testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

11. Sınıf Edebiyat: Millî ve Dinî Duyarlılıkları Yansıtan Hikâye TEST - 1

Millî ve Dinî Duyarlılıkları Yansıtan Hikâye konusu 11. Sınıf Edebiyat test soruları. Edebiyat Millî ve Dinî Duyarlılıkları Yansıtan Hikâye Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Cumhuriyet Dönemi'nde yayımladığı ikinci kitap olan "Millî Savaş Hikâyeleri" adından da anlaşılacağı gibi, Kurtuluş Savaşı sırasında daha çok cephe gerisinde yaşananlardan çıkarılmış hikâyelerden oluşmaktadır.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 2
Kamyonda İstanbul gazetecileri vardı. Yunan ordusunun emsalsiz mezaliminin külleri ve facia sahnesi üstünde tetkikat yapacaklar, ben cephenin Yunan mezalimi raporunu hazırlarken onlar da ajansla Türk'ün felaketini dünyaya bildireceklerdi. Anadolu'da hâkim, insan değil, tabiattır. Kuytu, ormanlar, batak ovalar, sarp, keskin yokuşlar, sonra karanlık kımıldıyormuş gibi insanı keserek dolduran esen acı rüzgârın ortasından bin bir zahmetle bilmem kaç saat geçti.

Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Soru 3
Sanatçının sanat hayatında görülen iki farklı dönem, hikayeler, ve hikayeciliği içinde geçerlidir. Yazar, gençlik dönemi hikayelerinde ferdiyetçidir. Sonradan milli edebiyat anlayışını benimsemiş,bu doğrultuda hikayeler de yazmıştır. Hikayeleri çoğunlukla bir kadın kahraman etrafında şekillenmişti. Yazarın "Harap Mabetler", "Dağa Çıkan Kurt" adlı hikaye kitapları vardır.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 4
Yazarın sanat anlayışında iki dönem vardır. Birinci dönemde yazar "Edebiyatıcedide" "Fecriati"ye geçen "Sanat sanat içindir" ilkesini benimsemiştir. Ayrıca bireyi her şeyin üstünde görmüş, en gerçekci hikâyelerinde dahi gelenek ve görenek gibi toplumsal baskılara karşı birey özgürlüğünü savunmuştur. Bu dönemde yazdığı hikâyeler "Bir Serencam" adlı kitabında toplanmıştır.

Bu parçada sözü edilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 5
Şişman adam arkadaşlarına döndü:

-Burada yok. Fakat mutlaka buradan kaçmış olmalı. Bahçeye koşun bakalım, dedi. Bu söz üzerine hepsi birden koşarak, merdivenleri dörder beşer atlayarak, bahçeye indiler. Evvelâ orada, karın beyaz cibinliği içinde pür sükun uyuyan geceden başka bir şey bulamadılar, fakat fenerli adam asmanın altına takarrüb edip elindeki ziyâyı öne doğru uzattığı zaman hepsi birden fevkalade bir şeyin karşısında bulundular.

Bir hikayeden alınan bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Soru 6
Genç yaşta sürgün edildiği Sinop, Çorum, Ankara ve Bilecek'teki gözlemleriden yararlanarak yazdığı hikayelere "Memleket Hikâyeleri" adını vermiştir. Mizah, siyasal yergi yazılarıyla ününü sağlayan yazarın hikâyeleri de edebiyatımızın bu alanında bir aşama olmuştur.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 7
Onun bütün yazılarının en önemli yanlarından biri, dildir. Daha 1909-1910 sıralarında Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının " Yeni Lisan" davasını ileriye sürmelerinden (1911) bir iki yıl önce yazdığı hikâyelerde ("Hakk-ı Süküt", "Kuvvete Karşı" , "Yılda Bir" vb) konuşma dilini bütün incelikleriyle kullanmış; bu alanda Ömer Seyfettin ile birlikte, yeni yazı dilinin tutturup yargılanmasına öncülük etmiştir.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 8
"Memleket Hikâyeleri"nde olaylar hep Anadolu'da geçmekle birlikte, yazar, şive taklitlerinden yararlanma yoluna gitmemiş, hikâye içinde ancak birkaç yerde basit bir taklitle gerekli havayı yansıtmış, bunun dışında kişilerin konuşmalarından çok, kendi anlatımıyla hikâyeyi yürütmüştür.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 9
Hıçkırık kesilmiyor, bilakis sıklaşıyor, sertleşiyor. Hasta bir aralık elleriyle "Gelin yaklaşın" diye işaretler etti. Hüsmen önde , diğer ihtiyarlar arkada etrafını aldılar. Gençler , merak içinde , fakat yaklaşmaya cesaret edemeyerek kapıda duruyorladı; galiba yolcu zorlukla bir iş anlatıyordu. Belki de vasiyet ediyordu. Hüsmen'in ikide bir de:

–Merak etme, gönlünü ferah tut, biz bakarız.

dediğini duyuyorlardı. Birden, alelacele ihtiyarlar yere mindere eğildiler...

Bir hikâyeden alınan bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Soru 10
---------, hikâyeleri çoklukla mizah yolunda yazılmıştır. Bunlar bir bölüğü, eski İstanbul yaşayışını ve bazı halk tiplerini canlandırmakla birlikte daha çoğu toplumun "kibar" tabakasının hayatından alınmış ve o tabakanın insanlarını eğlendirmek için yazılmış, sonu bir sürpriz ya da nükte ile bağlanan magazin hikâyeleridir. "Meşhedi'nin Hikâyeleri" adlı eseri hikâyelerinden biridir.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki sanatçılardan hangisi getirilmelidir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler