmelerini sağlamak gerekir. Bu süreçte öğrencilerin görevlerini birbirlerine devretmeleri, yapılacak olan işlerin belli kişilere yüklenmesi gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Her ne kadar iş birlikli öğrenmede birlikte öğrenme olsa da öğrenciler tek başlarına performans gösterebilirler.

Bu parçada İş birlikli öğrenmenin hangi öğesinin önemi vurgulanmıştır?

Soru 13

“Probleme dayalı öğrenme" yaklaşımın özelliklerine ilişkin olarak aşağıda verilen seçeneklerden hangisi doğru değildir?

Soru 14

Yapılandırmacı görüş, bilginin ne olduğu ve bir şeyi bilmenin ne anlama geldiğine ilişkin olarak nesnelci görüşten oldukça farklı bir felsefi anlayışa sahiptir. Bu görüşün temelinde, bilginin ya da anlamın dünyada bireyden bağımsız olarak var olmadığı ve edilgen olarak dışarıdan bireyin zihnine aktarılmadığı, tersine etkin biçimde birey tarafından zihinde yapılandırıldığı görüşü yer alır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi "Yapılandırmacı görüş"e ait sayıltılardan birisi olamaz?

Soru 15

Günümüzde ilk ve ortaöğretim programlarının temelini yapılandırmacılık model oluşturmaktadır.

Yapılandırmacılık modeline göre hareket eden bir öğretmen öğrencilerini değerlendirmede aşağıdakilerden hangisini kesinlikle yapmamalıdır?

Soru 16

Çocuğun psiko-sosyai ortama adaptasyonu sırasında yapılacak ilk şey çocuğu ciddiye almaktır. Ona güven duymaktır. Ona güven duygusu verebilmektir. Bunların ortaya konabilmesi için ilk şart çocuğu anlamaktır. Bu anlama sürecinde hastalık, sakatlık veya hayati bir tehlike söz konusu olmadığı sürece çocuğa mutluluk yahut sıkıntı getiren günlük tecrübeleri kazanmasına engel olmamak gerekir.

Parçada yapılan öneriyle aşağıdakilerden hangisine vurgu yapılmaktadır?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 16
Ek Bilgiler