TYT Felsefe: Sanat Felsefesi TEST - 2

Sanat Felsefesi konusu TYT Felsefe dersi test çöz sayfasındasın. Sanat Felsefesi Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki Sanat Felsefesi konusu TYT Felsefe dersi testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak Sanat Felsefesi Konusunda yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Aristoteles'e göre; güzellik ahenktir, düzendir ve belli sınırdır. Onun belirttiği ahenk, bir bütünü meydana getiren kısımların birbirine uygun ve oranlı olmasıdır. Bu da simetri ve dakiklikle kendini gösterir. Simetri tam ortadır.

Aristoteles'in bu parçada açıklanan görüşleri aşa­ğıdaki sorulardan hangisinin cevabı olabilir?
Soru 2
Sanat eseri yarar amacı taşımaz. Bu demektir ki, sadece belli bir işlevi yerine getirmek üzere yapılmış bir eser sanat eseri sayılamaz. Örneğin, Süleymaniye Camii'ni sanatsal açıdan yüce kılan, onun bir ibadet yeri olarak tasarlanmış olması değildir. Onun sanatsal değeri mimari yapısıyla birlikte, yerine getirdiği işlev­lerin bütünündedir. Mimar Sinan'ın bu eseri oluştu­rurken duyduğu estetik, mimari kaygı, bu eserin yerine getireceği işlevlerden önce gelmiştir, ama onlarla birlik­te bir bütün olarak ortaya çıkmıştır.

Bu parçada vurgulanan görüşü aşağıdakilerden hangisi en iyi özetler?
Soru 3
Sanatçı nesneyi eserine yansıtırken, kendisindeki yaratıcı hayal gücü ile onu değiştirir, zenginleştirir ve öyle ifade eder. Böylece her sanatçı, içinde bulunduğu kişisel ve çevresel şartlara göre, nesneyi farklı yorum­lar.

Bu parçada sanatın hangi özelliği üzerinde durul­maktadır?
Soru 4
Dinlediğim birçok müzik parçasının bestecisini bilmem, gördüğüm birçok resmin ressamını tanımam, onların hangi sanat tekniklerini kullandıklarını bilmem. Hatta pek çok sanatçının ismini bile duymamışımdır. Buna rağmen ben onların resmini gördüğümde ve müziğini izlediğimde onlardan hoşlanır, güzel bulur ve birçok kez izlemek isterim.

Bu parça aşağıdaki yargılardan hangisini destekler niteliktedir?
Soru 5
B. Croce'a göre, sanatçı doğadan birtakım izlenimler alır, bunları kendi ruhunda senteze tabi tutar ve buradan belli bir ifadeye ulaşır. Bu ifade sanatçının ruhunda meydana gelen bir yaşantıdır. Sanatçı bu ifadeyi kendi ruhunda yaratır ve bundan estetik bir tat­min duyar. Bu ifade sürekli olmayıp sanatçının ruhun­da bir kez ortaya çıkar. İşte sanatçı bu ifadeyi kaybet­memek, onu korumak için, söz konusu ifadeyi birtakım araçlarla dışlaştırır. Bu dışlaştırma süreci sonunda, sanatçının ruhunda oluşturduğu güzellik olgunlaşır ve ortaya çıkar.

B. Croce'un bu parçada üzerinde durduğu sanat düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 6
Eğer Mimar Sinan hiç var olmasıydı, onun eşsiz eser­lerini hiçbir zaman göremeyecektik. Aynı şey Sheaks­peare'in, ltri'nin ve Beethoven'ın, kısacası bütün sa­natçıların eserleri için de söz konusudur.

Bu parçada üzerinde durulan sanat düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 7
Bir eserin sanat eseri sayılabilmesi için daha önce başkası tarafından yapılmamış olması gerekir. Taklit edilerek ortaya konan bir nesne ya da fabrikada seri olarak çok sayıda üretilen ve birbirinin eşi olan ürünler güzel de olsa sanat eseri sayılamaz.

Buna göre, bir eserin sanat eseri sayılması aşağı­dakilerden hangisine bağlıdır?
Soru 8
Bir şeyden zevk alan bir kimse, başkalarının da o şey­den zevk almasını ister. Bu istek ancak güzel olanın karşısında duyulur. Çünkü insan hoş olandan herkesin hoşlanmasını istemez; ama güzel dediği şeye baş­kalarının da güzel demesini bekler. Bu da özel bir duyguyu ortak bir duyguya dönüştürür. İşte bu ortak duygu, estetik yargıların zorunluluğunu ve genel - ge­çerliliğini sağlar.

Kant'ın bu parçada savunduğu düşünce aşağıda­kilerden hangisidir?
Soru 9
Evrensel kabul görmüş, sanat çevrelerince benimsen­miş sanat eserlerinin hangisine bakarsanız bakın on­larda eserin konusu ile renk, ışık, şekil (kompozisyon), unsurlarının birbirleriyle ilişkisi aynı konuyu uyumlu bir şekilde yansıtıyor. Deyim yerindeyse eserin bütün un­surları doğal bir uyum içinde; göze batan, rahatsız eden, lüzumsuz olduğu söylenebilecek bir unsur yok. Her şey yerli yerinde, anlamlı ve bütüne hizmet ediyor.

Bu parçada sanat eserini oluşturan güzelliğin hangi niteliği öne çıkarılmaktadır?
Soru 10
"Ben modern resim denen şeyi anlamıyorum. Nedir o, başı insan, vücudu hayvan olan varlıklar? Karikatür gibi insanlar, odaların içine girmiş deniz manzaraları!"

diyen bir insanın sanat görüşü aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Soru 11
Eğilim ve ihtiyaçlarımızı gideren, duygularımızı okşa­yan, bize zevk veren şeylere biz hoş deriz. Karanfilin kokusu, şeftalinin tatlılığı, bir serinlik bizde hoş duygu­lar uyandırabilir. Fakat hoş olan şeylere kendini kap­tıran kişi, yaşamında zor durumlarla karşı karşıya ka­labilir hatta kendi gözünde bile küçülebilir. Oysa güzel­lik duygusu kişiyi yüceltir, ona bir tür soyluluk kazandırır.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Soru 12
Güzel olan bir nesne, elbette ki hoştur, yanı ınsana duygusal olarak keyif verir, fakat keyif veren her şey, estetik bir duygunun oluşumuna yol açmaz. Mesela, bir koku, bir tat, belli bir yerdeki serinlik hoş olabilir fakat kesinlikle güzel olamaz. Güzel olan bir şeyden kesinlik­le hoşlanırız; bununla birlikte, hoşlandığımız şeylerin büyük bir çoğunluğu, hemen her zaman bir ihtiyacın karşılanmasının sonucunda ortaya çıkar. Bunların güzellikle hiçbir ilgisi yoktur.

Bu parçada anlatılmak istenen görüş aşağıdakiler­den hangisidir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 12
Ek Bilgiler