testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

LGS Türkçe Deneme Sınavı TEST - 4

LGS sınavı Türkçe bölümü online deneme soruları. Online LGS Türkçe deneme testi için her sorunun ortalama 2 dakika süresi vardır. Aşağıdaki deneme testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Bir hava yolu şirketi, düzenlediği uçuş programında Aliye, Nagehan, Şahika, Aynur ve Ayla adlı hosteslerini görevlendirmiştir. Bu kişilerin her biri sırayla uçuşta yer almıştır. Hosteslerin bu uçuştaki görevleri ile ilgili bilinen şudur:

• Şahika’dan hemen önce uçuşta görevli olan Nagehan ile hemen sonra uçuşta görevli olan Aynur’dan sonra uçuşa görevlendirilen olmamıştır.

Buna göre, bu kişilerin hepsinin uçuşta görevlendirme sıralarının bilinmesi için,

I. Şahika

II. Aliye

III. Aynur

adlı kişilerden hangilerinin uçuş sıralarının bilinmesi yeterlidir?
Soru 2
(I) Yerel adı Trakya gelengisi olan Avrupa yer sincabı, Türkiye’de bulunan üç yer sincabı türünden biri. (II) Memeliler sınıfında yer alan bu canlılar doğurarak çoğalır ve yavrularını sütle besler. (III) Sincaplarla aynı aileden gelmelerine rağmen farklı yapıdaki kürk, kuyruk ve yaşam şekilleri, onları sincaplardan ayıran en önemli özelliklerdendir. (IV) Genellikle çayır ve otlakların bulunduğu açık arazilerde ya da bozkırlarda, bazıları ise dağlık arazilerde yaşar.

Bu metinde numaralanmış cümlelerden hangilerinin yüklemi söz öbeği biçimindedir?
Soru 3
Güncel olay veya konuların öznel yargılara dayanılarak anlatıldığı yazı türüne fıkra (köşe yazısı) denir.

Aşağıdakilerden hangisi bu açıklamayı örneklendiren bir metindir?
Soru 4
Öz güven dedigimiz sey, basarıyla degil basasızlıkla denenir. Her zaman basarılı olan birinin, öz güven sahibi oldugunu söylemek pek de mümkün degildir. Çünkü öz güven, evdeki hesap çarsıya uymadıgında sergilenen tutumla kendini gösterir. Isler yolunda gitmediginde, basarısız oldugunda etrafa saldırıyor, diger insanları ve kosulları suçluyor, yaptıgın her seyden küsüp vazgeçiyorsan bu, öz güven degildir. Öz güven, basarısızlıkla sonuçlanan durumu anlama istegidir. Öz güven; o durumun içinde kalabilme sabrı, kesfetme arzusu, gelisme motivasyonudur. “Baska her sey aynı olsa dahi benim farklı yapabilecegim bir sey var mıydı?” diye sorabilir öz güveni olan kisi. Yani aynaya bakmaktan korkmaz. Böylece ögrenmenin ve gelismenin önü açılır. Durum basarısızlıkla bile sonuçlansa kisisel bir kazanım saglanır.

Bu parçanın yazarı aşağıdaki cümlelerden hangisini kurarsa kendisiyle çelişmiş olur?
Soru 5
Aşağıdaki şiirlerden hangisi, “her şeyin gelip geçici, iyiliğin kalıcı olduğu” düşüncesini yansıtır?
Soru 6
(I) Yeni bir araştırmaya göre, gereğinden fazla süslenmiş sınıflar öğrencileri çok fazla görselliğe maruz bırakarak onların hafızalarını ve odaklanma becerilerini etkileyebilir. (II) Bu araştırma, sınıf ortamı ile öğrencilerin hafıza, dikkat ve öz-düzenleme becerilerini de içeren kendini yönetme becerisi arasındaki ilişkiyi inceyelen en yeni çalışma. (III) Öğretmenler sınıfı süslerken iyi niyetli olsalar da çoğu sınıf, çocukların algıları için “fazla uyarıcı” bir hâl alıyor. (IV) Çalışmayı yürüten psikologlar Pedro Rodrigues ve Josefa Pandeirada, bu durumun çocukların öğrenme kazanımlarını geliştirmek yerine onları engellediğini söylüyor.

Bu metinde numaralanmış cümlelerin hangisinde “olasılık” anlamı vardır?
Soru 7
Atasözleri genellikle mecaz anlamlıdır. Bazen de hem gerçek hem de mecaz anlamlıdır. Yani ilk düşündürdüğü anlamla birlikte bu anlamdan uzaklaşmış başka anlamlara gelir.

Buna göre aşağıdaki atasözlerinden hangisi hem gerçek hem de mecaz anlama gelecek biçimde kullanılmamıştır?
Soru 8
Aşağıda “eski” sözcüğünün bazı anlamları verilmiştir:

• Önceki

• Mesleğinde uzmanlaşmış, deneyimi olan

• Çok kullanmaktan yıpranmış, harap olmuş şey

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “eski” sözcüğü, cümleye bu anlamlardan herhangi birini katmamıştır?
Soru 9
Fransa’da 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bir nazım biçimidir rondo. Birinci ve üçüncüsü beş dize, ikincisi de üç dizeden ibaret üç bendden oluşur. İkinci ve üçüncü bendin sonuna aynı yarım dize eklenir. Rondonun mısraları sekiz ya da on hecelidir. Türk şiirinde nadiren rastlanır. Bazı biçimsel özelliklerine tasarruf yapılarak İlhan Berk tarafından denenmiştir.

Bu parçada düşünceyi geliştirme yollarından hangilerine başvurulmuştur?
Soru 10
Fiillere “-ken, -eli, -ip, -ince, -arak, -dikçe, -meksizin, -madan, -r... -mez” ekleri getirilerek oluşturulan sözcüklere zarf-fiil denir. Zarf-fiiller, cümleye farklı anlamlar katar.

Bu açıklamaya göre aşağıdakilerin hangisinde zarf-fiil, cümleye durum anlamı katmıştır?
Soru 11
Sözcüklerin anlam genişlemesi yoluyla yeni anlamlar kazanmasına ve birden çok anlamda kullanılabilmesine “çok anlamlılık” denir.

Buna göre aşağıdakilerin hangisinde “almak”sözcüğü “Bizim araba en fazla yedi kişi alabilir.”cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
Soru 12
Abdurrahim Karakoç, edebiyatımızın önde gelen şairlerindendir. Hem kişiliği hem de eski ipliklerle yeni kumaşlar üretebilen bir şair olmasıyla genç şairlere örnek olmuştur. Günümüzde birçok şair, Abdurrahim Karakoç’u örnek alıyor ve ona öykünen şiirler üretiyor.

Bu metinde altı çizili ifadede Abdurrahim Karakoç ile ilgili vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 13
Fiil kök veya gövdelerine getirilen belirli eklerle türetilen fakat fiil özelliğini yitirerek cümle içerisinde isim, sıfat ve zarf görevleriyle kullanlan kelimelere fiilimsi denir. Bu fiilimsilerden: isim görevinde olanlara isim-fiil, sıfat görevinde olanlara sıfat-fiil, zarf görevinde olanlara ise zarf-fiil denir. Bir cümlede birden fazla fiilimsiye yer verilebilir.

Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi türlerinin hepsine yer verilmiştir?
Soru 14
Herhangi bir olayın yer, zaman ve kişi ögeleri aracılığıyla anlatıldığı metinlerde öyküleyici anlatım kullanılır.

Buna göre aşağıdaki metinlerin hangisinde öyküleyici anlatım kullanılmamıştır?
Soru 15
(I) Yazar, bu eserinde birden fazla anlatım tekniği denemiş. (II) Kapalı bir anlatım tarzı olduğu için yazıları anlaşılırlıktan uzak kalmış. (III) Ayrıca eserini yazım yanlışlarından arındıramamış. (IV) Buna rağmen beklenmedik bir son, kitabı unutulmaz kılmaya yaramış. (V) Eser, bu yılın çok satılanlar listesinde hâlâ başlarda yer alıyor.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “olumsuz eleştiri” söz konusudur?
Soru 16
Son yıllarda hızla artan çevre kirliliği ne yazık ki tüm denizlerde de olumsuz etkiler oluşturuyor. Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım ada olan ülkemiz de çevre kirliliğinden etkilenmeye çok müsait bir yapıya sahip ama bu durumdan yüzde yüz etkilenmediğinin güvenilir bir kanıtı var: - - - -

Bu metin anlam akışına göre aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır?
Soru 17
Açelya, Aleyna, Alper, Nursena, Onur ve Sedat adlı öğrenciler haftanın belli günlerinde ve sadece birer gün olmak üzere at çiftliğine binicilik dersi almaya gitmektedirler. Bununla ilgili bilinenler şunlardır:

• Sadece cuma ve pazar günleri çiftliğe kimse gitmemektedir.

• Açelya çarşamba günü ders almaktadır.

• Aleyna’nın dersi, Sedat’ın dersinden sonraki günlerdedir.

• Onur’un dersi, Açelya’nın dersinden önceki günlerdedir.

• Sedat, Nursena ile aynı günde ve Açelya’dan bir önceki gün ders almaktadır.

Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi kesin olarak doğrudur?
Soru 18
Heyecanlandığımızda ya da kaygılandığımızda beynimizdeki amigdala bölgesi, tıpkı bir tehlike ile karşılaştığımızdakine benzer şekilde, stres-heyecan sistemi olarak da bilinen sempatik sinir sistemini etkinleştirir ve adrenalin salgılamaya başlar. Adrenalin salgılandığında vücutta kalp atım hızının artması, hızlı soluk alıp verme, terleme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkar. Bir topluluk önünde konuşurken zorlanmak (sosyal kaygı bozukluğu) bu tür durumların en bilindik örneğidir.

Bu metinde aşağıdakilerin hangisinden bahsedilmektedir?
Soru 19
Para için çalışmak zorunda oluşumuz fare kafeslerinde
görmeye alışık olduğumuz koşu çarklarını hatırlatır. Bu bir kısır döngüden başka bir şey değildir. İşe gidersiniz çünkü bir sonraki ay da işe gidebilmek için ulaşım masraflarınızı karşılamanız gerekir. Bu masrafları karşılayabilmek için de para kazanmak lazımdır. Eğer para kazanacak bir işiniz varsa bir sonraki ay da işe gidip para kazanabilirsiniz. Böylelikle para kazandıkça sonraki ay da işe gidebilmeyi garantilersiniz ki yine para kazanabilirsiniz, yine işe gidebilirsiniz. O çemberin içinde dönen o fareciği ne kadar komik bulduğunuzu hatırlayın şimdi.

Bu metinle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Soru 20
Bir cümlede eylemin yapılma gerekçesi veriliyorsa bu cümlelere neden-sonuç cümlesi denir. Bu tür cümlelerde “çünkü, bu yüzden, -dığından, için” gibi sözler ve ekler sıklıkla kullanılır.

Buna göre ağıdaki cümlelerin hangisinde neden- sonuç ilişkisi vardır?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 20
Ek Bilgiler