testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

TYT - AYT Din Kültürü: İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar TEST - 2

İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar konusu TYT - AYT Din Kültürü dersi test çöz sayfasındasın. İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar konusu TYT - AYT Din Kültürü dersi testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar Konusunda yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Cem başladıktan ve öncelikli olarak yapılması gerek en hizmetler tamamlandıktan sonra, boş kalan zamanlar­da sohbet ve muhabbet ortamına başlarken dedeye ve cemde bulunan canlara hoş geldin anlamında söy­lenen deyişlere denir. Genelde saz eşliğinde aşıklar ta­rafından söylenir. Dede de cemde bulanan tüm canla­ra hitaben karşılık verebilir.

Bu parçada verilenler aşağıdaki kavramlardan hangi­siyle ilgilidir?
Soru 2
Müslümanlar tarafından tevhit inancını, Allah'ın birli­ğine inanmayı bütün insanlığa yaymak ve gönüllere yerleştirmek için vakıf esaslarına uyularak kurulmuş sosyal vasıflı dini' eğitim ve öğretim kurumlarıdır.

Bu parçada sözü edilen kurum aşağıdakilerden han­gisiyle ilişkilidir?
Soru 3
Tasavvufi düşüncedeki "Vahdet-i Vücud" kavramının tanımı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Soru 4
Kardeş tutmak, kardeş edinmek anlamlarına gelen bu terim , Alevilikte evli iki çiftin birbiriyle yol kardeşliği kurması anlamında kullanılmaktadır.

Bu durum, aşağıdakilerden hangisiyle ilintilidir?
Soru 5
- İlahi kudretin meydana çıkması, görünmesi,

- Hak nurunun etkisiyle kulun kalbinde hakikatin bi­linmesi,

- Allah'ın lütfuna erme,

- Kader, kısmet anlamlarına gelmektedir.

Yukarıda verilen açıklamalar aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ilişkilidir?
Soru 6
Genelde dede tarafından okunan dualardır. Duanın di­li Türkçe ve anlaşılabilir bir yapıdadır. Metinler belli bir şablona bağlı olarak kalıplaşmış değildir. Cümleler kı­sa, birbiriyle uyumlu ve kafiyelidir. Toplumsal,kişisel ve evrensel istekler belirtilerek sıralanır. Duanın içinde Üçler, Beşler, Yediler, 12 İmam, 14 Masumu Pak, 17 Ke­merbest ve Kırkların isimleri geçebilir. Söyleyenin du­rumuna, yani bilgisine, görgüsüne göre değişebilir.

Verilen açıklamalar aşağıdakilerden hangisini örnek­lendirir?
Soru 7
Alevilerce, Hz. Muhammed'in Hz. Fatıma, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'den oluşan ailesi ve bu soydan devam eden evlatları ve torunlarına ne ad verilir?
Soru 8
- Kelime anlamı olarak dostluk kurma dost olma anlamındadır. Dinı bir terim olarak da Peygamberin ailesini, özellikle ehlibeyti ve soyundan gelenleri sevmek anlamına gelen bir kavramdır.

- Sözlük anlamı olarak uzak durma, sevmeyip yüz çevirme olarak ifade edilir. Alevilik ve On iki İmam­cı Şiilikte yaygın olan bu anlayış Ehl-i Beyt'i sevme­yenleri sevmemek, düşman olanlara düşman ol­mak gibi anlamlar taşıyan bir kavramdır.

Yukarıda verilen açıklamalar aşağıdakilerden hangi­siyle ilişkilidir?
Soru 9
- Köy yaşamı ile şehir yaşamının farklılığı insanların dini kavrayışlarını da etkiler.

- Arapların, Türklerin, İranlıların, Uzakdoğu'da ya­şayanların İslamiyet'i seçmesiyle birlikte, araların­da yorum farklılıkları ortaya çıkmıştır.

- İnsanların kabiliyetleri, huyları, ilgileri, ihtiyaç ve beklentilerinin farklı olması, onların dini anlama biçimlerini de şekillendirir.

Bu açıklamalar, din anlayışındaki yorum farklılıkları­nın oluşmasına etki eden nedenlerden sırasıyla han­gileriyle ilgilidir?
Soru 10
- Hz. Peygamber zamanında Mescid-i Nebevi aynı zamanda Suffe denilen yatılı bir üniversite özelliği taşımakta idi. Hz. Peygamber burada ashabına ders­ler yapmaktaydı.

- Osmanlı Devleti'nde birçok cami; medrese, ibadet, yeri, imaret, türbe, kütüphane, hamam, aşevi, ker­vansaray, çarşı, okul, hastane gibi binaların bulun­duğu külliye adı verilen yapılardan oluşmaktaydı.

Yukarıda verilen bilgilerden aşağıdakilerin hangisi çı­karılabilir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler