“ Faydalı Bir İş Görmek Zevki” başlığını taşıyan metin aşağıdakilerden hangisi olabilir ?
A İnsanın canı belki boş durmaktan sıkılır fakat bütün hayatında çalıştığı hâlde bir tek faydalı eser vücuda getirememiş adamın sıkıntısı herhâlde boş oturmuş adamın sıkıntısından bin kere daha ağırdır. Eğer gündelik hayatımızda akşamüstü yorgun argın evimizde döndüğümüz zaman biraz olsun gülebiliyor, neşelenebiliyorsak bu neşenin tohumlarını o günkü çalışmalarımızda faydalı bir iş gördüğümüze inanmamızda aramalıyız. Faydalı bir hizmet bütün kalpleri unutturur. İnsan kendi kendine kalıp da o müthiş muhasebeye daldığı zaman ancak “Ben de memleketimde, işimde, evimde faydalı olabiliyorum, bu toplulukta benim de bir vazifem var.” diyerek teselli bulabilir.
B İnsanlıkta saçmalıktan fazla dert olacağını, budaklıktan fazla kötülük olacağını sanmıyorum. Dertlerimiz, saçmalıklarımızdan daha ağır basmaz; aşağılık olduğumuz kadar zavallı değiliz. Onun için Diyojen, bence insanlardan nefretiyle ün kazanan Timon’dan daha acı, daha doğrucu bir hâkimdi. Onun yaptığı işler günümüzde hâlâ hatırlanmasını sağlamıştır.
C Anadolu süslemelerindeki çizgilerin, şekillerin, desenlerin dili vardır, bunların her biri ayrı bir anlam taşır. Anadolu kadını, tezgâhın, gergefinin başına oturmayagörsün, bir kitap dokur, bu kitabı ancak o dilden anlayan okur. Dokuduğu kitap, halıdan kilime, renk renk, sayfa sayfa açılır.
D Edebiyatla uyandığımız dünya eskisi gibi toy değildir. Yaşımız gençtir ama öğrendiklerimiz bir ömre bedeldir. Öğretmenler, ebeveynler çok bilmiş komşu amcaların ve teyzelerin hiçbiri, bize edebiyatın verdiği gizli öğüdü veremez, edebiyatın bizde uyandırdığı bilgeliği uyandıramaz. Çünkü edebiyatın verdiği öğüt, uyandırdığı bilgelik, buyurucu ve azarlayıcı bir nitelik taşımaz, özgürlüğümüzü kısıtlamaz.