(I) Anavarza Kalesi, gördüğüm en büyük ören yerlerinden biri. (II) Kilisesi, hamamı ve su kanallarıyla görüntü bakımından ilginç bir yer. (III) Ne var ki kaleye çıkmak çok da kolay değil. (IV) Buna karşılık ova, kavurucu sıcaklarla insanı bunaltırken kalenin zirvesinde serinlik sarıp sarmalıyor bedenimizi. (V) Anavarza Kalesi’nde kazılar tamamlanıp turizm açısından gerekli düzenlemeler yapılırsa Türkiye, önemli bir ören yeri kazanmış olacak. (VI) Taş merdivenleri, taşa çizilen resimleri, kaya mezarlarını görmek istiyorsanız Anavarza’ya gitmelisiniz.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde hem olumlu hem de olumsuz bir durumdan söz edilmektedir?
(I) Dil, insanın kişisel düşünce, duygu ve isteklerini anlatmaya yaradığı gibi toplumsal yapıya uyumunu da sağlar. (II) Bir toplumu oluşturan bireyler, ortak kültür değerlerini dil yoluyla birbirlerine aktarırlar. (III) Öte yandan dil, yaygın bir iletişim aracı olarak evrensel boyutludur. (IV) Çünkü her ulusun kendi yaşam görüşünü, felsefesini yansıtan ulusal dil, insanlığın ortak malı olan uygarlığın izlerini taşır.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde dilin birden çok işlevinden söz edilmektedir?
O, 43 yıldır hep insan fotoğrafları çekiyor ve bu süre içinde edindiği deneyimlerini şöyle anlatıyor: (I) Başka insanların dünyasına girerken onlardan izin alın ve onlara karşı zorlayıcı tavırlar takınmayın. (II) Aranızda bir yakınlık kurulmasını sağlayın ki sizi reddetmeleri olasılığı ortadan kalksın. (III) Fotoğrafını çekeceğiniz kişiyle aynı dili konuşmanız şart değil, bunu beden diliyle de sağlayabilirsiniz. (IV) Müzelere gidip ressamların kompozisyonlarını inceleyin, böylece çekeceğiniz karenin kompozisyonunu makinenizde nasıl yerleştireceğinizi öğrenirsiniz. (V) Günümüzde dijital makinelerle çekilen fotoğraflar üzerinde oynanarak bazı görüntüler kesilip değiştiriliyor, ancak bu yolla iyi bir kompozisyon oluşturmayı öğrenemezsiniz.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde öneri ve gerekçesi birlikte verilmiştir?
(I) Televizyon dizilerinin her zaman yaşamımızda önemli bir yeri oldu. (II) Ancak, son birkaç yıldır ağırlıklarını daha çok hissetmeye başladık. (III) Eş dost sohbetlerine kadar sızdı bu programlar. (IV) Günlük yaşamımızı, izlediğimiz dizinin ekrana geleceği güne ve saate göre planlıyoruz. (V) Diziler, öyküleriyle, öykülerinin geçtiği yerlerle, karakterleriyle ve müzikleriyle de yaşamımızın vazgeçilmezleri arasına girdi.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur?
(I) Kitapların, özellikle de romanların, bir okurun yaşamındaki yeri nedir? (II) Çocuklukta, ilk gençlikte ya da daha geç dönemlerde okunan kimi romanların tadı, nasıl olur da üzerinden yıllar geçmesine karşın unutulmaz? (III) Yazarımız, benzer soruları kendine sormuş olmalı ki çocukluğundan bugüne değin yaşamında iz bırakan kitaplardan söz eden bir yapıt ortaya koymuş. (IV) Yapıtın önsözünde belirttiği gibi o kitapları okumaktan aldığı hazzı, yaptığı anımsatmalarla okurlarına da tattırmak istemiş. (V) Bunda başarılı olduğu konusunda eleştirmenler ortak bir kanıya varmışlar.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde tahmin anlamı vardır?
(I) Yazar bu kitabında bugünü, sokağı, içine karıştığımız kalabalığı, sıradan insanların sıra dışı öykülerini anlatıyor. (II) Sokakta her gün karşılaştığımız ama dikkat bile etmediğimiz insanların, görünenin ötesindeki yaşamlarını, savruluşlarını, yaşama tutunuş çabalarını aktarıyor. (III) Kahramanlarını özenle seçip onların bazı özelliklerini öne çıkarmak istiyor. (IV) Kaybeden, korkulardan kurtulmak için düşlere sığınan insanlara sevgiyle yaklaşıyor. (V) Her öyküde farklı bir kurgu, kendine özgü bir dil oluşturarak düz yazı ile şiirselliği bir araya getiriyor.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazarın üslubundan söz edilmiştir?