testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 3

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Proje yöneticisi; bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir. Proje ekibini kurmak ve proje sürecinde bu ekibi yönlendirmekten sorumludur. Ekibin hangi niteliklere sahip kişilerden oluşacağını belirlemek, ekip üyelerine görevlerini ve sorumluluklarını bildirmek, ekibin gerekli kaynaklara ulaşmasını, eğitimleri almasını ve ekibin proje ile ilgili görevlerini yerine getirmelerini sağlamak proje yöneticisinin sorumlulukları arasındadır. Proje yöneticisinin, proje yönetimi bilgi sahaları konusunda da bilgi ve deneyime sahip olması sürecin sağlıklı yönetilmesi açısından önemlidir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi proje yöneticisinin bilgi sahaları arasında sayılmaz?

Soru 2

Projenin fikir olarak doğmasından uygulamanın değerlendirilmesine ve kapanışına kadar geçen süre ‘proje plânlama süreci’ olarak adlandırılır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi proje yaşam döngüsü aşamalarından değildir?

Soru 3

Proje yaşam döngüsü; proje fikrinin derlendiği, değerlendirildiği ve ön elemeye tâbi tutulduğu aşama ile başlar. Proje fikrinin ortaya atılarak tartışıldığı, değerlendirildiği ve şekillendirildiği dönemdir. Proje fikirlerini belirlemek, maliyetlerini kabaca tahmin etmek ve ön elemeye tâbi tutmak bu aşamanın en önemli noktasını oluşturur.

Yukarıdaki metinde sözü edilen aşama, “proje yaşam döngüsü”nün hangi aşamasıdır?

Soru 4

Proje yaşam döngüsünün en önemli aşamalarından biridir. Bu aşamada projeye ilişkin her tür tasarlama ayrıntılarıyla yapılır. Başlangıç aşamasında belirlenen proje fikri detaylandırılır. Proje sürecinde yapılması gereken tüm faaliyetler, bu faaliyetlerin zamanlanması, bütçelendirilmesi ve kaynakların belirlenmesi bu aşamada yapılır.

Yukarıdaki metinde sözü edilen aşama, “proje yaşam döngüsü”nün hangi aşamasıdır?

Soru 5

Aşağıdakilerden hangisi plânlamanın önemini göstermez?

Soru 6

Projenin plânlama aşamasında detaylı bir şekilde plânlanan …., …… ve … kısıtlamalarını dengelemek gerekir, bunu yapacak olan da proje yöneticisidir. Proje üçgeni, kısıtlamaları dengeleme sürecini gösterir, çünkü üçgenin bir kenarındaki değişiklik, en az bir diğer kenarı etkiler.

Bir kısıtlama olarak değerlendirilen proje üçgeni, aşağıdaki hangi kavramları kapsamaktadır?

Soru 7

Bu aşamada proje plânının hayata geçirilmesine odaklanılır. Plân, insan ve tüm kaynakların koordine edilmesi ile gerçekleştirilir. Proje yöneticisi ve ekip üyeleri birçok teknik ve örgütsel düzenlemeleri yapar ve yönetir. Projenin performansı düzenli olarak yapılan işlerin performansı ile izlenir. Bu süreçte ekip elemanları sürekli iletişim ve bilgi paylaşımı içinde bulunmalıdırlar. Bu aşamada ekip olarak çalışacak kişiler bir araya gelir ve projede verilen görevi yerine getirir.

Yukarıdaki metinde sözü edilen aşama, “proje yaşam döngüsü”nün hangi aşamasıdır?

Soru 8

Bu aşamada proje kapsamındaki ilerleme, değişik izleme ve ölçüm yöntemleri ile düzenli olarak denetlenir. Sapmaların belirlenmesi hâlinde düzeltici önlemlerin alınması ve proje hedeflerinin bütçe çerçevesinde gerçekleştirilmesi sağlanır. Proje başarısı, proje çıktılarının tanımlandığı şekilde belirlenen zamanda ve belirlenen plân çerçevesinde sağlanmasıdır.

Yukarıdaki metinde sözü edilen aşama, “proje yaşam döngüsü”nün hangi aşamasıdır?

Soru 9

Bu aşama, projeye ilişkin sözleşme ve idari kapsamdaki tüm işlemlerin sonuçlanmasını ifade eder. Bu aşama ile projenin sonuç ve başarılarının raporlaştırıldığı sunuşlar yapılır, deneyim dokümante edilir ve proje için ayrılan tüm kaynaklar serbest bırakılır. Sözleşme kapanışı ile sözleşme tüm şartları ile gerçekleştirilmiştir ve ürün/hizmet devredilir.

Yukarıdaki metinde sözü edilen aşama, “proje yaşam döngüsü”nün hangi aşamasıdır?

Soru 10

Bilimsel raporun bu bölümü kısa, ayrıntılı ve çok yönlü olmalıdır. Okuyucuların ilk incelediği bölümdür ve çalışma hakkında fikir vermelidir. Bu nedenle; bilgi yoğunluğu açısından yeterli olmalı, bununla birlikte okunaklı, eksiksiz ve iyi düzenlenmiş olmalıdır. Araştırmanın amacını, içeriğini ve yöntemini yansıtmalıdır. 120 kelimeyi geçmemeli ve bu bölüme en önemli olan bilgiyle başlanmalıdır. Bu bölümde çalışmanın en önemli dört veya beş bulgusu veya sonucu verilmelidir.

Yukarıdaki metinde bilimsel raporun hangi bölümünden söz edilmektedir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler