testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

8. Sınıf İnkılap Tarihi: Batı Cephesi TEST - 1

Batı Cephesi konusu 8. Sınıf İnkılap Tarihii test soruları. Online 8. Sınıf İnkılap Tarihii Batı Cephesi Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
II. İnönü Savaşı’ndan sonra İngilizlerin Yunanlılara karşı olan güvenleri azaldığı gibi sömürgelerinde bulunan Hintli Müslümanlar da İngilizlere sorun çıkarmaya başlamışlardır.

Buna göre;

I. Yunanlıların siyasi alanda prestij kaybettiği,

II. İngilizlerin sömürgesi altındaki bölgelerde sıkıntıların ortaya çıktığı,

III. Hintli Müslümanların Türklere maddi yardımda bulunduğu,

lV. ll. İnönü Savaşı’nda Yunanlıların Kuvayı-millîye birliklerine yenildiği

yargılarından hangileri söylenebilir?
Soru 2
I. İstiklâl Marşı’nın kabul edilmesi

II. İtilaf Devletleri’nin, TBMM’yi Londra Konferansı’na davet etmesi

III. Çerkez Ethem Ayaklanması’nın bastırılması

IV. Sovyetler Birliği ile Moskova Antlaşması’nın imzalanması

I. İnönü Savaşı’nın sonunda yaşanan yukarıdaki gelişmelerden hangileri TBMM’nin uluslararası alanda tanındığının göstergesidir?
Soru 3
Batı Cephesi’nde düzenli orduya katılmak istemeyen Çerkez Ethem birlikleri ayaklanmalar çıkardı. Bu durumdan yararlanan Yunan kuvvetleri saldırıya geçerek Batı Anadolu’yu ele geçirmek ve Sevr Barış Antlaşması’nı Türklere onaylatmak istediler.

Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Soru 4
Kütahya – Eskişehir Muharebeleri’nde Yunan taarruzu karşısında Türk ordusu kayıplar vermeye başlamıştı. Mustafa Kemal daha fazla kayıp verilmesini engellemek için İsmet Paşa’ya orduyu Sakarya Nehri’nin doğusuna çekmesi emrini vermiştir.

Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 5
TBMM’nin kurduğu düzenli ordu I. İnönü Savaşı’nı kazanmıştır. Askeri alanda yaşanan bu zafer siyasi başarıları da beraberinde getirmiştir.

Aşağıdakilerden hangisi anlatılan duruma kanıt olarak gösterilemez?
Soru 6
1921 Anayasası Kurtuluş Savaşı sırasında hazırlandığı için TBMM’nin hızlı çalışmasını sağlamak amacıyla güçler birliği ilkesini benimsemiştir. Yasama, yürütme ve yargı yetkileri TBMM’de toplanmıştır. Bu durum savaşın başarıya ulaşmasına yardımcı olmuştur.

Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Soru 7
İtilaf Devletleri, Londra Konferansı’na İstanbul Hükûmeti ile TBMM’yi aynı anda çağırmıştır. Konferans başladığı sırada İstanbul Heyeti Başkanı Sadrazam Tevfik Paşa “Ben sözü Türk milletinin hakiki temsilcisi olan TBMM baş delegesine bırakıyorum.” diyerek çekildi. Yapılan görüşmelerde İtilaf Devletlerinin Sevr Antlaşması’nı küçük değişikliklerle kabul ettirme çabaları, konferansın sonuç alınamadan dağılmasına sebep oldu.

Yukarıdaki bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Soru 8
İstanbul’da Tevfik Paşa Hazretlerine

“Ulusal iradeye dayanarak Türkiye’nin alın yazısını eline alan, yasal ve bağımsız tek egemen kuvvet, Ankara’da sürekli çalışmakta olan TBMM’dir. Türkiye ile ilgili bütün sorunları çözümleyecek ve her türlü dış işlerinde başvurulacak yer, ancak bu meclisin Bakanlar Kurulu’dur. İstanbul’daki herhangi bir kurulun hiçbir yönden yasal ve hukuksal niteliği yoktur.”

Mustafa Kemal


 

Bu bilgilere göre;

I. Mustafa Kemal’in, İstanbul Hükûmeti’ni tanımadığı,

II. Türkiye Devleti’nin tek temsilcisinin TBMM olduğu,

III. Türkiye’nin millî irade esasına dayandığı

yargılarından hangileri söylenebilir?
Soru 9
“Türk halkının var oluş mücadelesinde en çetin savaşlar Batı Cephesi’nde verilmiştir. Batı Cephesi’ndeki ilk savaşımız olan I. İnönü Muharebesi, Türk halkının haklı davasını dost düşman birçok unsura resmen kabul ettirdiği bir dönüm noktası olmuştur.” diyen bir tarihçi bu yargısını;

I. Sovyet Rusya ile Moskova Antlaşması’nın imzalanması

II. Afganistan ile Dostluk Antlaşması’nın imzalanması

III. TBMM’nin Londra Konferansı’na davet edilmesi

gelişmelerinden hangileri ile destekleyebilir?
Soru 10
Gediz Muharebesi’nde Türk birliklerinin taarruza geçip başarılı olmaması üzerine Mustafa Kemal “Komutan ne kadar önemli olursa olsun eğer komuta ettiği birlikler askerlik mesleğinden yoksun iseler bu ordunun başarıya ulaşması mümkün değildir.” sözlerini ifade etmiştir.

Mustafa Kemal’in yukarıdaki bu sözleriyle aşağıdakilerden hangisinin önemini vurguladığı savunulabilir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler