4 ve 5. soruları aşağıda verilen metne göre cevaplayınız.
Erguvan ağacı nisan-mayıs aylarında, yapraklanmadan önce, bütün dalları boyunca morumsu pembe çiçek açar. Renk etkisi ve yaprak formu bakımından çok dekoratif bir bitkidir. Canlı ve ağaç formunda olabilir. Kışın yapraklarını döker. Her türlü toprakta yetişir. Güneşli ortamları sever.
Erguvan moru Bizans hükümdarlarının kıyafetlerinde kullanılan bir renkti. Doğal yollarla üretilen en zor renk olduğu için bir zenginlik ve güç belirtisiydi. İmparator dışında hiç kimse mor pelerin takamazdı.
Erguvan, yüzyıllar boyu Bursa’nın da simgesi olmuştur. Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezit’in damadı Anadolu erenlerinden Emir Sultan’ın her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa’da müritleriyle buluşması nedeniyle XIV. yüzyıldan itibaren düzenlenmeye başlanan erguvan şenlikleri, şehrin ekonomisine olumlu etkilerinden dolayı XIX. yüzyıla kadar gelenek olarak sürdürülmüştür. Günümüzde bu şenlikleri yeniden canlandırma çabası vardır.
Erguvan tohumlarının kabukları sert olduğu için 2-3 dakika sıcak suda, 24 saat ılık suda bekletildikten sonra nisan ayında ekilmesi önerilmektedir. Fidanları ise 12 ay boyunca dikilebilmektedir. Dikim için 60 cm’lik küp şeklinde çukur açılmalı, fidan düz bir şekilde dikildikten sonra 5-10 litre can suyu verilmelidir. Hızlı büyüyen bir ağaç olduğu için 5-6 yıl içinde 7-10 metreye kadar ulaşır. Uygun şartların sağlanması hâlinde budama dışında bakım gerektirmez. Budama yapılırken açık yara bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Mantar riskine karşı, budanan dalların açıklıklarının budama sıvalarının yapılması ya da macunla kapatılması önerilir.
Bu metinden erguvan ağacıyla ilgili,I. Bütün iklimlerde yetişir.
II. Dokuma kumaşlarda üretilen en zor renk erguvan morudur.
III. Erguvan şenlikleri günümüzde İstanbul’da yapılmaktadır.
IV. İlkbaharda çiçek açar.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?