testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

Dijital Yetkinlik Test 3

Sıralı Test Çöz
Soru 1

I. Bireylerin kullandığı dosyaların, uygulama programlarının hatta işletim sistemlerinin her yerden ve her cihazdan erişilebilir olmasını sağlayan internet altyapısı, yazılımları ve servisleridir.

II. Bireylere zaman ve mekân sınırı olmaksızın kendilerine ait dokümanları ve yazılımları saklama ve bunlara erişim imkânı sağlar.

Yukarıda yer alan öncüllerde özellikleri verilen gelişen teknoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2

I. Müfredat

II. Mesleki Gelişim

III. Öğretim Teknikleri

Yukarıdaki öncüllerden hangisi/hangileri öğretmenler için geliştirilen dijital yeterlikler çerçevelerinin ortak bileşenlerindendir?

Soru 3

Öğretmenlerin sahip olması gereken dijital yeterlikleri ve seviyelerini bir matris ile açıklamıştır.

Matriste öğretmen yeterlikleri 6 alanda ve 3 farklı seviyede 18 yeterlik olarak organize edilmiştir.

Öğretmenlik mesleği özelinde dijital yeterlikler, 6 alan ve 3 yetkinlik seviyesinde toplam 18 yeterlik alanı olarak belirlenmiş ve her bir yetkinlik seviyesi için tüm alanlarda
hedeflenen bilgi ve becerilerin gerçekleştirilmesi beklenmektedir.

Yukarıda öncüllerde özellikleri verilen model aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4

DigCompEdu, öğretmenler için dijital yeterlikler çerçevesinde yer alan yeterlikler, öğretmenler için 6 seviyede değerlendirilmektedir

1) yeni gelen (A1),

2) keşfedici (A2),

3) birleştirici (B1),

4) uzman (B2),

5) lider (C1) ve

6) öncü (C2).

Aşağıdaki seviyelerin hangisinde öğretmenler dijital teknolojilerin öğretimi, mesleki uygulamaları, iyileştirme potansiyellerinin farkındadırlar?

Soru 5

I. Bu model; öğretmen eğitiminde, çeşitli ve giderek artan bir şekilde dijital olarak aracılık edilen öğrenme ortamlarında üretken, güvenli ve etik olarak işlev görmek için gerekli olan adımlar hakkında öğretmenlerin anlayışlarını genişletme ihtiyacı ile doğmuştur.

II. Modelde temel yeterliklerin yanında, çerçeve iki yeni entegre yetkinlik sunulmaktadır: bireysel-etik ve bireysel-mesleki yeterlikler.

III. Bireysel-etik yeterlikler, öğretmen adayı öğrencilerinin dijital kaynaklara sürdürülebilir, güvenli ve etik bir şekilde erişmelerine ve bunları kullanmalarına yardımcı olmayı
hedefle

Yukarıda öncüllerde özellikleri verilen model aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6

Teknolojinin özellikle öğrenme-öğretme süreçlerine dâhil olmasıyla birlikte öğretmenlere önemli görevler düşmüştür. Öğretmenlerin teknolojiye yönelik bilgi ve becerilerinin artırılması önem kazanmıştır. Teknolojiyle öğretim, yeni teknolojilerin öğretmenlere sunduğu zorluklar düşünüldüğünde daha da karmaşıktır. Bu zorluklarla karşı karşıya kalan öğretmenlerin teknolojiyi öğretimleriyle bütünleştirmeleri için yollar aranmaya başlanmıştır.

Bu bağlamda “Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB)” modeli doğmuştu. TPAB modelinde öğretmenlerin bilgisinin kaç ana bileşeni vardır?

Soru 7

Aşağıdakilerden hangisi dijital üretim süreçlerinin, düzenleme ve kodlamanın genel olarak anlaşılması ve dijital araçları kullanarak dijital materyaller geliştirme olarak adlandırılır?

Soru 8

Dijital bilgileri bulma, doğrulama, yönetme, düzenleme ve paylaşabilme. Dijital bilgileri akademik ve mesleki amaçlar için yorumlama, farklı ortamlarda gözden geçirme, analiz etme ve yeniden sunabilme. Bilgiyi; kaynağı, uygunluğu, değeri ve güvenilirliği açısından değerlendirmeye yönelik eleştirel bir yaklaşım. Telif hakkı kurallarının anlaşılması ve dijital eserlere farklı bağlamlarda uygun şekilde referans verilebilmesi.

Yukarıda açıklaması yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9

Günümüz dünyasında malumat (information) ve ondan elde edilen bilgi (knowledge); finansal, politik, hukuki, tıbbi ve sosyal karar vericilerin karar verirken ihtiyaç duyduğu en büyük yardımcıdır. Ancak malumat (information) ve bilginin (knowledge) son kullanıcının işine yaraması için verinin (data) toplanması, doğrulanması, standartlaştırılması, sınıflandırılması ve analiz edilmesi gerekmektedir. Bilginin karar vermede kullanılabilmesi için güvenilir ve geçerli verilerle analizlerin yapılmış olması gerekir.

Aşağıdakilerden hangisi veri toplama, elde etme ve analiz araçlarından biri değildir?

Soru 10

Bireylerin mesleği ile doğrudan ilgili alanda derinlemesine bilgi sahibi olmasının yanı sıra farklı disiplinlerde de bilgi ve beceri sahibi olması gerekmektedir.

Yukarıda açıklanan durum, Gardner tarafından çalışması yapılan temel değerlerden hangisine aittir?

Soru 11

I. Doğru bilgiye ulaşmak için kaynakları araştırmak ve ulaşılan bilginin doğruluğunu bilimsel yöntemler ile doğrulama becerisidir.

II. Bilgi okuryazarlığı ile doğrudan ilişkilidir.

III. Topluma sunulan bilginin kanıta dayalı ve doğrulanabilir olması bu bilginin alıcısının da kendisine sunulan bilgi hakkında kontroller yapabilme farkındalığına sahip olması temel değerlerden biridir.

21. yüzyıl becerileri olarak adlandırılan değerler çalışanlarda ve toplumdaki bireylerde olması gereken yetkinlikleri ortaya koymaktadır.

Yukarıda yer alan özellikler aşağıdaki becerilerden hangisine aittir?

Soru 12

Avrupa Birliği Dijital Eğitim Eylem Planı hedeflerine ulaşmak için öncelikli iki alan belirlemiştir.

1- Yüksek performanslı bir dijital eğitim ekosisteminin gelişimini desteklemek

2- Dijital dönüşüm için dijital becerilerin ve yeterliklerin geliştirilmesi.

Aşağıdakilerden hangisi “yüksek performanslı bir dijital eğitim ekosisteminin gelişimini desteklemek” alanınında yer alan eylemleri kapsamaz?

Soru 13

Bilgisayar, iletişim ve ağ/internet ortamlarında uyulması gereken kuralları tanımlayan normlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14

Daha iyi bir süreç yönetimine ulaşmak için bir araç olarak Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) ve özellikle internetin kullanılması olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15

Bilgi, bilişim ve ağ teknolojilerinin birlikte kullanımıyla bir varlığın özelliklerinde önemli değişiklikleri tetikleyerek iyileştirmeyi / geliştirmeyi amaçlayan süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 15
Ek Bilgiler