4. sınıf sosyal bilgiler dersi kapsamında farklı kültürler konusunu işleyen bir öğretmen; sınıfında öğretme, pratik, geleneksel kıyafetler, ünlü yemekler, konuşulan diller ve karşılaştırma istasyonu oluşturabilir. Öğrenciler hazırbulunuşluk düzeylerine göre önce öğretme ve pratik kısıma yönlendirilir. Sonrasında ilgileri ve öğrenme profillerine göre diğer kısımlara yönlendirilirler.
Yukarıda özellikleri verilen yöntem veya teknik aşağıdakilerden hangisidir?
Farklılaştırılmış öğretimde kullanılan katlı öğretim için aşağıdaki açıklamalardan hangisi doğru olmaz?
Bu stratejide öğretmen öğrencilere konu seçimi konusunda rehberlik eder ve ilgi alanlarına göre sınıfı gruplara ayırır. Daha sonra araştırmayı planlama, araştırmayı yürütme, bulguları sunma ve sonuçları hem bireysel hem de grup olarak değerlendirmede onlara yardımcı olur. Öğretmenin rolü, araştırma süresince grup üyelerine yol gösterme amacı ile grup üyelerinin araştırma süresince ulaşabilecekleri kaynaklarla ilgili farkındalık kazanmalarını sağlamaktır.
Farklılaştırılmış öğretimde öğrencilerin değerlendirilmesi önemli yer tutar.
Öğrencilerin değerlendirilmeleri;
I. öğretimin dışında
II. öğretim sonunda
II. öğretimin başında
IV. öğretim sürecinde
şeklinde verilenlerden hangilerinin olma ihtimali daha yüksektir?
Faklılaştırılmış öğretimde öğretim öncesinde kullanıllanılan teknikler arasında
I. köşe kapmaca
II. evet-hayır kartları
III. kutu yapma
IV. parmakla işaretleme
V. yumruk yapma
verilenlerden hangileri gösterilebilir?
Tekniğin uygulanmasında ilk olarak sınıfın köşelerine üzerinde “neredeyse hiç”, “bazen”, “sıklıkla” ve “kesinlikle” ifadeleri yazan kartlar yerleştirilir. Öğrencilerden konu ile ilgili bilgisini ifade eden köşeye gitmesi istenir. Kendi köşesine giden öğrenci, konu hakkında ne bildiğini ve neden bu köşede olduğunu açıklar.
Bu teknikte ilk olarak öğrenci bir kâğıda büyük bir kutu çizer, ardından bu kutunun içine küçük bir kutu çizer. Dıştaki kutuya “Ne biliyorum?” içteki kutuya ise “Ne bilmeliyim?” sorusunu yazar. Sonra da bu sorulara cevap arar.
Öğrenciler bir kart alarak bu kartın bir yüzüne “evet” diğer yüzüne “hayır” yazarlar. Öğretmen, soru sorduğu zaman bu kartlardan kendi durumlarına uygun olanı kaldırmalarını ister.
Öğretim sırasında öğrencilere öğretmenleri, arkadaşları veya öz değerlendirme yoluyla geri bildirim fırsatı sunulması önemlidir. Geri bildirim olmaksızın öğrencilerin ilerleme göstermeleri zordur. Geri bildirim, öğrencilerin öğrenmesinde oluşabilecek eksikliklerin, hataların veya amaçtan uzaklaşmanın zamanında düzeltilmesine yardımcı olur. Bu süreçte öğrenmenin bitimine kadar beklenirse çok geç kalınmış ya da yanlış bilgi veya beceriler kazanılmış olabilir.
Buna göre
I. parmakla işaretleme
II. yumruk yapma
III. gerçekle yüzleşme
IV. sarmal oluşturma