TYT - AYT Din Kültürü: HZ. Muhammed ve Gençlik TEST - 1

HZ. Muhammed ve Gençlik konusu TYT - AYT Din Kültürü dersi test çöz sayfasındasın. HZ. Muhammed ve Gençlik Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki HZ. Muhammed ve Gençlik konusu TYT - AYT Din Kültürü dersi testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak HZ. Muhammed ve Gençlik Konusunda yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Bu sahabe, Hz. Osman (ra)' ın halifeliğinin son yılların­ da gerçekleşen ve onun öldürülmesiyle sonuçlanan ha­diselerden özellikle uzak kalmaya çalıştı. O, Hz. Osman (ra)'dan sonra halife seçilen Hz. Ali (ra)'ye biat etme­miş, onun döneminde meydana gelen iç savaşlardan da uzak durmuştur. Niçin böyle davrandığı ve halifenin yanında yer almadığı kendisine sorulduğunda ise şu cevabı vermiştir: "Şu anda Müslümanlar arasında sa­vaşlar gerçekleşmektedir. Halbuki ben "La ilahe illal­lah" diyen bir kimseyi öldürmeyeceğime dair yemin ettim."

Parçada sözü edilen sahabe aşağıdakilerden hangisi­dir?
Soru 2
İslam tarihinin en önemli dönüm noktalarından olan Akabe Biatları'nda aktif görevler almıştır. Bu dönem­de savunmasız olarak Medine'ye gidip oranın aşiret li­derlerine İslam'ı anlatmayı başarması neticesinde her evde İslamiyet'in varlığından haberdar olunmasını sağ­lamıştır. Bir yıl gibi kısa sürede Medine'yi İslam'a ev sa­hipliği yapma konumuna getirmiş, "Medine Fatihi" ün­vanını hak etmiştir. Medine'de hem dinı, hem de siyası görevlerde bulunmuş, Evs ile Hazrec arasında yıllardan beri devam eden savaşların bitirilmesinde etkin görev­ler üstlenmiştir. Böylece Medine'de sosyal nizamın te­sis edilmesini sağlama yolunda önemli adımlar atmış­tır.

Bu parçada verilenler hangi sahabeyle ilgilidir?
Soru 3
Hz. Peygamber, çevresindeki insanlarla canlı bir ileti­şim içinde olmuş, yanına gelene iyi davranmış, gelme­yenleri de ziyaret ederek mesajını ulaştırmaya gayret etmiştir. O'nun panayırları dolaşması ve Taif 'e gidişi de iletişim amaçlı olmuştur. Ayrıca, misafirperverlik ve mi­safire ikramda bulunma, gelmeyene gitme, ilişkiyi kes­meme, hasta ziyaretinde bulunma, cenazelere katılma O'nun günlük işleri ve tavsiyeleri arasındadır.

Parçada verilenlere göre, Hz. Peygamberin iletişimiy­le ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 4
25 yaşında Habeş Hicret kafilesinin başkanlığını yap­mış ve Habeş Necaşi'si huzurunda Mekke müşrikleri ile tartışarak Necaşi'nin Müslüman olmasına vesile olmuş olan sahabe aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 5
Hz. Peygamberimiz 20 yaşındaydı. Son Ficar harbinde çok kan dökülmüştü. Mekke'de asayiş bozulmuş, hu­zur diye bir şey kalmamıştı. Bu dönemde Mekke'de güçlüler zayıfları eziyor, haksızlıklar almış başını gidi­yordu.

Mekke'de haksızlığa uğrayan insanlara yardım etmek amacıyla kurdukları ve Peygamber Efendimiz'in de katıldığı topluluk aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 6
ResOllah'ın en yakın dostu EbO Bekir'in (r.a.) kızıydı. Hicretin ikinci senesinin Şevval ayında Peygamber Efen­dimiz ile evlenmişti. Oldukça genç yaşta evlendiği için Peygamber evinde yetişip alim, fakih bir kadın olarak tarihe geçecekti. Çok zeki , öğrenme arzusu ile dolu, soru sormayı seven, genç bir kadındı. ResOlullah onun­la sohbet etmeyi, davetlere katılmayı, onun soruları­na cevap vermeyi çok severdi. Kendisine ashabından en çok kimi sevdiği sorulduğunda hiç çekinmeden onun adını verirdi.

Parçada hakkında bilgisi verilen sahabe aşağıdakiler­den hangisidir?
Soru 7
Peygamberimizin (s.a.v.) İslam'ın ilk yıllarında Mek­keli müşriklerin zulüm ve baskıları yüzünden gizli bir merkez olarak kullanıp, eğitim faaliyetlerini yürüttü­ğü yer aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 8
Kur'an'da kendisinden en fazla bahsedilen peygamber­di. Onun karşılaştığı olaylar, kavmine yaptığı tebliğ, sa­hip olduğu üstün ahlak, Allah'a olan imanı ve teslimi­yeti, samimiyeti birçok ayetle müminlere bildirilmiştir. Müminlere düşen de, Allah'ın, pek çok yönden üstün kıldığı bu resulünü örnek almak, onun kendi dönemin­de çevresindekilere tavsiye ettiklerini uygulamaya ça­lışmaktır.

Verilen paragrafta örnek olarak gösterilen genç aşa­ğıdakilerden hangisidir?
Soru 9
"Ey iman edenler! Elinizin altındaki hizmetçilerle içi­nizden henüz ergenlik çağına gelmemiş olanlar yanını­za gelmek için sizden üç vakitte izin alsınlar. Sabah na­mazından önce, öğle sıcağından dolayı (istirahata çe­kilirken) elbisenizi çıkardığınızda ve yatsı namazından sonra." (Nur suresi, 58. ayet)

Bu ayet ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Soru 10
"Sizden biriniz (kölelerinize, hizmetçilerinize) 'kulum/kölem demesin, fakat delikanlım/gencim (feta) desin. Zira hepiniz Allah'ın kullarısınız. Bir köle de (sahibine) Rabbim demesin, ama efendim desin." (Hadis)

Bu hadis ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılır?
Soru 11
Gençlerle ilgili Hz. Peygamberimiz'e (s.a.v.) yönelik aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
Soru 12
Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) dünyasında gençlerin daima özel bir yeri olmuştur. Gençlerle samimiyet ve güven üzerine bir iletişim dili geliştirmiş olan Rasul-i Ekrem (s.a.v.), onlara çok özel tavsiyelerde bulunmuş ve onların yetişmeleriyle özel olarak ilgilenmiştir. Onun rahle-i tedrisinden geçen gençler, insanlığı aydınlatan birer kandil olmuşlardır. Gençlere duyulan güven sa­yesindedir ki onlar,

1- Bilge ve kahraman bir genç,

2- Genç bir öğretmen,

3- Sorumluluk sahibi bir yönetici olmuşlardır.

Yukarıda verilenler, sırasıyla aşağıdaki sahabelerden hangileriyle ilişkidir?
Soru 13
Hz. Peygamber (s.a.v.), arkadaşlarından Muaz'ı Yemen'e gönderirken şu tavsiyeleri yapmıştı: "Ehl-i Kitaptan bir kavme git. Onları Allah'tan başka ilah olmadığına ve benim Allah'ın elçisi olduğuma şehadet etmeye davet et. Eğer buna itaat ederlerse, Allah'ın her gün ve ge­cede onlara beş vakit namazı farz kıldığını bildir. Buna da itaat ederlerse, zenginlerden alınıp fakirlere verile­cek bir zekatı Allah'ın onlara farz kıldığını bildir."

Bu bilgi Peygamberimizin (s.a.v.) tebliği ile ilgili aşa­ğıdakilerden hangisine örnek oluşturur?
Soru 14
Müslümanlar Medine'ye geldikleri zaman bir araya toplanır ve namaz vakitlerini gözetlerlerdi. İlk zaman­larda namaz için nida edilmezdi. Bir gün bu hususta konuştular. Kimi, "Hristiyanların çanı gibi bir çan kulla­nın" dedi. Kimi, "Yahudilerin borusu gibi bir boru kul­lanın" dedi. Hz Ömer de "Namaza çağıracak bir kişi gönderemez misiniz?" dedi. Bunun üzerine Hz. Pey­gamber buyurdu ki: "Ya Bilal! Kalk, namaz için nida et (ezan oku). Böylece namaz vakitlerinin nasıl duyurula­cağı problemi, Müslümanlar arasında danışma konu­su olmuştur. Ezan, sünnet yoluyla meşru kılınmakla bir­likte ayetlerle de te'yid edilmiştir.

Parçada verilenlere göre, Hz. Peygamberin iletişimiy­le ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 15
- Sahabelerin ileri gelenleri farzlarla ilgili konularda çoğu zaman bilgisine başvururlardı.

- Çok güçlü bir hafızaya sahip olması ve Peygamber Efendimizin (asm) her hareketini titizlikle takip et­mesinden ötürü verdiği bilgiler çok önemlidir. 2210 hadis rivayet etmiştir.

- Peygamber Efendimizin vefatından sonra evini ve Medine'yi ilim irfan yuvası haline getirdi. Yıllar bo­yunca devam eden eğitim-öğretim sayesinde Me­dine ilim merkezi haline geldi.

Parçada sözü edilen sahabe aşağıdakilerden hangisi­dir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 15
Ek Bilgiler