LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı TEST - 4

LGS sınavı İnkılap Tarihi bölümü online deneme soruları. Online LGS İnkılap Tarihi deneme testi için her sorunun ortalama 2 dakika süresi vardır. Aşağıdaki deneme testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
“Babam vefat etti. Annemle beraber dayımın yanına yerleştim. Dayım köy hayatı yaşıyordu. Ben de bu hayata karıştım. Bana vazifeler veriyordu. Ben de bunları yapıyordum. Başlıca vazifem tarla bekçiliğiydi. Kardeşimle birlikte bakla tarlası ortasında bir kulübede oturduğumuzu ve kargaları kovmaya uğraştığımızı hiç unutamam. Çiftlik hayatının diğer işlerine karışıyordum. Böylece biraz vakit geçince, annem, mektepsiz kaldığım için endişe etmeye başladı. Nihayet Selânik’te bulunan teyzemin yanına gitmeme ve mektebe devam etmeme karar verildi.”

Buna göre, Mustafa Kemal ile ilgili;

I. Eğitimini tamamlayamadan hayata atılmıştır.

II. Annesi eğitimine önem vermiştir.

III. Babasını kaybetmesi hayatını etkilemiştir.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 2
Mustafa Kemal’in “Türk ulusunun yüzyıllardır beklediği ses” olarak nitelendirdiği ve “Vatan şairi” olarak tanınan Namık Kemal, Türk edebiyatına düşünceye dayalı bir anlayış kazandırmış, bu anlayış günümüze kadar etkisini sürdürmüştür. “Vatan Yahut Silistre” piyesinin 1873’teki gösterimi büyük heyecan uyandırarak milletin Namık Kemal’e olan sempatisini arttırmıştır. Mustafa Kemal daha Manastır Askerî İdadisi yıllarında Namık Kemal’in eserlerinden çok etkilenmiş, harp okulunda eserlerini gizli gizli okumayı sürdürmüştür.

Mustafa Kemal’in Namık Kemal’in eserlerini okuması onda aşağıdaki duygulardan hangisinin oluşmasını sağlamamıştır?
Soru 3
Mustafa Kemal’in yabancı dil bilmesi yabancı gazete ve dergileri okuyabilmesinin yolunu açtı. Okuduğu yabancı gazete ve dergiler Mustafa Kemal’in dünyada olup bitenlerden haberdar olmasına zemin hazırladı. Resmi görevlerle Avrupa’da bulunması da Batı’yı yakından tanımasına yardımcı oldu.

Paragraftaki anlatımdan hareketle Mustafa Kemal ile ilgili;

I. Fikir hayatını zenginleştirmiştir.

II. Yabancı dil eğitimine önem vermiştir.

III. İleri görüşlü bir kişiliğe sahip olmuştur.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 4
Sanayi İnkılabı ile hızla gelişen ve sanayileşen Avrupalı devletler ürettikleri ürünleri satmak için sömürgeleştirdikleri ülkeleri hedef aldılar. Bu ülkelerden biri de aldıkları kapitülasyonlar sayesinde ürünlerini vergisiz olarak sattıkları Osmanlı Devleti’ydi. Avrupalılar mallarını Osmanlı ülkesinde aldıkları imtiyazlar sayesinde vergisiz satarken Osmanlı tüccarları ise Avrupalılarla rekabet edemeyerek kepenklerini birer birer kapatmaya başlamışlardı.

Buna göre Osmanlı Devleti ile ilgili;

I. Avrupalı devletlerin açık pazarı hâline gelmiştir.

II. Avrupalı Devletler Osmanlı Devleti’ni kalkındıracak yatırımlar yapmışlardır.

III. Ekonomi alanında büyük zarar görmüştür.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 5
Balkanlar farklı etnik unsurların bir arada yaşadığı bir bölgeydi. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Balkanlarda bulunan Slav milletleri kendi egemenliği altına almaya çalışırken, aynı bölge Rusya’nın da dikkatini çekmiş ve bu bölgedeki Slavları tek bir çatı altında toplamak amacıyla “Panslavizm” politikasını uygulamaya koymuştu. Rusya bu politikayı uygulayarak Balkanlardaki azınlıkları bu bölgede yaşayan Türkler ile çatıştırmak ve Osmanlı Devleti’nden koparıp bir Slav imparatorluğu kurarak Akdeniz üzerinden sıcak denizlere inmeyi planlıyordu.

Buna göre I. Dünya Savaşı öncesi Balkanlarda yaşanan bu rekabet aşağıdaki durumlardan hangisine neden olmamıştır?
Soru 6
Osmanlı yöneticileri, I. Dünya Savaşı öncesinde ilk ittifak teklifini İtilaf Devletlerine yaptılar. Ancak bu teklif Rusların da İngilizlere yapmış olduğu baskı nedeniyle kabul görmedi. Osmanlı Devleti’nin karşı bloka geçmesini istemeyen İtilaf Devletleri Osmanlı’yı oyalayarak savaştan sonra kapitülasyonları gözden geçireceklerini söylediler. Ancak onların gözünde Osmanlı Devleti bir pasta idi.

Bu bilgiler dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi İtilaf Devletlerinin Osmanlı Devleti’nin teklifini kabul etmeme nedenleri arasında gösterilemez?
Soru 7
Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’na katılmak için ilk olarak İngiltere’ye ittifak teklifinde bulundu. Ancak İngiltere’nin Osmanlı Devleti’nin teklifini kabul etmemesi, Osmanlı Devleti’nin Almanya’ya yakınlaşmasına sebep oldu. İngiltere ve müttefiklerinin Osmanlı’yı savaş dışı tutarak onun tarafsız kalmasını sağlamaya çalışmalarına rağmen Osmanlı Devleti savaşa Almanya’nın yanında girdi.

Osmanlı Devleti’nin taraflardan birinin yanında savaşa girme çabası aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
Soru 8
1789 Fransız İhtilali sonrasında yayılan milliyetçilik akımı Osmanlı Devleti’ni olumsuz etkiledi. Hoşgörüye dayalı millet sistemi, Müslüman olmayan topluluklara kendi kültürel kimliklerini koruma imkânı veriyordu. Bu imkân, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin ortak bir kültür etrafında tek bir toplum hâlinde bütünleşmesini önlemişti. Bu durum, Müslüman olmayan topluluklarda bağımsızlık hareketlerini doğurmuştur.

Yaşanan bu gelişmeler aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur?
Soru 9
Selânik Askerî Rüştiyesi genellikle aydın öğretmenlerin ders verdiği, öğrenim kalitesi ve disipliniyle bilinen bir okuldu. Derslerindeki başarı ve zekâsıyla Mustafa Kemal, kısa sürede öğretmenlerinin dikkatini çekti. Seçkin öğrencilere verilen sınıf çavuşluğu ve müzakerecilik gibi önemli görevlere seçildi.

Bu görevler Mustafa Kemal’in;

I. Öz güven kazanması,

II. Başarısının artması,

III. Liderlik özelliğinin oluşması

durumlarından hangilerine sahip olmasında etkili olmuştur?
Soru 10
Trablusgarp Savaşı’nda Mustafa Kemal, Derne ve Tobruk bölgelerinde İtalyanlara karşı önemli başarılar kazandı ve binbaşılığa terfi etti. İtalya, bu direniş karşısında başarısız olunca Osmanlı Devleti’ni barışa zorlamak için Çanakkale Boğazı’nı ablukaya aldı ve On İki Ada’yı işgal etti. Balkan Savaşlarının başlaması üzerine imzalanan Uşi Antlaşması’yla savaşa son verildi. Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki son toprağı olan Trablusgarp ve Bingazi İtalya’ya bırakıldı. Yunan işgaline uğrayabileceği endişesiyle On İki Ada geçici olarak İtalya’ya verildi.

Bu parçadan hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler