testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

ALES Türkçe Paragrafta Ana Düşünce Test

Sıralı Test Çöz
Soru 1

İstanbul meyvelerin otağıymış bir zamanlar. Arnavutköy'de yetişen yuvarlak, pembe, harika kokulu Osmanlı çileği, Beykoz'un kavak incirleri, Çengelköy'ün ayvaları meşhurmuş. O dönemlerde İstanbullular, bahçeleriyle kendileri uğraşırlarmış. Bahçe sahipleri arasında değişik ve hoş bir meyveyi yetiştirme rekabeti bile varmış. Şimdilerde ne meyveden ne ağaçlarından ne de bahçeyle uğraşanlardan eser kaldı...

Bu parçadan aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

Soru 2

Hayır, bunu kabul etmiyorum. Hikayeciliğimizin büyük bir bunalıma girdiğine ve gitgide okurunu yitirdiğine inanmıyorum. Her çağda hikayecilik 'yeni ve kendine özgü'yü ararken bir bunalıma düşmüş gibi görünür. Çünkü her kuşak, kendinden önceki kuşaklardan ayrı bir anlatım bulmak zorundadır ve bunun çabası içindedir. Bu da insanlarda hikayeciliğin bunalıma girdiği izlenimini uyandırır. Oysa hikaye zorlaşabilir ama hiçbir zaman çıkmaza girmez, gerilemez.

Bu sözler, aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı olabilir?

Soru 3

Şunu artık kabullenmemiz gerekiyor: Türk insanı yavaştan da olsa zihinsel bir devrim yaşıyor. Kalitenin, nitelikli olanla olmayanın ayrımına varıyor ve yaşamının hemen her alanında "daha iyi"nin peşine düşüyor. Giyimde, eğlencede, yemekte, alışverişte hem nitelikli hem de iyi hizmet sunan kurumları, markaları arıyor insanlar. Ekonomik gücünün yettiği ölçüde daha iyi bir yaşam standardına geçmeyi arzu ediyor.

Bu parçada Türk insanıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

Soru 4

Bu usta kalemin yazılarını nerede gördüysem kaçırmadım, hemen okudum. Yazdığı dil yazılarıyla ufkumu genişlettiği gibi, yazıya, sözcüklerin dünyasına, anlama, anlamaya, öz Türkçeye, dil kirlenmesine... nasıl bakılması gerektiğini de ondan öğrendim. Türkçenin geçirdiği evreleri, kirlenmemesi uğruna verilen savaşımı, dilimizin arılaştırılmasına nasıl özen gösterilmesi gerektiğini, yazma ve anlama bilincinin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiğini de yine onun yazılarından öğrendim.

Bu parçanın yazarı, sözünü ettiği yazarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini vurgulamak istemiştir?

Soru 5

Günümüzde eskisine göre bir hayli yayınevi var. Bu yayınevleri satacak, daha doğrusu kazanç getirecek öykü, roman gibi anlatı türüyle ilgili yapıtlar gördü mü yazarın peşine düşüyor. Ne var ki aynı yayıncılar, iş şiire gelince yan çiziyor. Bir şiir kitabı bastırmak için neredeyse sanatçıdan para isteyecekler. Onların bu tavrı yüzünden nice şiir kitabı okurla buluşamıyor. Her şeyin değerinin parayla ölçüldüğünü görmek şaire çok ağır geliyor. Bu şartlar altında şiirin yol alması, her geçen yıl daha da zorlaşıyor.

Bu parçanın yazarı aşağıdakilerin hangisinden yakınmaktadır?

Soru 6

Her romancı, kalıcı olma düşü kurar. Bu en doğal hakkıdır onun. Bu amaçla da gece demez gündüz demez türlü fedakarlıklara katlanır. Üslubunu, tekniğini geliştirmek için romanını tekrar tekrar yazar. Gerektiğinde yazdığı nüshaları yırtar atar ve işe sıfırdan başlar. Fakat bütün bu çabalar, onu roman alanında unutulmaz sanatçılar arasına sokmaya yetmez. Çünkü bir romancının geleceğe kalabilecek yapıtlar verebilmesi, alt yapısının sağlam olmasına bağlıdır. Buna dikkat etmediğinde onun geleceğe kalması söz konusu olamaz.

Bu parçada romancı ile ilgili olarak asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7

Ben yazarken çok sabırlı değilim. O anda aklıma gelenleri kaçırmamak için durmadan, yazıyorum. Böyle olunca da üslupla ilgili kusurlarım kaçınılmaz oluyor. Doğrusu ben de kusursuz bir üslupla yazmak isterim ama aceleci ve savruk bir şekilde yazdığım sürece bu pek mümkün görünmüyor. Belki yazın yaşamının başında bunun farkında olsaydım, bu konudaki eksikliğimi giderebilirdim. Ancak aradan bunca zaman geçtikten sonra kendimi frenlemem, yapıtlarımda özenli bir üslup kullanmam çok zor görünüyor.

Bu parçada yazar, kendisiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini anlatmak istemiştir?

Soru 8

Bu sanatçımız, yazın alanının hemen her türünde yapıt veriyor. Bunların hemen hepsi de akıcı bir dille yazılmış. Onun yapıtlarının en dikkate değer yönü ise belli temadan çok, farklı temaları işlemesi. Sanırım sanatçı, tek bir temaya bağlı kalmaktan hoşlanmıyor, bu nedenle de yapıtlarında farklı farklı temaları işliyor. Doğrusu onun bu tavrını okurlar başta yadırgıyor ama bir süre sonra buna alışıyor. Demek ki farklı temaları barındıran kitaplar da okurların ilgisini çekiyor.

Bu parçaya göre sözü edilen sanatçıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 8
Ek Bilgiler