testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

7. Sınıf Türkçe: Gerçek ve Kurgusal Unsurlar TEST - 1

Gerçek ve Kurgusal Unsurlar konusu 7. Sınıf Türkçe test soruları. Online 7. Sınıf Türkçe Gerçek ve Kurgusal Unsurlar Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
(I) Suyun altına doğru ilerleyip denizin dibindekileri seyretmeye koyuldu. (II) Bu sırada grup hâlinde yüzen balıklar, yemek yiyen canlılar, birkaç mürekkep balığı çıktı karşısına. (III) Bir ara köpek balığı gelip kahkaha attı Utku’nun karşısında. (IV) Utku ise hiçbir şey olmamış gibi devam etti deniz altındaki gezisine.

Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde hayalî unsur vardır?
Soru 2
Ceketli, kravatlı bir adam, bir gökdelenin merdivenlerinde bir aşağı bir yukarı koşuşturuyordu. Onun arkasında da bezelye yeşili üç tane başı olan ve mutfak önlüğü takmış bir ahtapot vardı. Bu ahtapot da kollarıyla adamı yakalamaya çalışıyordu. Adamcağız tam kaçmak üzereyken boşlukta korku verici bir çığlık duyuldu.

Bu metinde aşağıdakilerden hangisi vardır?
Soru 3
(I) Uğur böceği bütün gününü kırlarda neşeyle geçirirdi. (II) Bazen de çiçeklerin evine giderdi. (III) Ancak sardunyalar, uğur böceğinin evlerine izinsiz girmesine çok kızıyordu. (IV) Sardunyalar, menekşelerle aynı bahçeye dikilmişlerdi.

Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde hayali unsur yoktur?
Soru 4
(I) Taç giyme töreninin yapılacağı günden önceki geceydi. (II) Genç kral, güzel ve büyük dairesinde tek başına oturuyordu. (III) Davete gelen kelebekler ise büyük salonda sohbet ediyorlardı. (IV) Sonunda genç kral tüm ihtişamıyla merdivenlerde göründü.

Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde kurgusal unsura yer verilmiştir?
Soru 5
Bahçeye gidip biraz dinlenmek için ulu ceviz ağacının dibine oturdum. Sırtımı ağacın kalın gövdesine dayamıştım. Bu yeşil yaprak şemsiyesinin altında günün olaylarını düşünüyorken ağacın dallarından sesler geldi. Kulağımı kabartıp sesleri dinlemeye başladığımda konuşanların bir maymun ve güvercin olduğunu anladım. Aslanın artık çok yaşladığından ve orduyu yönetemediğinden söz ediyorlardı.

Bu metindeki ifadelerden hangisi hayal unsuru değildir?
Soru 6
Sıcak bir yaz günüydü. Güneş ufka yaklaşmak üzereydi. Dedem bahçede oturuyor, babam ise on yıl önce diktiği sarmaşık gülünün resmini yapıyordu. Bu sırada fırçalardan biri babamın üzerine boya sıçrattı. Babam önce ne olduğunu anlayamadı ama sonra da dakikalarca güldü.

Bu metindeki cümlelerde hangisiyle günlük hayatta karşılaşılamaz?
Soru 7
Evimizin arka bahçesinde yaşayan Karga Feramus’un, gençliğinde babaannem Cevriye Hanım’a âşık olduğunu öğrenince çok şaşırmıştım. Karga Feramus’un eski, sararmış yapraklı ve tozlu hatıra defteri yuvasından düşmüştü ve bu defterde evimizin birçok anısı ve babaanneme yazıldığı belli olan, yollanmamış mektuplar vardı. Mektupları yazdıktan sonra bir de altına imza atmıştı Feramus Bey.

Bu metindeki ifadelerden hangisi hayal unsuru değildir?
Soru 8
(I) Müzenin kapısında bir an durup içeriye baktım. (II) Heykellerden Venüs, alelacele beyaz minik kürküne sarınmıştı. (III) Venüs elini kaldırdıkça takıları alacakaranlıkta pırıl pırıl parlıyordu. (IV) Yürüdükçe de enfes parfümü dalga dalga yayılıyordu müzenin içine.

Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde hayal unsuru yoktur?
Soru 9
Çimenlerin ortasında güzel bir gül ağacı duruyordu. Bülbül bunu görünce hevesle oraya doğru uçtu ve ince bir dalın üzerine kondu. “Bana kırmızı bir gül ver, sana en tatlı şarkımı söyleyeyim.” dedi. Ama gül ağacı başını “Olmaz!” anlamında salladı.

Bu metinde verilen yargılardan hangisi hayalî bir ifade değildir?
Soru 10
Vücudumun her tarafında aynı ince ipleri hissediyordum. Sadece gökyüzüne bakabiliyorum. Derken, küçük ve canlı bir şeyin sol bacağımdan yukarı doğru çıktığını fark ettim. Göğsüme doğru yavaş yavaş ilerleyerek neredeyse çeneme varmıştı. Gözlerimi elimden geldiğince aşağı doğru eğip baktığımda bunun ellerinde ok ve yaylarıyla boyu on beş santimetreyi geçmeyen, insana benzer bir yaratık olduğunu gördüm. Bu arada aynı türden en azından kırk yeni yaratık da ilkinin peşinden geliyordu. Şaşkınlık içinde öyle bir çığlık kopardım ki hepsi çil yavrusu gibi bir yana savruldu.

Bu metinle ilgili,

I. Metin, bir olay örgüsüne sahiptir.

II. Günlük hayatta gerçekleşebilecek bir olay anlatılmıştır.

III. Olay örgüsünü anlatan kişi aynı zamanda olayları yaşayan bir kahramandır.

IV. Bu metnin kaynağı, yazarın hayal gücüdür.

yargılarından hangileri yanlıştır?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler