testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

8. Sınıf İnkılap Tarihi: Hukuk Alanındaki Gelişmeler TEST - 1

Hukuk Alanındaki Gelişmeler konusu 8. Sınıf İnkılap Tarihii test soruları. Online 8. Sınıf İnkılap Tarihii Hukuk Alanındaki Gelişmeler Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Halifeliğin kaldırılması ile;

• Laik düzene geçişte önemli bir aşama gerçekleştirildi.

• Yapılacak inkılapların önü açıldı, devletin rejimi konusunda tartışmalara yol açabilecek bir kurum ortadan kaldırıldı.

Yukarıdaki bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 2
23 Nisan 1920’de açılan TBMM, kuruluş ve işleyiş biçimiyle fiilen bir cumhuriyetti. Ancak ülkenin millî birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğu bir sırada bunun açıkça ifade edilmesi, rejim tartışmalarının gündeme gelmesi ulusal birlik ve beraberliğe zarar verebilirdi. Bu nedenlerden dolayı Cumhuriyet, 29 Ekim 1923’te ilan edildi.

Buna göre;

l. Cumhuriyetin ilanı TBMM’nin açılmasından sonra gerçekleştirilmiştir.

ll. Millî Mücadele Dönemi’nde öncelikle birlik ve beraberlik hedeflenmiştir.

lll. Cumhuriyetin ilanı ile devlet rejimi sorunu çözüme kavuşturulmuştur.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 3
Gerçekte biz yüzyılın gereklerine ve milletin gerçek gereksinimlerine göre yasa yapmalıyız... En uygar uluslar derecesinde hukuk kurallarımızı da iyileştireceğiz. Yüz sene, beş yüz sene, bin sene evvel yaşayan bir toplum için yapılan yasalarla bugünkü toplumu yönetmeye çalışmak gaflettir.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Soru 4
Mustafa Kemal, Sivas Kongresi’nden sonra, Temsil Heyeti’yle birlikte 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya geldi. Bu tarihten itibaren Ankara, Millî Mücadele’nin yönetim merkezi oldu. TBMM Ankara’da açıldı. Hem devletle hem de Kurtuluş Savaşı’yla ilgili önemli kararlar burada alındı ve uygulandı. Kurtuluş Savaşı günlerinde Ankara, resmen olmasa bile gerçekte Türkiye Devleti’nin yönetildiği bir başkent gibiydi.

Buna göre;

l. Millî Mücadele’nin Ankara’dan idare edildiği,

ll. TBMM’nin Ankara’da açıldığı,

lll. Mustafa Kemal’in Sivas Kongresi’nden sonra Temsil Heyeti’yle birlikte Ankara’ya geldiği

yargılarından hangileri söylenebilir?
Soru 5
Osmanlı hanedanı ve saltanatının devam ettirilmesine çalışmak, elbette Türk milletine karşı en büyük kötülüğü işlemekti. Çünkü millet her türlü fedakârlığı göze alarak istiklalini kazanmış olsa da saltanat sürüp gittiği takdirde, bu istiklale, kazanılmış gözüyle bakılamazdı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yukarıdaki sözünden yola çıkılarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Soru 6
Ben, Ankara’yı coğrafya kitabından ziyade tarihten öğrendim ve cumhuriyet merkezi olarak öğrendim. Hakikaten Selçuklu idaresi sonrasında Anadolu’da ortaya çıkan küçük hükûmetlerin isimlerini okurken bir takım beylikler yanında bir de Ankara Cumhuriyeti’ni görmüştüm. Tarih sayfalarının bana bir cumhuriyet merkezi olarak tanıttığı Ankara’ya ilk defa geldiğim o gün gördüm ki geçen asırlara rağmen Ankara’da hâlâ o cumhuriyet kabiliyeti devam ediyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü doğrultusunda Ankara halkı için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 7
Birinci TBMM, Kurtuluş Savaşı devam ederken “Teşkilat-ı Esasiye” adıyla Türkiye’nin ilk anayasasını ……… yılında kabul etmiştir.

Verilen bilgileri tamamlamak için noktalı yere aşağıdaki tarihlerden hangisi yazılmalıdır?
Soru 8
“Her ne şartta olursa olsun fedakârlığını gösteren Türk kadınına, Atatürk’ün en büyük armağanı Türk Medeni Kanunu’dur. Bu kanun ile Türk kadını çok önemli haklara sahip olmuştur.”

Aşağıdakilerden hangisi verilen cümlede belirtilen haklar arasında yer almaz?
Soru 9
Aşağıdakilerden hangisi 1921 ve 1924 Anayasalarının ortak özelliklerinden biridir?
Soru 10
Türk Medeni Kanunu’nun kabulünden önce Osmanlı Devleti’nde bu kanunun yerine aşağıdakilerden hangisi kullanılmaktaydı?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler