9. Sınıf Edebiyat: Roman Genel Özellikler-Bakış Açıları TEST - 1

Roman Genel Özellikler-Bakış Açıları konusu 9. Sınıf Edebiyat dersi test çöz sayfasındasın. Roman Genel Özellikler-Bakış Açıları Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki Roman Genel Özellikler-Bakış Açıları konusu 9. Sınıf Edebiyat dersi testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak Roman Genel Özellikler-Bakış Açıları Konusunda yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
-----; kendine has bireysel nitelikleri ile değil, herhangi bir sınıfın, grubun veya meslek mensuplarının ortak değer ve niteliklerini şahsında taşıyıp yaşayan kahramandır.

Bu cümledeki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Soru 2
Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki yargı yanlıştır?
Soru 3
Bu bakış açısında anlatıcı, romanın kurmaca dünyasının kesin hakimidir. Bu nedenle bu kurmaca dünyada yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Onun son derece geniş bilme, görme, duyma imkanı, kahramanların gönlü veya kafasından geçenleri okumaya kadar uzanır.

Bu parçada aşağıdakilerin hangisinden söz edilmektedir?
Soru 4
---- anlatımda, anlatıcı eserin kurmaca dünyasında veya olay örgüsünde yer alan kişilerden biridir. Bu anlatıcı aynı zamanda olay örgüsünün bütün yükünü üstlenen asıl kahraman olabileceği gibi daha geri planda yer almış kişilerden biri de olabilir.

Bu parçadaki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Soru 5
Bir romanın yapı unsurlarından biri de kahramanlardır. Bu kahraman kendine ait bireysel özellikleriyle değil, temsil ettiği sınıfın, meslek grubunun ortak özelliklerini, niteliklerini kişiliğinde taşıyıp yansıtıyorsa bu kahramana ---- denir.

Bu parçadaki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Soru 6
Aşağıdakilerden hangisi "roman"ın yapı unsurlarından biri değildir?
Soru 7
Roman, kendi yöntemiyle yaşamın çeşitli yanlarını bir bir keşfetmiştir: Cervantes'in çağdaşlarıyla serüveninin ne olup olmadığını sorguladı; Samuel Richardson'la "insanın iç dünyasında olup bitenleri irdelemeye, duyguların gizli dünyasını açığa çıkarmaya başladı; Balzac'la insanın tarihle olan derin bağlarını keşfetti; Flaubert'le günlük yaşamın o döneme kadar bilinmeyen yanlarını araştırdı; Tolstoy'la insanın karar ve davranışlarında akıl dışının işe karışması sorununa eğildi. Zamanı inceledi. Marcel Proust'la yakalanamayan geçmiş anı; James Jayce'la yakalanamayan şimdiki anı vb. Yalnızca bir romanın keşfedebîleceği şeyi keşfetmek. Bir romanın varoluşunun tek nedeni budur.

Bu parçada "roman" ile ilgili vurgulanmak istenen asıl düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 8
Aşağıdakilerden hangisi roman ile masalın ortak özelliğidir?
Soru 9
Roman ile hikâyeyi karşılaştıran aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
Soru 10
Belli bir konu çevresinde var olan birden fazla olayın, sebep-sonuç ilkesine bağlı bir biçimde oluşturdukları organik bütündür.

Bu cümlede aşağıdakilerden hangisinin tanımı yapılmıştır?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler