testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

6. Sınıf Sosyal Bilgiler: Değişen Rollerim TEST – 1

Değişen Rollerim konusu 6. Sınıf Sosyal Bilgileri test soruları. Online 6. Sınıf Sosyal Bilgileri Değişen Rollerim Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Dünyaya geldiğimiz andan itibaren çeşitli gruplara dahil oluruz. Bu gruplarda birtakım roller üstleniriz. Katıldığımız gruplar değiştikçe rollerimiz de değişir. Bazen aynı grup içerisinde farklı roller de üstlenebiliriz. Üstlendiğimiz bu roller bize bazı sorumluluklar yükler. Önemli olan bu rollerin gerektirdiği sorumlulukları yerine getirebilmek, rollerimize uygun davranışlar sergilemektir.

Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisine ulaşılamaz?
Soru 2
Bireylerin, toplumda sahip oldukları statülerine uygun olarak beklenen davranışlara ............ denir.

Bu açıklamada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
Soru 3
Aslı Hanım, eğitim fakültesini bitirdikten sonra hemen çalışmaya başlamadı. Önce üniversitede tanıştığı Yasin Bey ile evlendi. Kısa süre sonra dünyaya gelen Ayşe isimli kız çocuklarının bakımını kendisi üstlenerek onun büyümesini bekledi. Çocuğu büyüdükten sonra özel bir eğitim kurumunda mesleği olan çocukları yetiştirmek üzere sınıftaki yerini aldı.

Aşağıdakilerden hangisi Aslı Hanım’ın zaman içerisinde üstlendiği roller arasında yer almaz?
Soru 4
Bireyler doğumlarıyla birlikte kendilerine ait bazı sosyal roller üstlenirler.

Aşağıdakilerden hangisi bireyin doğumu ile sahip olduğu sosyal roller arasında yer alır?
Soru 5
Görevlerimiz ya da toplumun bizden beklediği davranışlar olarak ifade edebileceğimiz roller çok çeşitli olabilir. Bu çeşitliliği gün içerisinde dahi yaşayabiliriz. Örneğin Ahmet Bey, gün boyu öğretmen rolünü üstlendikten sonra akşam pazara uğradığında müşteri rolündedir. Evine geldiğinde ise karısına karşı eş, çocuklarına karşı baba rolündedir. Evlerine misafir gelirse o anki eş ve baba rolüne ek olarak bir de ev sahibi rolünü de üstlenir. Bu örnekte de görüldüğü gibi biz de toplumun küçük bir modeli olan ailemizin içinde aynı anda birden fazla rol sahibi olabiliriz. Evlat iken torun, kardeş, abla veya ağabey olmak gibi.

Parçada verilen bilgilere bakılarak;

I. Üstlendiğimiz roller zaman içerisinde değişkenlik gösterebilir.

II. Aynı anda farklı roller üstlenebiliriz.

III. Yaşantımız boyunca tek bir role sahip oluruz.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 6
I. Toplumda yaşanan kültürel değişmeler.

II. Sahip olunan sosyal ve ekonomik değerler.

III. İnsan haklarıyla ilgili yapılan hukuksal değişiklikler.

Yukarıdaki durumlardan hangileri bireylerin toplum içindeki rollerinin değişmesinde etkilidir?
Soru 7
Geçmiş dönemlerde kadınlar ev işlerini yapan ve çocuklara bakan bireyler konumunda iken günümüzde sosyal, ekonomik, yasal anlamda erkeklerle eşit haklara kavuşmuşlardır.

Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
Soru 8
Ayşe Hanım, üniversite sınavına girip tıp fakültesini kazanmıştır. Üniversiteyi bitirdikten sonra doktor olarak göreve başlamıştır. Zamanla işinde başarılı olan Ayşe Hanım çalıştığı hastanenin yöneticisi olmuştur.

Buna göre Ayşe Hanım’ın toplumsal rolü ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Soru 9
Hukuk fakültesini bitiren Ali Bey, bir hukuk bürosunda işe başlamıştır. Zamanla işinde başarılı olan Ali Bey çeşitli derneklere üye olmuştur. İlerleyen yıllarda tanıştığı Ayşe Hanım’la evlenen Ali Bey’in iki tane de çocuğu olmuştur.

Buna göre sosyal rollerimiz ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
Soru 10
Rollerimiz bize birtakım haklar ve sorumluluklar yükler. Haklarımız hukukun çizdiği sınırlar çerçevesinde sahip olduğumuz kazanımlar ya da yapabileceklerimizle ilgilidir. Sorumluluklarımız ise üstlendiğimiz rollerimizin gereklerini yerine getirmeyle ilgilidir. Örneğin okulda eğitim öğretim hizmetlerinden faydalanmak hakkımız, ders çalışmak sorumluluğumuzdur. Yaşımız ilerledikçe bazı rollerimiz değişmese de sorumluluklarımız değişir. Aile içinde her zaman anne babamızın evladıyızdır. Bu rolümüz hayat boyu devam eder ancak rolümüzün sorumlulukları yaşımız ilerledikçe değişir. Eğitim öğretim hayatımızı tamamladıktan sonra meslek grupları içinde yer alan bir birey oluruz. İçinde yer aldığımız meslek grubunun gerektirdiği davranışlara ve kurallara uygun hareket etmeye mesleki rol denir.

Parçada verilen bilgilere bakılarak rol ve sorumluluklarımızla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler