TYT Felsefe Deneme Sınavı TEST - 5

TYT sınavı Felsefe dersi online deneme soruları. Online TYT Felsefe deneme testi için her sorunun ortalama 2 dakika süresi vardır. Aşağıdaki deneme testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Hepimiz her gece rüya görürüz. Bu rüyalardan isteklerimize, beklentilerimize uygun olanları için sevinir fakat bizi üzen, korkutan, rahatsız eden rü­yalarımız için üzülürüz, korkarız. Ancak uykudan uyandıktan sonra gördüklerimizin rüya olduğunu anlar ve böylece bu sevinç, korku ve üzüntüleri­mizin yersiz olduğunu ve rüyada gördüklerimizin doğru olmadığını anlarız.

Parçaya göre doğruluğun ölçütü aşağıdakiler­den hangisidir?
Soru 2
Ben bir insanım. Diğer insanlar gibi belirli bir bi­yolojik varlığım yani bedenim ve çeşitli organlarım var. Bunlar ilk bakışta göze çarpan yönlerim. Ama bir de aklım, ruhum, düşüncelerim ve duygularım var. Onlar göze çarpmasa da birer gerçektir.

Bu parçada açıklanan görüşler aşağıdaki felsefi yaklaşımlardan hangisiyle paralellik gösterir?
Soru 3
İnsan, baskıcı toplum ve ortamlarda bile özgür ola­bilir. Eğer insan kendisini küçüklüğünden itibaren iyi yetiştirmişse, anne ve babası çocuğu hayata iyi hazırlamışsa, özgüvenini güçlendirmişse, çocuk gelişim sürecinde bilgi ve görgüsünü artırıp kendini yönetme konusunda belirli bir bilinç düzeyine ulaş­mışsa yapacağı davranışlara kendisi karar verir.

Bu parçada savunulanlar,

I. otodeterminizm

II. indeterminizm

III. determinizm

özgürlük anlayışlarından hangilerine uygundur?
Soru 4
Yansıtma kuramına göre doğa mükemmel derecede güzeldir. Bu özelliği nedeniyle sanat için bir örnektir. Sanatçının yapması gereken şey, doğanın bu mükemmel güzelliğini gerçekleştireceği sanat eserine yansıtmaktır.

Yansıtma kuramı aşağıdakilerden hangisini göz ardı etmektedir?
Soru 5
Krallık yönetimlerinde ve despotik devletlerde devlet, emreden bir otorite, birey ise bu otoriteye boyun eğen bir teb'a (uyruk) durumundadır. Ancak çağımız demokratik devletlerinde devlet - birey ilişkisi karşılıklı hak ve ödev ilişkisine dönüşmüş­tür. Devlet, bireyin yaşama hakkını ve özgürlükleri­ni sağlamakla yükümlüdür. Bireyin sağlık ve eğitim hizmetlerini görmek devletin temel görevleri ara­sındadır.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisi vurgulan­maktadır?
Soru 6
Düşünürler, insan sorunlarına, bir bilgi kuramı oluşturma gereği duymadan çok genel bir çerçe­vede yönelirler. Bu nedenle ürettikleri bilgiler sis­temli olmaktan uzak hatta zaman zaman kendi içinde çelişkilidir. Filozoflar ise öncelikle bilgi ku­ramını oluştururlar. Çünkü bütünsel tutarlılığı sağ­layan bilgi kuramıdır. Bilgi kuramı, bilginin oluşum koşullarını inceler. Buna göre felsefenin temelini oluşturur, felsefi sisteme temel özelliklerini kazan­dırır.

Buna göre filozof ile düşünür arasındaki fark aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?
Soru 7
Bilimde varlık, akıl yoluyla bilinebilir olan bir var-lıktır. Yine bilimin bakış açısına göre varlık, ne-den-sonuç bağlantılarına tabi olan ve dolayısıyla dilediği gibi davranamayan bir varlıktır. Felsefede idealist adını alan bazı düşünürler insan zihninden varlığa geçişin söz konusu olamayacağını, dola-yısıyla varlığın bilinemeyeceğini savunmuşlardır. Söz konusu düşünürler yalnızca insan zihninde-ki idelerin, kavramların var olduğunu ve yalnızca bunların bilinebileceğini savunurlar.

Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılabilir?
Soru 8
Kant'a göre sınırsız bir belirleyicilik insanı kaderci­liğe, sınırsız bir ise özgürlük ise belirsizliğe götü­rür.

Kant bu özdeyişinde sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde verilen görüşleri eleştirmektedir?
Soru 9
Nasıl doğada asıl gerçek olan tek tek cisimler ise, nasıl bütün geri kalan şeyler bu tek tek cisimlerin bir araya gelip birbirlerini etkilemelerinden oluşu­yorsa, bunun gibi insanların toplum hayatında bir arada bulunmalarında da ancak bireyler gerçektir­ler; dolayısıyla da devlet, bireylerin bir araya gelip oluşturdukları kurumların toplamından başka bir şey değildir.

Bu parçada dile getirilen devlet görüşü aşağı­daki filozoflardan hangisine aittir?
Soru 10
Kuhn'a göre, her bilim dalında bilim öncesi bir dö­nem vardır. Bu dönemde tespit edilmiş, uygulanan belirli bir yöntem ve olaylara belirli bir bakış tarzı mevcut değildir. Ancak, problemlere yaklaşımda, problemin belirlenmesi, ele alınması ve çözümlen­mesinde bir bilim insanları topluluğu içinde bir an­layış birliği ve bir bilim modeli düşüncesi doğarsa, o zaman bir bilimsel döneme geçilmiş olur.

Kuhn'un bu parçada kastettiği "bilim insanları topluluğunca kabul edilen ortak bilimsel çalışma ve bilim anlayışı modeli"ne ne ad verilir?
Soru 11
"İnsanlar hiçbir şey öğrenemezler. Yalnızca daha önce bildiklerini hatırlarlar."

Platon bu özdeyişiyle aşağıdakilerden hangisi­ni kastetmiştir?
Soru 12
O da hocası Platon'un idealizmini devam ettirir. O da asıl var olan gerçekliğin, maddi olmayan, değiş­meyen, ezeli ve ebedi bir varlığa sahip olan, idea cinsinden bir varlık olduğunu savunur. Yalnız o, bu tür varlıklara idea değil, form adını verir. ikinci ola­rak da o, bu varlıkların hocası Platon'un aksine, bu dünyadan ayrı bir dünyada bulunmadığını, içinde bulunduğumuz duyulur dünyada bulunduğunu ileri sürer.

Bu parçada açıklanan görüşleri savunan filo­zof aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 13
Bentham'a göre insan hayatını iki temel güdü yö­netir. Bunlar haz ve acıdır. insan daima acıdan kaçmak ve hazza ulaşmak ister. İnsana hazzı fayda sağlar. İnsan hayatında amaç, en çok sayı­da kişiye en çok mutluluğu sağlamaktır. Buradaki mutluluk artık kişisel bir mutluluk değil, toplumsal bir mutluluktur ve ahlaklılık da buna dayanır. Bu şartlar yerine geldiğinde tüm toplum mutlu olur.

Bentham'ın bu parçada açıklanan görüşleri için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 14
Seyrettiğimiz bir insan portresini biz, renk ve biçim harmanisi yönünden değerlendirir, yani ona güzel ya da çirkin deriz, yoksa konu olarak almış olduğu insanın doğal ilgiler içindeki varlığını göz önüne alarak değil.

Bu parçada açıklanan görüşler aşağıdakiler­den en çok hangi felsefe problemiyle ilgilidir?
Soru 15
Bilimin yol açtığı büyük teknik imkanlarlar, insan­lığın refahı ve mutluluğu için kullanılabileceği gibi, insanların birbirini ve doğanın güzelliklerini yok etme yolunda da kullanılabilir. İnsanlığın yararına kullanılırsa mutluluk ve refaha, zararına kullanılır­sa, felakete yol açarlar. Bu nedenle, felakete yol açan kullanımdan bilimi değil, onu teknikte kulla­nan insanları sorumlu tutmak gerekir.

Bu parçadan aşağıdakilerden hangisine ulaşı­lamaz?
Soru 16
Aristoteles'e göre, dış dünyada bulunan bazı şey­ler, bazı şeylerle bir arada, bazı şeylerden ise ayrı olarak bulunur. Örneğin; dış dünyada kar vardır ve kar her zaman soğuklukla bir aradadır. Buna karşılık o hiçbir zaman sıcaklık niteliğiyle bir arada bulunmaz. O halde dış dünyada gerçekte birleşik olan şeyleri örneğin; kar ile soğukluğu birleşik, gerçekte ayrı olan şeyleri örneğin; kar ile sıcaklığı ayrı olarak tasvir eden önermeler doğrudur. Bunun tersi olan önermeler yanlıştır.

Parçaya göre Aristoteles doğruluğun ölçütü ola­rak aşağıdakilerden hangisini savunmaktadır?
Soru 17
Whitehead'e göre evren, birbirleriyle sıkı ilişki için­de olan ve birbirlerinden ayrılması mümkün olma­yan olaylardan meydana gelir. Bundan dolayı o, şu ünlü görüşünü ileri sürer. Dünya şeylerden yani nesnelerden değil olaylardan meydana gelir. Her olay kendisinde bir defada bütün evreni yansıtır. Başka bir deyişle bir olay, kendisinden önce ge­len olayların sonucu, kendisinden sonra meydana gelen başka bazı olayların da nedenidir. Yani o, kendisinden önceki ve sonraki olaylarla bir zincir oluşturur. O halde bir olayı hakkıyla bilmek, o olay­la ilgili bütün olayları bilmek demektir.

Parçaya göre Whitehead'in görüşlerinin anah­tar kavramı aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 18
Parası olmadığı için eşini hastanede tedavi ettire­meyen bir kişi, komşusu varlıklı bir kişiden yardım istemiştir.

Varlıklı kişi nasıl hareket ederse Kant'ın ah­lak öğretisine göre iyi eylemi gerçekleştirmiş olur?
Soru 19
Aristoteles'e göre, insanda doğuştan iyiliğe, er­demli olmaya yatkınlık vardır. İnsan aynı zamanda toplumsal bir varlıktır. Dolayısıyla insan ahlaklı, erdemli olmayı ancak toplumsal bir ortamda ger­çekleştirebilir. Devletin kuruluş nedeni ve amacı da toplum bireylerini ahlakça olgunlaştırmaktır. Bu nedenle hükümet şekillerinin doğru veya yanlış ol­duklarının göstergesi, devletin toplumu olgunlaş­tırma amacına göre örgütlenmesidir. Hükümetler yönettikleri insanların ahlaki gelişimini amaçladığı takdirde iyidir, doğrudur.

Bu parçada, Aristoteles'in siyasetle ilgili dü­şüncelerinin temelinde onun, aşağıdakilerden hangisine ilişkin görüşleri yer almaktadır?
Soru 20
Bilimin ne olduğunu anlamak için, bilim diye or­taya konmuş olan eserleri ele alıp onları tarihsel gelişimleri içinde anlamaya çalışmak gerekir. Bu­nun yolu da bilim eserlerini mantık ilkelerine göre çözümlemektir. Böyle bir çözümlemenin, üzerine gerçekleştirileceği yegane malzeme bilime özgü anlatım biçimleri olduğundan, yapılacak iş, bilim dilini incelemek ve yöntemlerini belirtmektir. Bi­limle ilgili eserler günlük dilde yazılmış metinlerle oluşturulduklarından çözümleme işlemini kolay­laştırmak için bilimsel metinleri sembolik mantık diline çevirmek gerekir.

Bu parçada açıklanan görüşler aşağıdaki felse­fi akımlardan hangisine temel oluşturur?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 20
Ek Bilgiler