testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

TYT Felsefe Deneme Sınavı TEST - 3

TYT sınavı Felsefe dersi online deneme soruları. Online TYT Felsefe deneme testi için her sorunun ortalama 2 dakika süresi vardır. Aşağıdaki deneme testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Geçen öğretim yılında bir grup öğrenciye üniversi­te sınavları için ders verdim. Öğrencilerim sınava girdiler ve benim dersimden çok yüksek net yap­tılar. Anladım ki benim ders verme yöntemim çok doğru imiş.

Bu parçaya göre doğruluğun ölçütü aşağıdaki­lerden hangisidir?
Soru 2
Evrende bazı varlıklar değişerek zıddına dönüşü­yor olabilirler. Örneğin gece gündüze, savaş barı­şa, açlık tokluğa, kıtlık bolluğa dönüşüyor. Oysa ben değişiyorum ama zıddıma dönüşmüyorum. Bir bitki fidanı, bir kuş değişiyor ama zıddına dö­nüşmüyor.

Bu parçada açıklanan görüşler aşağıdakiler­den hangisine eleştiri niteliğindedir?
Soru 3
Platon'a göre resim de edebiyat da özü, gerçek varlığı, gerçek güzeli değil görünüş dünyasını yansıtır. Nesneyi yansıtma aslına ne kadar uygun olursa, o da o ölçüde güzel olur. Platon geçici gö­rüntü altında ölümsüz olan özün yakalanmasını is­ter. Ona göre doğanın duyusal özelliklerini edilgin biçimde kopya etmek sanat için amaç olamaz.

Platon'un bu parçada "ölümsüz olan öz" sözcü­ğüyle kastettiği aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 4
Her toplumda bir yandan kuvvete ve merkezi oto­riteye sahip siyasi, hukuki, idari, askeri, kültürel or­gan veya kurumlarıyla devlet bulunur, öbür yanda bireylerden, yurttaşlardan oluşan halk topluluğu. Demokratik toplumlarda bireyler özgürlüklerini, söz ve karar haklarını özgürce kullanabilmek için örgütlenirler. Bu örgütlenmeler, devlet etkinliği ve denetimi dışında gönüllü biçimde bireyler tarafın­dan meydana getirilirler. Bunlar, mesleki örgütlen­meler olduğu gibi, belli düşünceler etrafında mey­dana gelen örgütlenmeler de olabilir.

Bu parçada özellikleri açıklanan yapı aşağıda­kilerden hangisidir?
Soru 5
Bilim araştırdığı olayları kavram, hipotez ve yasa­larla açıklar. Bütün bu açıklamalar önermelerden oluşur ve bilimsel çalışmaların ortaya koyduğu bu önermeler, olup bitmiş, tasarlanmış ifadeler olarak ortaya çıkar. Felsefe böyle bilimsel yargılarda dile getirilen önermelerin doğrulanmasını yani kontro­lünü yapmalıdır. Böyle bir çalışma, olup bitmiş bir araştırmanın sonuçlarının mantıksal açıdan ince­lenmesidir.

Bu parçada açıklanan görüşler aşağıdaki felse­fi yaklaşımlardan hangisine temel oluşturur?
Soru 6
Felsefe yapmaktan amaç, insanın çözülmez gibi duran birtakım sorunlarına açıklık getirmek olduğu kadar insanı daha mutlu ve daha verimli kılacak çıkış yollarını gösterebilmektir. Bu çerçevede mü­kemmel kişilikli birey, insanlığın dün olduğu gibi bugün de en çok ihtiyaç duyduğu gelişmiş insan örneğini oluşturuyor. Sağlıklı bir insanca yaşam, küçük insanın yerini mükemmel insana ya da ki­şilikli insana, bir başka deyişle değerler insanına bıraktığı yerde kendini gösterecektir.

Bu parça aşağıdakilerden hangisine "karşı tez" oluşturur?
Soru 7
Filozof felsefi sistemini oluştururken insanları, top­lumu, doğadaki olayları büyük bir dikkatle izler. Bunun için toplumla ve tabiatla iç içe olmaya ça­lışır. Sonra bu gözlemlerinde belirlediği durumlar arasında aklıyla ilişki kurup düşünür ve bu işlem­leri pek çok kez tekrarlayarak düşünce sistemini geliştirir.

Filozofun bu parçada açıklanan etkinlikleri için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 8
Otodeterministler irade ve ahlaki eylemi kişiliğe da­yandırdığından özgürlüğe de yer vermiş olmaktadır. Bu düşünürlere göre, özgürlük doğanın bize bir ar­mağanı değildir. insan bilgi birikimini zenginleştire­rek, kişiliğini geliştirerek ve aklını kullanarak özgür­leşir. Bu da bizi şu sonuca götürür: Kişilikleri gelişmiş olanlar, gelişmemiş olanlardan daha özgürdür.

Otodeterministlerin bu parçada açıklanan gö­rüşleri aşağıdaki felsefe sorularından hangisi­ne uygun bir cevap oluşturur?
Soru 9
Ona göre güzellik, belli bir büyüklüğü olan, oran­tıya dayanan bir düzendir. Bu nedenle orantıdan yoksun olan, çok küçük veya çok büyük şeyler güzel olamaz. Örneğin kilometrelerce uzayan sı­radağlar, ucu bucağı görülmeyen okyanuslar ve çöller güzel olamaz. Güzeli belirleyen ölçütler dü­zen, uyum, oran ve simetridir.

Bu parçada açıklanan görüşler aşağıdaki dü­şünürlerden hangisine aittir?
Soru 10
I. Tüm bilimlerin araştırdığı konular temelde aynıdır ve o maddedir. Maddeyi de fizik incelediğin­den bu bilim dalı tüm bilimler için bir modeldir.

