testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

TYT Coğrafya Beşeri Sistemler (Yerleşme, Nüfus ve Göç) Test - 2

Beşeri Sistemler (Yerleşme, Nüfus ve Göç) konusu TYT Coğrafya dersi test çöz sayfasındasın. Beşeri Sistemler (Yerleşme, Nüfus ve Göç) Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki Beşeri Sistemler (Yerleşme, Nüfus ve Göç) konusu TYT Coğrafya dersi testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak Beşeri Sistemler (Yerleşme, Nüfus ve Göç) Konusunda yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Nüfusu genelde iki binden az olan, insanların tarım ve hayvancılıkla uğraştığı küçük yerleşmelere köy denir. Köylerde yaşayanlar bulunduğu doğal çevrenin özel­liklerine göre tarla tarımı, bahçe tarımı, ormancılık veya hayvancılıkla geçinir. Ayrıca konut yapımında kullanı­lan malzemelerin çoğu doğal çevreden karşılanır. İkli­mi ve yer şekilleri farklı olan kırsal yörelerdeki köylerin hem yerleşme dokusu hem de konut tipi birbirine ben­zemez. Genellikle nemli iklim bölgelerinde ahşap ya­pılı konutlar, kurak ve yarı kurak bölgelerde ise taş ve toprak yapılı konutlar yaygındır.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilme­miştir?
Soru 2
Yeryüzünün insan yaşamına ve etkinliklerine uygun bölgelerine ökümen alan adı verilir.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi ökümen alan­lardan biri değildir?
Soru 3
Büyük Sahra'nın en büyük göçebe topluluklarından Tuaregler, hayvan sürüleri için yeni otlaklar bulma amacıyla yağışlı alanlara doğru hareket ederler. Dola­yısıyla otlakların kuruması yeni yağışlı alanları bulma arayışına zemin hazırlar ve göç tekrar başlar. Böyle bir hayat tarzına sahip olan toplulukların kullandıkları meskenler kolay taşınabilen, kolayca sökülüp kurula­bilen niteliktedir.

Buna göre, göçebe toplulukların söz konusu mes­ken tipi aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 4
İlk Çağ'da kurulan şehirler genellikle Mezopotamya, Mısır, Çin, Hint ve Akdeniz uygarlıklarında dağılış gös­terir. Nüfusları 20 bin ile 500 bin arasında değişen ilk şehirlerin gelişiminde tarım ve ticari faaliyetler ile idari yapı daha etkili olmuştur. Kuruluş dönemi binlerce yıl ön­cesinde dayanan bu şehirlerden coğrafi konumu elverişli olanlar günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir.

Aşağıdaki şehirlerden hangisinin kuruluşu günü-müze daha yakın bir tarihte olmuştur?
Soru 5
Avcılık ve balıkçılıkla geçimini sağlayan toplumlarda egemen olan faaliyet, ortamdan sağlanan yiyeceği saklama, barınma ve giyinmedir. Söz konusu faali­yetler bu toplumlarda devamlı hareket etmeyi, dolayı­sıyla yerleşmelerin geçici olmasını gerektirir. Bu top­lumlar, insanoğlunun ilk dönemlerinde yaygın olmak­la birlikte günümüzde de özellikle nemli tropikal sa­halarda ve kutup altı bölgelerinde varlıklarını sürdür­mektedir.

Buna göre, geçici yerleşmelere aşağıdaki bölge­lerden hangisinde daha az rastlanılır?
Soru 6
- Grönland Adası'nda yaşayan insanların konutlarını buzdan yapması

- Orta Doğu'nun kırsal kesiminde yaşayan insan­ların konut yapımında taş ve toprağı kullanması

- Kongo Havzası'nda yaşayan insanların konutlarını ahşap malzeme ve dallardan inşa etmesi

Yukarıda verilen örnekler insan yaşamında aşağı­dakilerden hangisinin önemini vurgular?
Soru 7
Yerleşim alanlarının seçiminde aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez?
Soru 8
Aşağıdaki haritada bazı kıtalar numaralandırılmıştır.



Kıtaların nüfus gelişimi geçmişten günümüze kadar farklılık göstermiştir.

Haritadaki kıtalardan hangilerinin nüfusunun 16. yüzyıldan bu yana daha fazla oranda artış göster­diği ileri sürülebilir?
Soru 9
Bir yerleşim biriminin geçici veya sürekli olması, aşağıdakilerden hangisine bağlı olamaz?
Soru 10
Şehirler, ürettikleri mal ve hizmetler ölçüsünde bir ya da birden fazla fonksiyona sahip olabilirler. Örneğin, İstanbul liman şehri özelliklerinin yanında sanayi, ticaret, kültür, turizm ve eğitim şehridir.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi birden fazla fonksiyona sahip şehirlerin ortak özelliklerinden biridir?
Soru 11
Şehirlerin yatay dağılımı enlem, dikey dağılımı ise yükselti koşullarından daha çok etkilenir.



Buna göre, haritada gösterilen kentlerden hangisi yeryüzündeki şehirlerin yatay dağılımındaki uç noktalardan biridir?
Soru 12
Arktik bölgenin kenarlarında yaşayan Eskimolar, bir yandan balık tutarak diğer yandan kara hayvanlarını avlayarak yaşamlarını sürdürürler. İgloo adını verdik­leri buz meskenlerini deniz ile kara arasında her iki ortama dayalı ekonomik faaliyetlerini yürütebilecekleri yerlerde yapar, soğuktan korunmak için hayvanların kürklerinden yararlanırlar.

Buna göre, Eskimolar'la ilgili aşağıdaki yargılar­dan hangisine ulaşılamaz?
Soru 13
Aşağıdaki bölgelerden hangisinin seyrek nüfuslan­mış olmasının nedeni yanlış verilmiştir?
Soru 14
Yeryüzündeki yerleşmelerin enlemlere göre dağılışı incelendiğinde, Kuzey Yarım Küre'de 70° - 75° para­lellerine kadar yayılış gösterirken, Güney Yarım Kü­re'de yerleşme sınırının 55° - 60° paralellerinde son bulduğu gözlenir.

Buna göre, Güney Yarım Küre'de yerleşme alanla­rının daha sınırlı olmasında aşağıdakilerden han­gisi etkilidir?
Soru 15
Ust Nera şehrinin halkı her zaman soğuk havada yaşamanın gerçekten ne demek olduğunu bilir. Sıcaklıklar kışın düzenli olarak - 60°C'ye, sık sık da - 70°C'nin altına düşer. 300 bin yıllık permafrost (donmuş toprak) ovasında yerleşmiş ve yılda 8 - 9 ay kutupsal soğuk havanın etkisi altındaki şehir, yeryüzünde sürekli yerleşilmiş en soğuk yerdir. Sıcaklık -S0°C'ye düştüğünde açık hava faaliyetleri­ne son verilir, okullar ise -55°C'de kapanır. Bununla birlikte üç kapının, üç pencerenin arkasında ve Üzer­lerinde iki kat iç çamaşırıyla Ust Nera'da yaklaşık 11 bin kişi yaşamaktadır.

Parçaya göre, Ust Nera şehri ve bulunduğu bölge hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 15
Ek Bilgiler