Bilimsel raporun bu bölümünde çalışmanın problemi sunulur, tanıtılır. Yeni bir sayfadan başlatılmalıdır. Araştırmaya ilişkin altyapı oluşturulur. Bu kısımda alanyazın tartışılır; ancak ayrıntılı bir tarihsel incelemeye gidilmemelidir. Önceki çalışmalarla mevcut çalışma arasındaki mantıksal ilişkiler kurulur. Ardından problem, okuyucuların anlayabilmesi için yeterince açık ve anlaşılır şekilde ortaya konulmalıdır. Çalışmaya ilişkin altyapı oluşturulduktan ve problem tanıtıldıktan sonra problemin çözümündeki yaklaşım ortaya konulmalıdır. Burada, değişkenler tanımlanır ve araştırmanın amacı, hipotezleri ve/veya soruları verilir.
Yukarıdaki metinde bilimsel raporun hangi bölümünden söz edilmektedir?
Bilimsel raporun bu bölümünde araştırmanın nasıl yürütüldüğüne ilişkin detaylar yer alır. Bu tanıtım; okuyucuların, çalışmanın yönteminin ve sonuçların güvenirlik ve geçerliğinin uygunluğunu değerlendirebilmelerini sağlar. Araştırmanın deseni, çalışma grubu/örneklemi, veri toplama araçları ve süreci, veri analizi ve uygulama süreci detaylı olarak açıklanır. Çalışma, detaylı ve karmaşık bir yapıya sahipse alt bölümlerin sayısı artırılabilir.
Bilimsel raporun bu bölümünde, toplanan verilerin analizine ilişkin istatistiksel sonuçlar özetlenir. Bunlar, sonuç kısmını destekleyecek şekilde gereksiz ayrıntılara girmeden raporlanır. Çalışmanın hipotezlerine aykırı olan sonuçlar da dâhil olmak üzere konuyla ilgili tüm argüman ve sonuçlardan söz edilir. Bu bölümde sonuçların yorumlanması ve tartışılması uygun değildir.
Bilimsel raporun bu bölümünde, özellikle çalışmanın soruları/hipotezleri ile ilgili değerlendirme ve yorumlar yapılır. Bu bulguların kuramsal önemi ve sonuçların geçerliliği vurgulanır. Bu bölüm kısa ve açık olduğu durumda, bulgular bölümüyle birleştirilebilir ve bu durumda bölüm başlığı, buna uygun olarak değiştirilir. Yapılan çalışmanın bulguları ile diğer çalışmalar arasındaki benzerlik ve farklılıklar, çalışmanın sonuçlarını aydınlatır ve doğrular. Bu bölümün sonunda ortaya çıkan sonuçların önemi vurgulanır. Burada okuyucular açık, ne olduğu belli ve doğrudan aradıkları cevapları bulmalıdırlar.
Bilimsel raporun bu bölümünde, çalışmada kullanılan ……ın tamamı yer almalı ve ……. listesindeki …….a da metin içinde atıf yapılmalıdır. Bu bölüm az ve öz olmalı, yapılan araştırmayı destekleyen önemli kaynaklara yer verilmelidir.
Metindeki boşluklara aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Bilimsel raporun bu bölümünde bir materyalin; çalışmanın gövde kısmında detaylı olarak verilmesinin uygun olmayacağı ve dikkati dağıtacağı durumlarda oldukça yararlıdır. Bu bölüm, okuyucuların çalışmayı anlamasında ve değerlendirmesinde gerçekten faydalı olacaksa eklenmelidir. Bu bölüm ayrı sayfada başlamalı, her bir ek ayrı sayfalarda yer almalı ve çift satır aralığı ile yazılmalıdır.
“Bilimsel raporun bu bölümünde, her bir yazara ilişkin kuramsal bilginin, finansal desteğin kaynağının belirtildiği, çalışmaya destek veren meslektaşların belirtildiği bölümdür.”
Gerek tezler gerek bilimsel makalelerde genellikle APA (American Psychological Association) 6 veya APA 7 atıf stili kullanılır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
APA 6’ya göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?