II. Bilim sürekli olarak ilerlediği için gelecekte bü­tün bilinmezlikleri bilecektir.

III. İnsan yalnızca olguları bilebilir ve bunları bil­menin yolu da bilimsel deney ve gözlemlerdir.

Bu görüşler aşağıdaki felsefi yaklaşımlardan hangisine temel oluşturur?
Soru 11
Hegel'e göre gerçek varlık olan Geist'ın akli bir ya­pısı vardır. Varlığın özü akli niteliktedir. Bu nedenle varlık, deneye hiç gerek duymaksızın salt akıl yo­luyla yani düşünceyle kavranabilir.

Parçaya göre Hegel'in görüşlerine esas aldığı felsefe disiplini aşağıdakilerden hangisidir
Soru 12
"Varlık yoktur; olsaydı bile bilemezdik; bilsek bile başkalarına iletemezdik."

Gorgias'ın bu görüşleri aşağıdaki felsefi akım­lardan hangisine uygundur
Soru 13
- Haz ahlakına göre; haz iyi, acı ise kötüdür. İyi, kişiden kişiye değişen bir değerdir. Ancak yaşanan hazzın herkeste aynı olması beklenemez. Bu nedenle herkesin kendine göre iyi ve kötü anlayışı vardır.

- Fayda ahlakına göre, bireye fayda sağlayan şeyler iyi, fayda sağlamayan şeyler kötüdür. Faydalı olma durumu da kişiden kişiye değişir.

- Bencillik ahlakına göre, insanın kendi benliğine uygun olan davranışlar iyidir. Bu ahlak anlayışı insanın çevresini kendi yararına uygun hale getirme isteğini savunur.

Yukarıda açıklanan ahlak düşüncelerinin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 14
İnsan tek başına yaşayamaz ve kendisini geliştire­mez. Toplum, bireylerden birinin eksikliğini diğerle­riyle tamamlar. En üstün yetkinlik de ancak kentte yaşamakla elde edilebilir. Erdem yardımlaşmadır. Ancak insanlar kötülükler için de yardımlaşabilir­ler. Gerçek mutluluğa ulaştıracak şeylerde yardım­laşan insanlardan oluşan kent, erdemli kenttir.

Bu parçada dile getirilen toplum görüşü aşağı­daki filozoflardan hangisine aittir?
Soru 15
Ptolemaios'un güneş sisteminin merkezine dün­yayı koyan evren tablosuna karşılık, Kopernikus merkeze güneşi koyar. Bu anlayışa göre dünya, hem sistemin merkezinde yer alan güneş etrafın­da hem de kendi ekseni çevresinde dönen bir ge­zegen olur. Kepler ve Galilei de matematik terimler kullanarak bu teoriyi kanıtlar ve evrende meydana gelen bütün olayların ve hareketlerin matematik açıklamasını yapar. Daha sonra Newton onların izinden giderek evreni tümüyle fiziksel olarak açık­layan bir sistem geliştirir ve bu sistemin temeline de evrensel çekim yasasını koyar.

Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarıla­bilir?
Soru 16
Sokrates mahkemedeki duruşmasında kendisini şöyle savunur: "Ben başkaları gibi olsaydım, yıl­larca sizi erdeme yöneltmekle, bir baba, bir ağa­bey gibi teker teker sizin meselelerinizle uğraşarak kendi işlerimi savsaklamaz, onlara sabırla seyirci kalmazdım. Böyle bir hal sanırım ki, insan tabi­atına uygun bir şey değildir. Ama şimdi kendiniz de görüyorsunuz ki, beni suçlayanların küstahlığı bile, bir kimseden para aldığımı veya almak istedi­ğimi söylemeye varmıyor, çünkü bunu hiçbir vakit görmemişlerdir."

Sokrates'in bu savunmasında dile getirdiği gö­rüş aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 17
Düşüncelerimizin yapısı, nesnelerin yapısına kar­şıttır. Düşünceler durağandır, oysa nesneler de­ğişkendir. Bu yüzden düşünceler bize nesneleri ta­nıtamaz. Varlığı bilseydik bile bilgisini başkalarına aktaramayacaktık. Çünkü dilin yapısı da düşünü­len varlıkların yapısı gibi değişkendir.

Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarıla­bilir?
Soru 18
insan eylemlerinde yalnızca kendisini ve kendi çı­karını düşünür. Birey, yalnız kendi işine yarayan, bencilliğini tatmin eden bir şeyi ahlaki değer olarak kabul eder.

Bu parçada açıklanan ahlak görüşüyle aşağı­dakilerden hangisi bağdaşmaz?
Soru 19
Aristoteles, "Realitede, doğada tiksinerek baktı­ğımız şeyler, bir sanat eseri haline gelince onlara hoşlanarak bakarız." demiştir. Doğadaki varlıklar, her şeyden önce bizi canlılığı ile etkiler. Örneğin bir kuzu hareketliliği ve canlılığı ile hoşumuza gi­der. Sanat eserleri ise renk ve biçim münasebetleri ile bizde hoş duygular uyandırır.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisi vurgulan­maktadır?
Soru 20
- Bilimdeki gelişme sapmalar ve zikzaklar yaparak, bir düz çizgi yönünde değil dairesel hareket yönünde ilerler.

- Tümevarım yöntemiyle ulaşılan sonuçlar, hiçbir zaman olayların bir genellemesi, bir açıklaması değildir tersine sadece olayların bir betimlemesidir.

Bu görüşler aşağıdaki felsefi yaklaşımlardan hangisine eleştiri niteliğindedir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 20
Ek Bilgiler