11. Sınıf Edebiyat: Mülakat - Röportaj TEST - 1

Mülakat - Röportaj konusu 11. Sınıf Edebiyat test soruları. Edebiyat Mülakat - Röportaj Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki testi belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Soru: Batı'nın faydalı taraflarını taktikte başarısızlığa uğramamızın sebebi sizce nedir?

Cevap: Batı'nın faydalı tarafı diye bir şey yok... İnsanlık bir bütündür. Tekamül meşalesi elden ele dolaşır. Batı ile Doğu, insan beyninin iki yarım küresidir. Hikmet İslam'ın kaybedilmiş malıdır, nerede bulursa almalı, emri celilini unutmamalıyız.

Soru: Türkiye niçin Orta Doğu'nun Japonya'sı olamadı?

Cevap: Niçin olsun? Ben Japonya'nın maddi fetihlerini, refahını bir kelimeyle şevket ve ikbalini gıptaya şayan bulmuyorum. Üç kıtaya hâkim olmuş bir medeniyetin, dünyaya adalet ve kardeşlik dağıtmış bir ülkenin hiçbir zıpçıktı "uygarlığı" taklide ihtiyacı yoktur. Türkiye'nin kendisi kalması ; insanlığın bütün keşiflerinden bütün fetihlerinden faydalanarak ihtişamlı mazisine layık bir istikbal inşa etmesi başlıca muradım...

Bu parçada aşağıdaki metin türlerinden hangisine özgü nitelikler vardır?
Soru 2
------ yazıları, bir çeşit haberdir. Bu yazılar, haber metinlerinin büyütülmüş biçimidir. Bu yazılarda bilginin yanında yazarın izlenimleri, fikirleri de yer alır. Bu türde yazar yazılarına kişisel görüşlerini de katabilir. Herhangi bir insan, eşya ya da mekan farklı yönleriyle ele alınıp işlenir.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Soru 3
(I) Bu yazılar dergi ve gazete yazısıdır. (III) Röportaj yazılarında öğretici, açıklayıcı, kanıtlayıcı ve betimleyici anlatım türleri kullanılır. (III) Yazar, konuyla ilgili resim, fotoğraf, çizim ve grafiklerden yararlanarak eserine görsellik katar ve eserini zenginleştirir. (IV) Röportaj, bir yaşam gerçeğinden yola çıkar ve olayları nesnel bir tutumla aktarır. (V) Sadece bir yeri tanıtmak için kullanılan bir türdür.

Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi röportaj ile ilgili yanlış bir bilgi vardır?
Soru 4
I. Diyorlar ki

II. Bu diyar Baştan Başa

III. Gide Gide

IV. Edebiyatçılarımız Konuşuyor

Numaralanmış röportaj türündeki yapıtlar aşağıdaki yazarlarla eşleştirildiğinde hangisi dışarıda kalır?
Soru 5
Anadolu insanının iktisadi ve toplumsal sorunlarını dile getirdiği dizi röportajlarıyla tanınmaya başladı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı "Sarı Sıcak"ta da yer alan "Bebek" öyküsü Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54 bitirdi.

Aşağıdakilerden hangisi bu parçada tanıtılan yazarın röportaj türündeki yapıtlarından biridir?
Soru 6
Bu günlerde, ne yalan söyleyeyim beni Breughel (Bröjel) ile Goya (Goya) çok yakaladı. Onlardan hemen hemen ayrılamıyorum. Goya, dinamit gibi adam; Breughel başka bir şey. İkisi de muazzam insanlar. Seyahatimde onlara rastladıkça bayram yapıyordum. İspanya'da en sevdiğim şey Goyalar oldu.

Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisine cevap olarak verilmiş olabilir?
Soru 7
---------------------------------------

a) Bir Yeri Konu Alan Röportaj: Röportaj yapılan yerde sürdürülen yaşam, her yönüyle bilinir. O yerin farklı yönleri ses, film, ve fotoğraflarla kanıtlanır.

b) İnsanı Konu Alan Röportaj: Bu tür röportajlarda belli bir alanda ün kazanmış kişileri dikkat çeken, insanı düşündüren yönleri ele alınır.

c) Eşyayı Konu Alan Röportaj: Röportajda konu olan eşya her yönüyle bilinir. Eşyanın dikkat çekici, ilginç, düşündürücü, yönleri ele alınır. Eşya röportajlarında bütün yük yazarın omuzlarındadır. Eşyanın en belirli ayrıntılarını yakalaması, eşya ile yakından ilgilenmesi; o eşya üzerinde gerekli bilgiler edinmesi eşyayı konuşturabilme yeteneğinde olması kendisinde bir hikâyeci niteliğinin bulunması gerekir.

Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Soru 8
Başladığı güne bakılırsa, dört sene oldu. Fakat resmî işim dersler, diğer yazılarım tabiatıyla araya girdiler. Zannedildiğinden az zaman verebildim.

Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisine cevap olarak verilmiş olabilir?
Soru 9
I. Geleneksel mülakat yöntemiyle yapılan bir röportaj çeşididir. Bir gazetecinin ünlü bir devlet adamına, bir sanatçıya veya bir sporcuya sorduğu sorulara aldığı cevaplara dayanarak yazdığı röportajlardır. (Konuşmaya Dayalı Röportaj)

II. Her türlü güvenilir sözlü ve yazılı kaynaklardan yararlanarak oluşturulan röportajlardır. (Belgesel Röportaj)

III. Belirli bir konu ele alan ve tek bir yazı çerçevesinde sunulan röportajlardır. Bu çeşit röportajlara gazetelerde sanat ve edebiyat dergilerinde sıkça rastlanır.(Tek Röportaj)

IV. Bir konuyu kapsamlı bir biçimde, değişik yönleriyle ele alan ve inceleyen röportajlardır. Özellikle olayları yerinde incelemeye ve çok sayıda kişiyle ilişki kurup uzun görüşmelere dayalı röportajlar bu kategoriye girer. Bu gibi röportajların yayımı gazetelerde günlerde sürebilir. (Dizi Röportaj)

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi ya da hangileri yazarın izlediği yöntem bakımından röportajlara örnektir?
Soru 10
Kesinlikle benim hayatımı özetleyen iki kelime. Kitabın başındaki "Mahrem" şiiri hayatımın âdeta bir otobiyografisidir. O şiirdeki kavramlardan yola çıkarak ilkokul yıllarıma kadar iz sürebilirsiniz. En sonda da "Münzevi" adlı bir şiir yer alıyor. Hayatımı topladığımda bu iki kavramın arasına sıkışıp kalıyorum. Birçok yerde mahrem muamelesi gördüm, birçok yerde de kendim hayatı mahrem hâle getirdim. Gösteriş yapmayı seven bir insan değilim. Her şeyin sahibi Allah'tır. Kendimizi mağrur gösterebileceğimiz neyimiz var? Bu anlamda bir mahremiyet içinde yaşamaya çalıştım. Dış dünyanın görüntülerinden çok da mutlu olmadım.

Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisine cevap olarak verilmiş olabilir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler