testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

8. Sınıf İnkılap Tarihi: Büyük Millet Meclisine Karşı Çıkan Ayaklanmalar TEST - 1

Büyük Millet Meclisine Karşı Çıkan Ayaklanmalar konusu 8. Sınıf İnkılap Tarihii test soruları. Online 8. Sınıf İnkılap Tarihii Büyük Millet Meclisine Karşı Çıkan Ayaklanmalar Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
23 Nisan 1920 tarihinde Mustafa Kemal’in Meclise sunduğu önergede;

– Büyük Millet Meclisi üzerinde herhangi bir güç ve otoritenin olmayacağını,

– Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin Büyük Millet Meclisinin denetiminde olacağını,

– Meclisten seçilecek bir heyetin hükûmet işlerini yürüteceğini, meclis başkanının hükûmetin de başkanı olacağını ifade etmiştir.

Bu bilgilere bakılarak;

I. Meclisin alacağı kararlarda bağımsız olacağı,

II. Güçler birliği anlayışının uygulanacağı,

III. Meclis hükûmeti sisteminin kabul edileceği

yargılarından hangileri söylenebilir?
Soru 2
“O zamanlar Ulucanlar’da bir ilkokul yapılıyordu. Bu bina için Marsilya kiremitleri getirilmişti. Bu kiremitler alınarak Meclisin orta kısmına yerleştirildi... Fakat yan tarafı açık kaldı. Kiremitlerin yetmediğini, çatının açık kaldığını gören halk evlerine koşarak damlarından kiremitleri söktüler. Kucak kucak getirdikleri kiremitler ile yeni kurulacak devletin meclis binasını inşa ettiler.”

E. B. ŞAPOLYO


 

Buna göre, Türk halkı ile ilgili olarak,

l. Önemli bir fedakârlık yaptığı,

ll. Millî egemenlik anlayışını benimsediği,

lll. Meclisin çalışmalarına görüş ve önerileriyle katkıda bulunduğu

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 3
l. TBMM’deki mebuslar içinde aşiret reisleri, şeyhler, toprak ağaları, tarikat liderleri, askerler, memurlar, çiftçiler, esnaflar yer almıştır.

Verilen bilgiden aşağıdaki sonuçlardan hangisi çıkarılabilir?
Soru 4
“Burada bulunan saygı değer insanlar, İstanbul’un geçici kaydıyla yabancı kuvvetler tarafından işgal olunduğu ve bütün temelleri ile halifelik makamının ve hükûmet merkezinin bağımsızlığının yok edildiği hepimizce bilinmektedir. Bu duruma baş eğmek, milletimizin teklif olunan yabancı köleliğini kabul etmesi demektir. Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak için kesin olarak kararlı bulunan ve ezelden beri hür ve başına buyruk yaşamış olan milletimiz kölelik kurumunu son derece ve kesinlikle reddetmiş ve hemen vekillerini toplamaya başlayarak yüksek meclisimizi meydana getirmiştir.”

Sinop milletvekili Şerif Bey’in, I. TBMM’nin açılışında yaptığı yukarıdaki konuşmadan hareketle aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Soru 5
l. TBMM’nin açılışı ile birlikte, millî egemenliğe dayalı yeni Türk Devleti doğmuş oluyordu. l. TBMM’nin iki temel hedefi, kesin zaferi kazanmak, yeni devletinin otoritesini güçlendirmek ve kalıcılığını gerçekleştirmekti. Öncelikle, ülke topraklarının yabancı işgalden kurtarılması gerekiyordu.

Bu bilgilere göre;

l. l. TBMM’nin öncelikli amacının ulusal bağımsızlığı sağlamak olduğu,

ll. l. TBMM’nin otoritesini güçlendirmeye çalıştığı,

lll. TBMM’nin açılışının millî egemenliğin bir parçası olduğu

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 6
Mustafa Kemal Paşa’nın Millî Mücadele’yi Türk halkına mâl etme düşüncesi doğrultusunda 19 Mart 1920 tarihinde yayımladığı genelge ile bütün ülkede seçim yapıldı. Mustafa Kemal Paşa’nın bu düşüncesi daha sonra ilan edilecek olan cumhuriyetin de temeli olmuştur.

Yukarıdaki bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 7
İlk TBMM için Mustafa Kemal;

– Seçimlerin yenilenmesini istedi.

– Her ilden seçilen 5 milletvekilinin 15 gün içinde Ankara’ya gelmesini istedi.

– İstanbul’un işgali ile dağıtılan meclisin milletvekillerini Ankara’ya çağırdı.

Bu bilgilere göre;

I. Demokratik bir meclis oluşturulmaya çalışılmıştır.

II. Çalışmaların hızlı bir şekilde yapılması istenmiştir.

III. Farklı illerden temsilcilerin katılması istenmiştir.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 8
Mısakımillî’nin kabul edilmesiyle İtilaf Devletleri İstanbul’u resmen işgal etmiş Meclis-i Mebusanı dağıtmıştı. Bu gelişme üzerine Mustafa Kemal, milletin kendi kendini yönetmesi için her türlü denetimden uzak millî bir meclisin açılmasını zorunlu görüyordu. 19 Mart 1920’de bir genelge yayınlayarak Ankara’da olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin açılacağını, kapatılan Mebusan Meclisi üyelerinin de milletvekili ünvanıyla bu yeni meclise katılabileceklerini duyurdu.

Bu bilgilere göre Mustafa Kemal’in hedeflediği amaçlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
Soru 9
“İlk meclis, milletvekillerinin sosyoekonomik özellikleri, yaşları, eğitim düzeyleri, meslekleri ve geldikleri yerleri itibarıyla tam bir “Millî Meclis” kimliğindeydi. Okul sıralarında kılıkları, giysileri, yaşları, görgüleri çok değişik, beyaz sarıklı, ak sakallı hocalar; pırıl pırıl üniformalı genç subaylar; yazma veya şal sarıklı aşiret beyleri; külahlı ağalar ve kavuklu çelebiler; Avrupa’daki yüksek öğrenimlerini bitirip yeni dönmüş, Batı kültürüyle yetişmiş gençler yan yana oturuyordu.”

H. V. VELİDEDEOĞLU


 

Bu bilgilere göre, l. TBMM ile ilgili olarak;

l. Her milletten insanları bünyesine topladığı,

ll. Ekonomik durumu yüksek olan kişilerin mebus seçilme hakkının bulunmadığı,

lll. Meclisin demokratik bir özellik taşıdığı

yargılarından hangilerine ulaşılamaz?
Soru 10
TBMM’nin açılmasının ardından Anadolu’nun değişik yerlerinde isyanlar çıkmaya başladı. Bu isyanlar, TBMM’nin düşman işgaline karşı daha etkin bir şekilde mücadele etmesini engellemiştir.

Bu durum karşısında TBMM’nin aldığı tedbir aşağıdakilerden hangisidir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler