“Türkiye’nin ‘BMİDÇS KP’ye Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (Kanun No. 5836)’ TBMM tarafından 5 Şubat ……..’da kabul edildi.”
Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki tarihlerden hangisi getirilmelidir?
KP’nin ve Kyoto düzeneklerinin uygulanmasına ilişkin yasal kuralların çerçevesi, Temmuz 2001’de kabul edilen ………. Anlaşması ile çizildi.
Yukarıda boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Küresel düzeydeki insan kaynaklı sera gazı salımlarını 2000 sonrasında azaltmaya yönelik yasal yükümlülükleri BMİDÇS Kyoto Protokolü düzenlemektedir. KP’ye göre Ek-I tarafları (OECD, AB ve eski sosyalist Doğu Avrupa ülkeleri), KP Ek-A’da listelenen sera gazlarını 2008-2012 döneminde 1990 düzeylerinin en az % 5 altına indirmekle yükümlüdür. Bazı taraflar, bu ilk yükümlülük döneminde sera gazı salımlarını artırma ayrıcalığı alırken (Avustralya % 8 arttırabilecek), Yeni Zelanda, Rusya Federasyonu ve Ukrayna’nın sera gazı salımlarında 1990 düzeylerine göre herhangi bir değişiklik olmayacaktır. AB, hem birlik olarak hem de üye ülkeler açısından % 8’lik bir azaltma yükümlülüğü almıştır. ABD’nin salım azaltma yükümlülüğü % 7 idi.
Yukarıda bilgileri verilen paragraftan aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
BMİDÇS’nin kalbini oluşturan sera gazı salımlarıyla ilgili yükümlülükler ise ‘gelişmiş ülkelerin antropojen sera gazı salımlarını 2000 yılına kadar …………. yılı düzeyinde tutmaları’ şeklinde yer almıştır.
BMİDÇS’nin nihai amacı, “Atmosferdeki sera gazı birikimlerini, ………… iklim sistemi üstündeki tehlikeli etkilerini önleyecek bir düzeyde durdurmayı başarmaktır”.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki kelimelerden hangisi getirilmelidir?
Türkiye, yaklaşık 10 yıl süren zor ve yoğun diplomatik uğraşılardan sonra, BMİDÇS’ye Ek-II’den çıkarak ve onu Ek-I ülkelerinden farklı kılan özel koşulları kabul edildikten sonra bir Ek-I ülkesi olarak taraf olmuştur. 1996 yılında TBMM’ye sunulmuş olan ‘BMİDÇS’ye Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’, 2003 yılında TBMM Genel Kurulu’nda da uygun bulunarak 21 Ekim 2003 tarih ve 25266 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Sözleşme kuralları gereğince, Türkiye BMİDÇS’ye, 24 Mayıs ………….’te 188. (AB dikkate alındığında 189.) taraf ülke olarak kabul edildi.
BMİDÇS’nin hazırlıkları BM Hükümetlerarası Görüşme Komitesi (INC) tarafından sürdürüldü. Haziran 1992’de Brezilya’nın Rio kentinde gerçekleştirilen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) imzaya açılan sözleşmeyi, çok kısa bir sürede Haziran 1993’e kadar 166 ülke ve Avrupa Topluluğu (AT) imzaladı ve özleşme 21 Mart ……….. tarihinde yürürlüğe girdi.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin en önemli girişimi aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
İklim değişikliği diplomasisi; bilim, teknoloji, coğrafî temsil, politik süreçler, yasalar, etik, denkserlik (hakkaniyet) ve felsefe gibi zengin bir çeşitlilik barındıran çok disiplinli ve disiplinler arası bir düzlemden gelen ve/ya da bir bilim-politika ara yüzünden beslenen girdilere dayalı uzun soluklu ve çok taraflı bir politika alanı ve yaklaşımıdır.
Yukarıdaki tanıma göre, iklim değişikliği diplomasisi aşağıdaki alanlardan hangisiyle ilişkili değildir?
İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin, Dünya’nın her yerindeki birçok hava ve iklim ekstremlerini/aşırılıklarını şimdiden etkilediğini görüyoruz. Öyle ki denizlerdeki ısı dalgalarının sıklığı 1980'lerden bu yana yaklaşık iki katına çıkmıştır.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi iklim değişikliğinin göstergelerinden değildir?