11. Sınıf Edebiyat: Toplumcu Gerçekçi Hikaye TEST - 1

Toplumcu Gerçekçi Hikaye konusu 11. Sınıf Edebiyat test soruları. Edebiyat Toplumcu Gerçekçi Hikaye Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Aşağıdakilerden hangisi toplumcu-gerçekçi anlayışla eserler vermemiştir?
Soru 2
Onun hikâyelerinde, sanayinin köylü üzerindeki olumsuz etkisi, köylünün ağa ve tüccar eliyle sömürülmesi, fabrika-işçi sorunları, küçük tezgâhın büyük atölye karşısında yok oluşu, katı devlet bürokrasisinin halkı ezmesi, memur çalışma koşullarının ağırlığı, aydınla halk arasındaki yabancılaşma vb. gibi temalar işlenmiştir. "Bacayı İndir Bacayı Kaldır" adlı hikâyesi de bu temalar etrafında olmuştur.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 3
- Bu ilaç kele iyi gelir mi?

Bir başkası alaylı alaylı cevap veriyor.

-İlaç değil mi, tabi iyi gelir.

Bir başkası merakla soruyor:

-Bizim eşeğin sırtındaki semer vurduğu yere sürsem yara geçer mi?

Bir başka köylü içindekini döküyor.

Bizim oğlanın dalağına iyi gelir mi acap?

Müdürlük dairesinin önüne biriken köylülere kapıdaki Jandarma anlatıyor.

Bir hikâyeden alınan bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Soru 4
Sadri Ertem'e ait aşağıdaki eserlerden hangisi tür yönüyle diğerlerinden farklıdır?
Soru 5
İlk hikâye kitabına Refik Halit'in etkisiyle "Memleket Hikâyeleri" adını vermiştir. İkinci kitabında "Talkınla Salkım" köy ve kasaba yaşayışı üzerine bir kaç hikâye yazmışsa da bunların yanı sıra gerek o kitaplar da gerek sonraki kitaplarında İstanbul'un sıradan insanlarının günlük yaşayışını ele almıştır.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 6
Aşağıdakilerden hangisi Bekir Sıtkı Kunt'a ait değildir?
Soru 7
Çevreye dışarıdan bakarak değil onun içinde yaşayarak olayları ve kişileri gören ve eleştiren -----------, böylece kendinden önceki "gözlemci gerçekcilik" yerine "eleştirel gerçeklik" hatta "toplumcu gerçeklik" akımına öncülük etmiştir. "Değirmen", "Kağnı" hikâyelerinden bazılarıdır.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Soru 8
Toplumsal gerçeklilik akımının sanatkâr hikâyecisidir. Gerçekçi bir sanatçı olan ---- eserlerinde açık bir propaganda yoktur. Hikâyelerinde köy ve kasabayı işlediği gibi aşkı da işlemiştir. Bir öğretmen, gazeteci veya işsiz olarak halkın içinde yaşarken onların meselelerini de dile getirmiştir. Beş hikâye kitabı olan yazarın üç de romanı vardır: "Kuyucaklı Yusuf" "Kürk Mantolu Madonna", "İçimizdeki Şeytan"

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Soru 9
Aşağıdakilerden hangisi Sabahattin Ali'ye ait değildir?
Soru 10
Hikâyelerin konularını genellikle çevresinden aldı; başka başka dönemlerde yargıç, gazeteci ve memur olarak çalışması, ona her sınıftan kişilerle ilişki kurma olanakları sağladı; küçük memurlar, yüksek bürokratlar, mahkemeler, hapishaneler; bunların dışında kasaba insanları, Ankara'nın gecekondu mahalleleri, işçiler vb. Tamamen sosyal endişe ile yazdığını söyleyen yazarın "Apartman", "Ekin İti", "Köle Hanı" gibi hikâyeleri vardır.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler