testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

8. Sınıf İnkılap Tarihi: Millî Seferberlik: Tekalif-i Millîye TEST - 1

Millî Seferberlik: Tekalif-i Millîye konusu 8. Sınıf İnkılap Tarihii test soruları. Online 8. Sınıf İnkılap Tarihii Millî Seferberlik: Tekalif-i Millîye Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
“Silahla olduğu gibi dimağıyla da mücadele mecburiyetinde olan milletimizin, birincisinde gösterdiği kudreti ikincisinde de göstereceğine asla şüphem yoktur.”

Mustafa Kemal’in Maarif Kongresi’nde söylediği bu sözler ile aşağıdakilerden hangisinin önemini vurguladığı söylenebilir?
Soru 2
Kütahya – Eskişehir Savaşlarının en sıkıntılı dönemlerine denk gelmesine rağmen Mustafa Kemal’in Maarif Kongresi’ne katılması onun aşağıdaki kişisel özelliklerinden hangisi ile ilişkilendirilebilir?
Soru 3
Mustafa Kemal, Kütahya – Eskişehir Muharebelerindeki yenilgi sonrasında, TBMM’nin yetkilerini kullanarak;

- Tekalif-i Millîye Emirleri’ni çıkartmıştır.

- İstiklal Mahkemelerinin kurulmasını sağlamıştır.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 4
Kütahya - Eskişehir Savaşları kaybedilmişti. Mustafa Kemal orduyu yeni bir savaşa hazırlamakta idi. Buna rağmen savaş çalışmalarına ara vererek Maarif Kongresi’ne katılmıştır.

Bu bilgiye bakılarak Mustafa Kemal’le ilgili aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılabilir?
Soru 5
“Eğitimdir ki bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum hâlinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder.”

Mustafa Kemal Atatürk


Buna göre, Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitimle ilgili;

I. ulusal bağımsızlık,

II. laiklik,

III. çağdaşlık

düşüncelerinden hangileri ile bağlantı kurduğu söylenebilir?
Soru 6
Eğitim, Atatürk’ün en çok önem verdiği alanlardan biridir. Çünkü, o bir milletin geleceği üzerinde eğitimin oynadığı rolü çok iyi bilmekteydi. Bu nedenle Kütahya - Eskişehir Savaşları devam ederken 15 Temmuz 1921 tarihinde ....................... toplamıştır.

Metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
Soru 7
Mustafa Kemal, Millî Mücadele’nin en zor şartları altında bile milletçe uygar medeniyet düzeyine en kısa zamanda ulaşabilmek için, çağdaşlaşma sürecinin gerektirdiği eğitim meseleleri ile iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınma davasını bir bütün olarak ele almıştır.

Buna göre Mustafa Kemal için;

I. çağdaşlaşmanın belli alanlarla sınırlandırılmaması gerektiği,

II. çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmada zor şartlarda bile vazgeçilmemesi gerektiği,

III. Mustafa Kemal’in çağdaşlaşma sürecinde birçok alanda yenilik yapılmasını istediği

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 8
Eğitim, Atatürk’ün büyük önem verdiği alanlardan biridir. Çünkü o, bir milletin geleceği üzerinde eğitimin oynadığı rolü çok iyi bilmekteydi. Maarif Kongresi 15 Temmuz 1921 Cuma günü, Ankara Darul Muallimin’in konferans salonunda açılmıştır. Kongreye eğitimle ilgili yöneticiler katılmıştır. Kurtuluş
Savaşı’nı kazandıktan sonra yeni Türk devletinin eğitim politikasının nasıl olacağı bu kongrede belirlenmiştir.

Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Soru 9
“Saygıdeğer Hanımlar, Efendiler!.. Çocuklarımız ve gençlerimizi yetiştirirken yabancı unsurlarla mücadele gereği ve millî düşünceleri boğmaya çalışan her fikre şiddetle karşı koyma gereği onlara öğretilmelidir. Bağımsız ve mutlu kalmak isteyen her millet için bu özellikler şiddetle gerekmektedir.

Yukarıda Mustafa Kemal’in Maarif (Eğitim) Kongresi’nde yaptığı konuşmadan bir alıntı yer almaktadır.

Buna göre;

I. Eğitimin ulusalcı bir anlayış doğrultusunda şekillendirilmesi gereği dile getirilmiştir.

II. Bağımsızlığın iyi bir eğitimle sağlanabileceği belirtilmiştir.

III. Osmanlı eğitim kurumlarının aynen devam ettirilmesi istenmiştir.

yargılarından hangileri söylenebilir?
Soru 10
Hamdullah Suphi (Tanrıöver) Bey, 1921 yılında Çandır isimli bir Anadolu köyünde bir gece Ömer Ağa’nın misafiri olur ve aralarında şöyle bir konuşma geçer ve Tekalif-i Millîye Emirleri ile ilgili şunları söyler:

– “Oğlum sana nasihat edeceğim. İşi sıkı tutunuz. Yoksa düşman önce sizi öldürür, sonra da bizi. Sonra eliyle yırtık, eskimiş şalvarını göstererek cebimde birkaç onluk var, ambarda daha biraz tane var, köyde daha birkaç delikanlı var. Bunların hepsini size vereceğiz. Vallahi acımayız tek düşmanı içerde koymayız. Verilecek her buğday tanesi, her lira ve her can karşılığında halk bedel olarak düşmanın yurttan atılmasını istemektedir.”

Bu bilgilere göre Ömer Ağa’nın amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler