Güneş Dünya için ısı ve ışık kaynağıdır. Canlılar Güneş’ten gelen ışık enerjisiyle hayatlarını sürdürebilirler. Ama Güneş’ten gelen ışınların hepsi canlılar için faydalı değildir. Bazı zararlı ultraviyole (UVB, UVC) ışınları canlılarda çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Bu tür zararlı ışınların Dünya yüzeyine ulaşmasını atmosferde bulunan ozon tabakası önler. Normalde Güneş’ten gelen ışınlar yeryüzünden yansıyacağı için Dünya’mız yaşamsal faaliyetler için yeterli sıcaklığa ulaşamaz. Atmosfer sayesinde Dünya yüzeyine gelen Güneş ışınları yüzeyden yansıdıktan sonra bir kısmı tutularak Dünya’mız için yeterli sıcaklık sağlanmış olur. Atmosferde Güneş ışınlarının zararlarının yansıtılması ve içeriye giren Güneş ışınlarının bir kısmının içeride tutulmasına sera etkisi denir. Sera etkisini gerçekleştiren ve atmosferde bulunan gazla ise su buharı, karbondioksit, metan ve ozon gazıdır. Ancak teknoloji ile hayata kazandırılan bazı ürünler ve insan faaliyetleri sonucunda atmosferdeki gazların oranı değişmekte, sera etkisi bozulmaktadır. Bu durum Dünyamızın normalden fazla ısınmasına neden olarak kürsel ısınmayı sağlamaktadır.
Buna göre;I. Atmosfer Güneş’ten gelen ışınların bir kısmını yansıtarak ve bir kısmını tutarak Dünya’nın sıcaklığını ayarlar.
II. Atmosferi oluşturan gazların oranının değişmesi küresel ısınmaya sebep olabilir.
III. Gereksiz yere ağaçların kesilmesi ve ormanların tahrip edilmesi atmosferdeki karbondioksit gazının oranını artırarak sera etkisinin bozulmasına yol açar.
verilenlerden hangileri etkili olur?