ALES Türkçe Cümlede Anlam Test III

Sıralı Test Çöz
Soru 1

(I) Bu kitap, yazarın 1985-1991 yılları arasında bazı dergilerde yayımladığı denemelerden oluşuyor. (II) Dünyada inanılması güç gelişmelerin büyük bir hızla birbirini izlediği, sağlıklı düşünceler üretmenin son derece güçleştiği yıllarda yazılmış bu denemeler. (III) Çoğu birbirine bağlı olan bu denemeler, bir anlama çabasını, bir yeniden değerlendirme uğraşını sürdürüyor. (IV) Bu kitapta vurdumduymazlaşmış sanatçılara bir çağrı seziliyor. (V) Hak ettiği edebiyat ödüllerini de almış olan kitap, herkesin zevkle okuyabileceği bir yapıt.

Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından ötekilerden farklıdır?

Soru 2

(I) Bu romanında yazar, bize 1960'1ı yılların İstanbul'undaki mahalle yaşamından bir kesit sunuyor. (II) Kahramanlar artık pek rastlanmayan eski komşuluk ilişkilerini ilginç etkinliklerle canlandırmaya çalışıyorlar. (III) Yazar, kahramanlarını okuyucunun gözünde özendirici hale getirebilmek için oldukça çaba sarf etmiş. (IV) Romanda bu kahramanların karşısına çıkarılan, kendinden başkasını düşünmeyen sevimsiz tip çok iyi canlandırılmış. (V) Yazar, bu iki farklı insan tipini derinlemesine okuyucuya tanıtmaya çalışıyor.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde kişisel düşüncelere yer verilmemiştir?

Soru 3

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "eleştiri" söz konusu değildir?

Soru 4

(I) Kitap dokuz kısa öyküden oluşuyor. (II) Öykülerin bazılarını düzeyli bulmasam da, çoğunun oluşturduğu atmosfer ve içerdiği ürkütücü buluşlarla çok etkileyici olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. (III) Yazar dehşet verici olayların ardında yatanları, bazen detaylı şekilde açıklarken bazen de gizemli bırakmış. (IV) Özellikle arka planda neler olup bittiğini anlayamadığımız, bu yüzden kendi kabuslarımızla baş başa kaldığımız "Heykelimsi" gibi öykülerinde büyük usta Lovecraft'ı açıkça taklit ettiği görülüyor. (V) Zaten yazar da bu isme olan saygısını öykülerinden birine, benzer isimli bir karakter katarak dile getirmiş.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde, hem olumlu hem de olumsuz bir eleştiri vardır?

Soru 5

(I) ilk şiirimi otuz yaşımda, yani bazılarının "Geç kalmışsın." diyeceği bir yaşta yazdım. (II) Ama bu şiirle katıldığım bir yarışmada ikinci oldum. (III) Sözcük seçimine pek dikkat etmediğim bu şiir, birinciliği gerçekten hak etmiyordu. (IV) Ama yine de aldığım bu derece, beni motive etti. (V) O günden sonra şiir üzerinde daha çok düşünmeye ve daha dikkatli yazmaya gayret ettim.

Bu parçada nurnaralanmış cümlelerin hangisinde bir özeleştiri vardır?

Soru 6

(I) Denizle içli dışlı olan yazar, "Denizlerimizdeki Tarih" adlı yapıtında, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde yaptığı sualtı araştırmalarını söyleşi havasında paylaşıyor okurlarla. (II) Yazarın macerası, bilinen en eski gemi enkazı olan Uluburun'un bulunmasıyla başlıyor. (III) Yüzyıllar öncesinden kalma bir enkaz olan Uluburun'dan çıkarılan orijinal parçaların fotoğrafları da eklenmiş kitaba. (IV) ilerleyen sayfalarda çeşitli sualtı mağaralarını gözler önüne seriyor yazar. (V) Bu mağaralardaki büyüleyici güzelliklerin fotoğrafları da kitabın sonuna eklenmiş.

Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi söz konusu yapıtın hem içeriği hem de anlatımıyla ilgilidir?

Soru 7

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde değerlendirme söz konusudur?

Soru 8

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur?

Soru 9

Aşağıdakilerden hangisi bir "tanım" cümlesidir?

Soru 10

(I) Bu kitaptaki sanatçıların yaşamlarını anlatan yazıların çoğu, geçmişte değişik gazete ve dergilerde yayımlandı. (II) Farklı zamanlarda yayımlanmış bu yazıları, okuyucuya kolaylık sağlasın diye bir araya getirdim. (III) Bu kitap bir edebiyat tarihi değil, genelde yıldönümleri sebebiyle hatırlanan edebiyatçılar hakkında kaleme alınmış özel yazılardan ibaret. (IV) Kitapta adı geçen bazı şair ve yazarların özellikle unutulmaması ve zaman zaman gündeme gelmesi gerektiğine inandığım için onları ihmal etmek istemedim. (V) Edebiyat meraklılarının ve öğrencilerin bu kitaptan zevk alması ve edebiyatımızın güzelliğini, sıcaklığını, derinliğini fark edip temel yapıtları okumaya başlaması en büyük isteğim.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde yargı, gerekçesiyle birlikte verilmiştir?

Soru 11

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "varsayım" söz konusudur?

Soru 12

(I) Bir roman, bir şiir, bir öykü hiçbir zaman bize mutlu bir yaşamın hemen uygulanmaya konulacak reçetesini sunamaz. (II) Böyle bir reçete sunmaya yeltenirse, o yapıt sanatsal niteliğini kaybeder. (III) Doğruluğun, güzelliğin, barışın; her türlü olumsuzluğun yerine geçmesini sanat, tek başına sağlayamaz. (IV) Bize sadece bunun yollarını gösterir. (V) Bu, doğruluğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde koşula bağlılık söz konusudur?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 12
Ek Bilgiler