testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

8. Sınıf İnkılap Tarihi: Bir Kahraman Doğuyor TEST - 1

Bir Kahraman Doğuyor konusu 8. Sınıf İnkılap Tarihii test soruları. Online 8. Sınıf İnkılap Tarihii Bir Kahraman Doğuyor Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
1789 Fransız İhtilali’nden sonra her ulusun kendi geleceğine kendisinin karar vermesi anlamına gelen milliyetçilik akımı Osmanlı Devleti’nde yaşayan azınlıkların isyan etmelerine ve ardından bağımsızlıklarını kazanmalarına neden olmuştur.

Bu durumun yaşanmasında Osmanlı Devleti’nin aşağıdaki özelliklerinden hangisinin etkili olduğu söylenebilir?
Soru 2
1839 yılında İstanbul Gülhane Parkı’nda ilan edilen Tanzimat Fermanı ile padişah Abdülmecit, her şeyin üstünde bir kanun gücünün varlığını kabul etmiş ve artık yapacağı tüm işleri bir kanuna dayandıracağına dair yemin etmiştir.

Bu durum Osmanlı Devleti’nde;

I. Hukuk devleti,

II. Parlamenter sistem,

III. Kuvvetler ayrılığı

anlayışlarından hangilerinin benimsendiğini gösterir?
Soru 3
Sanayi İnkılabı sonucunda fabrika mallarıyla mücadele edemeyen Osmanlı Devleti’ndeki el emeği ile çalışan el tezgâhları ve küçük atölyeler kapanmış, lonca teşkilatı önemini yitirmiştir. Ayrıca yabancı malların ülkeye girişi hızlanmış ve birçok Avrupa devleti ham madde ihtiyacını Osmanlı ülkesinden karşılamaya başlamıştır.

Buna göre Osmanlı Devleti ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Soru 4
Osmanlı Devleti, Avrupalı devletlerinin, Kırım Savaşı sonrasında imzalanacak olan Paris Antlaşması’na azınlıklarla ilgili maddeler yerleştirmelerini engellemek için 1856 yılında Islahat Fermanı’nı ilan etmiştir. Osmanlı Devleti bu fermanla azınlıklara  siyasi, sosyal, ekonomik ve dinî alanlarda birçok yeni haklar vermek zorunda kalmıştır.

Bu bilgiye bakılarak Osmanlı Devleti ile ilgili olarak;

I. Dış baskılar sonucunda tavizler vermiştir.

II. Siyasi açıdan güçsüz duruma düşmüştür.

III. İç işlerine karışılmasının önüne geçmeye çalışmıştır.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 5
• Vergiler herkesin gelirine göre alınacaktır.

• Mahkemeler herkese açık olacaktır.

• Hiç kimse yargılanmadan ceza almayacaktır.

• Din farkı gözetmeksizin herkesin can, mal ve namus güvenliği sağlanacaktır.

Tanzimat Fermanı’nda yer alan bu maddelere göre Osmanlı Devleti’nde hangi alanda yenilik yapıldığı söylenemez?
Soru 6
Fransız İhtilali sonucunda yayılan özgürlük, demokrasi, adalet ve eşitlik gibi düşünceler; Tanzimat ve Islahat Fermanlarının ilanında, meşruti yönetime geçilmesini savunan Genç Osmanlıların ortaya çıkmasında ve Kanun-i Esasi’nin hazırlanarak yürürlüğe girmesinde etkili olmuştur.

Bu bilgilere göre Fransız İhtilali’nin Osmanlı Devleti’nde aşağıdaki durumlardan hangisine yol açtığı söylenemez?
Soru 7
• 1876 yılında ilan edilen Kanun-i Esasi adlı anayasada “Hükûmet padişaha karşı sorumlu olacak ve padişahın meclise sunacağı her teklif kabul edilecektir.” hükmü yer almıştır.

• 1909’da Kanun-i Esasi’de yapılan değişiklikle “Hükûmetin meclise karşı sorumlu olacağı ve padişahın sunacağı her teklifin kabul edilmeyecektir.” kararı kabul edilmiştir.

Bu bilgilere bakılarak aşağıdaki yargılardan hangisi söylenemez?
Soru 8
1789 yılında Fransız İhtilali’nin çıkmasında kralın bütün yetkileri kendi elinde tutması, kral ve sarayın aşırı masraflar yapmasına karşılık halktan ağır vergiler alınması etkili olmuştur. Ayrıca yazmış oldukları eserlerle halkı adalet, eşitlik, özgürlük gibi alanlarda etkileyen birçok aydın, düşünür ve yazar ihtilalin çıkmasının fikri yapısını oluşturmuştur. Sonuçta Fransa’da krallık yönetimi sona ermiş demokrasi, eşitlik, insan hakları, millî egemenlik gibi fikirler dünyaya yayılmıştır.

Bu bilgilerden hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Soru 9


Bu bilgiye göre Fransız aydınları;

I. Demokrasi,

II. Mutlakiyet,

III. Kuvvetler birliği,

IV. İnsan hakları

fikirlerinden hangilerini savundukları söylenemez?
Soru 10
Kol ve hayvan gücünün yerini makinelerin almasıyla ilk olarak İngiltere’de başlayan Sanayi İnkılabı daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde de yaşanmıştır. Buhar gücü ile çalışan lokomotifler, daha fazla miktarda yük taşımış ve bu yüklerin istenilen yerlere taşınması kolay ve kısa sürede olmuştur. Sanayileşen devletler ham madde ve pazar ihtiyacını karşılamak amacıyla birçok bölgeyi ele geçirmeye çalışmış, bu durum devletler arasında rekabetin yaşanmasına yol açmıştır.

Buna göre Sanayi İnkılabı’nın;

I. Ulaşım,

II. Sömürgecilik,

III. Bloklaşma

alanlarının hangilerinde etkili olduğu savunulabilir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler