6. Sınıf Türkçe: Öznel ve Nesnel Anlatımlı Cümleler TEST - 1

Öznel ve Nesnel Anlatımlı Cümleler konusu 6. Sınıf Türkçe test soruları. Online 6. Sınıf Türkçe Öznel ve Nesnel Anlatımlı Cümleler Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Öznel anlatımlı cümlelerde kişisel görüşler yer alırken nesnel anlatımlı cümlelerde herkes tarafından kabul edilen yargılar yer alır.

Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişisel görüşe yer verilmiştir?
Soru 2
I. Tuz Gölü’nün yanına varınca sevinmeyecek insan yoktu.

II. Tuz Gölü göründü mü Ankara’ya artık yaklaşmışsınızdır.

III. Eğer geceyse ve yaz sonu ise, Tuz Gölü donmuşsa, ay ışığı da varsa doyumsuz bir görüntüyle karşılaşırsınız.

IV. Tuz Gölü, ay ışığında herkesi etkileyecek şekilde parlar.

Numaralanmış cümlelerden hangisi kişisel görüş içermez?
Soru 3
(I) Piri Reis, yaşamının büyük bölümünü denizlerde geçirmiş ve harika eserler ortaya koymuş bir denizciydi. (II) Piri Reis’in zevkle okunan eserleri arasında “Kitab-ı Bahriye” adlı denizcilik kitabı ve haritaları yer alır. (III) Piri Reis, çizdiği dünya haritasında ülkelerin limanlarını ve kıyılarını göstermiştir. (IV) Bu haritalar, coğrafi keşiflerin yapılmasında önemli rol oynamıştır.

Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde nesnel anlatıma yer verilmiştir?
Soru 4
(I) En cesur yazarlarımızdan biridir o. (II) Hiçbir zaman kolay olana teslim olmamış, hep zor olanı yaşamış, hep zor olan hayatları savunup durmuştur ömrü boyunca. (III) Yüzlerce öykü, şiir, roman, oyun, anı, makale; altmıştan fazla kitap kaleme almıştır. (IV) Türkiye’nin en başarılı yazarlarındandır.

Bu metindeki numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?
Soru 5
(I) “Kuşlar da Gitti”, Yaşar Kemal’in kısa ama güzel romanlarından. (II) İstanbul’un çürüyüp bozuluşu, çocukların kendi dünyalarından anlatılıyor kitapta. (III) Sokakları mesken tutan çocukların kuşları yakaladıklarından söz ediliyor. (IV) Bu roman, yalın dili ve anlatımıyla kolayca okunuyor.

Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangilerinde kişisel duygular dile getirilmemiştir?
Soru 6
(I) Uzun zamandır görmek istediğim muhteşem Gelidonya Feneri’ne sonunda bir pazar fırsat yaratıp gidebildik. (II) Gelidonya adı Likya dilinde kırlangıç anlamına gelen “kaledonya” kelimesinden türemiştir. (III) Göç eden kırlangıçların fenerin olduğu bölgede kısa bir süre de olsa konaklamaları ve dinlenmeleri bölgeye şimdiki adını vermiştir. (IV) Fenerin bulunduğu burun ise Gelidonya Burnu, Kırlangıç Burnu veya Taşlı Burun olarak anılmaktadır.

Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Soru 7
Öznel anlatım, kişisel görüşler içerir. Nesnel anlatım ise kişisel görüşlerden uzak, kanıtlanabilir yargılarla oluşturulur.

Bu açıklamaya göre aşağıdaki metinlerin hangisinde öznel anlatıma başvurulmuştur?
Soru 8
(1) Steinbeck “Tatlı Perşembe’’ isimli harika kitabında bir liman mahallesinde yaşananları anlatır. (2) Balıkçılar, serseriler, göçmenler, dolandırıcılar, kilisenin papazı, mahallenin polisi hepsi vardır bu hikâyede. (3) Kitabın kahramanı deniz ürünleri üstüne araştırma yapan başarılı ve yakışıklı bir biyologdur… (4) Diğer katmanlar da toplumsal rollerini büyük bir başarıyla hiç aksatmadan oynarlar.

Bu metnin anlatımıyla ilgili,

I. 1. cümlede kişisel görüşe yer verilmiştir.

II. 2. cümlede mecaz anlamlı sözcükler vardır.

III. 3. cümle neden-sonuç cümlesidir.

IV.4. cümlede nesnel anlatımdan yararlanılmıştır.

yargılarından hangisi doğrudur?
Soru 9
(1) Peyami Safa; gazetelere günlük yazılar yazmış, dergilerde incelemeler yapmış ve bunları Server Bedi imzasıyla yayımlamıştı. (2) Bir makalesinde on sekiz yıllık yazı hayatında bir hafta bile tatil yapamadığından bahseder. (3) Sanatsal endişeyle yazdığı kitaplarını bu koşuşturmanın yaraladığından yakınır. (4) Kim bilir bu kadar çok yazmak zorunda kalmasaydı belki çok daha güzel, çok daha nitelikli eserler üretebilirdi.

Bu metnin anlatımıyla ilgili,

I. 1. cümlede karşılaştırmadan yararlanılmıştır.

II. 2. cümlede nesnel ifadeler yer almaktadır.

III. 3. cümlede karşıt anlamlı sözcükler örneklendirilmiştir.

IV.4. cümlede öznel ifadelere yer verilmiştir.

yargılarından hangileri doğrudur?
Soru 10
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir yargı vardır?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler