“Kapısının önünden geçen nehirden beş vakit yıkanan kişide nasıl hiçbir kir, pas kalmaz ise günde beş vakit namaz kılan insanda da kötü huy ve kötü ahlak özelliklerden eser kalmaz.” (Buhârî, Mevâkîtü’s-salât, 6.)
Hadis-i şerifte vurgulanan temel düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
İbadet kavramı ve ibadetin kapsamı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Yapılması farz olmayan fakat sünnetten daha kuvvetli olan dinî hükümler anlamına gelir. Ramazan ayında verilen fıtır sadakası, kurban kesmek, vitir ve bayram namazları gibi ibadetler bu sınıfa girer. Bu çerçevedeki bir emri yerine getirmeyen kişi günah işlemiş olur. Dünyada kınanır, ahirette de ceza görür.
Yukarıdaki paragrafta hangi dini hükmün açıklaması yapılmıştır?
Dedesiyle birlikte Cuma namazını kılmak için camiye giden Muharrem namazdan önce imamın verdiği vaazı dinler. Vaazda imamın şu cümleleri dikkatini çeker:
“İbadetlerin geçerliliği ancak ibadetlerin içten yapılmasına bağlıdır. Allah’a (c.c.) inanan bir kişi ibadetlerinde dünyalık bir beklenti içinde olamaz. Dünyalık beklenti için yapılan ibadetlerin Allah (c.c.) katında değeri yoktur. Bu yüzden ibadetlerde Allah (c.c.) rızası dışında diğer düşüncelerden uzak durmak gerekir. Kur’an-ı Kerim bu gerçeği ‘…Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi Allah içindir.’ (En’âm suresi, 162. ayet.) ayetiyle ifade etmiştir.”
Buna göre imam vaazda ibadetin hangi temel ilkesine değinmiştir?
İnsan, kendisini yaratan ve ona sayısız nimetler veren Allah’a (c.c.) teşekkür borcunu yerine getirebilmek için ibadetlere ihtiyaç duyar. İbadetler, imanın kalpte kök salmasını sağlar, insanın ruhunu yüceltir ve onu kötülüklerden uzaklaştırır. Çünkü Allah’a (c.c.) inanmaya eşlik eden ibadetler insanı belli bir bilinç seviyesine taşır. Ayrıca Allah’a (c.c.) ibadet etmek, insanı diğer varlıkların ve kendi arzularının kölesi olmaktan kurtarır. Bu şekilde insan yaradılıştan getirdiği onurunu ibadet sayesinde korumuş olur.
Yukarıdaki paragrafta ibadetlerin hangi yönüne vurgu yapılmaktadır?
İbadet eden kişi Allah'ın (c.c.) emrini yerine getirmiş olur. Onun verdiği nimetlere karşı şükrünü sunmuş ve sonsuz isteklerini kontrol altına almış olur. Allah'a (c. c.) ibadet etmenin pek çok bireysel ve toplumsal faydaları vardır.
Aşağıdakilerden hangisi ibadetin önce toplumsal bir faydasını ifade eder?
Cehennem gibi istenmeyen bir durumun başa gelmesinden, cennet gibi istenen bir şeye de kavuşamamaktan dolayı korkmaya ne denir?
Aşağıdakilerden hangisi İslam’a göre ibadette olması gereken özelliklerden biri değildir?
Bütün şartları yerine getirilerek ve içerdiği hikmet ve manaları bizzat duyularak ve hissedilerek yapılan ibadetler, insanı hem dünya hem de ahiret hayatında gerçek mutluluğa götürür. Bilinçli olarak Yüce Allah’ın huzurunda olduğunu hisseden insan, daima onun kontrolünde bulunduğunu düşünerek, hayatını onun emir ve yasakları, helal ve haramları çerçevesinde düzenler. Böylece ibadetler insanın sadece Yüce Yaratıcı ile olan ilişkilerini değil, aynı zamanda diğer insanlarla olan ilişkilerini de olumlu yönde etkiler.
Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
Peygamberimizin farz ve vacibin yanı sıra devamlı yaptığı, çok az terk ettiği iş, davranış ve ibadetlerdir.
Yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?
badet Allah’a (c.c.) imanın tabii bir sonucudur. Müslüman Allah’a (c.c.) olan bağlılığını ibadetle gösterir. İbadetler insanı iyiye, güzele ve doğruya yönlendirir.
Buna göre Allah’a (c.c.) inanan bir kimsenin aşağıdaki davranışlardan hangisini yapması beklenmez?