Batı kültürü, geçmişi sürekli hatırlarken Doğu, çoğu zaman neyi hatırlayacağını bile bilmez.
Bu cümleden aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "betimleme" yapılmıştır?
(I) Osmanlı edebiyatında edebiyat eleştirisi neden doğup büyüyememiştir? (II) Kimileri hemen "tezkiretü'ş şuara"ları öne sürecektir. (III) Ama bunun avutucu, yanıltıcı bir çaba olacağı kanısındayım. (IV) Çünkü bu eserleri gerçek anlamda eleştiri saymak mümkün değildir. (V) Şairler, soyut ve genel sözlerle tanıtılıp değerlendirilir, fakat çözümleme yapılmazdı.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde "tahmin" anlamı vardır?
(I) Sahile bir ay ölüsü vurdu dün. (II) Bugün de bir kuyruklu yıldız. (III) Gitgide boşalıyor evren. (IV) Bilgiler çoğaldıkça boşluk da çoğalacak; her şey değersiz, battal kalacak. (V) Bir tek düşünce yaşayacak. (VI) O boşlukta yalnız hayatın anlamı kalacak.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “Bir şeyin gerçekleşmesinin başka bir şeyin gerçekleşmesine bağlı olduğu” vurgulanmıştır?
I. Senin arkan yoktu, önün yok. II. Nesneleri bil, gölgelere dokun. III. Gelecek sonsuz bir rüyada IV. Artık geçmiş bir kırmızı tilkidir. V. Karşılaştığında onu hemen tanıyıverdin.
Numaralanmış dizelerin hangisinde, anlatımda karşıtlıklardan yararlanılmıştır?
(I) Adam ötede, usul usul yanan şarabı” ateşe bak-madı bile. (II) Bu yere hiç gelmemiş olduğunu biliyordu. (III) Küçük çam suya doğru kökler salıyordu. (IV) Yavru bir kurt ıslak tüyleriyle kuru toprak-ta sendeliyordu. (V) Geniş yol, gittikçe daralıyordu.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangi-sinde aynı varlığın karşıt durumları birlikte verilmiştir?