10. Sınıf Felsefe: Sanat Felsefesi TEST - 1

Sanat Felsefesi konusu 10. Sınıf Felsefe dersi test çöz sayfasındasın. Sanat Felsefesi Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki Sanat Felsefesi konusu 10. Sınıf Felsefe dersi testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak Sanat Felsefesi Konusunda yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Sanatın bize haz vermesi olanaklı olsa bile, bize her zaman haz verdiği, onun asıl amacının bu olduğu açık değildir. Buna örnek olarak Goya’nın parçalanmış vücutları ve iğrenç sahneleriyle “Savaşın Felaketleri” adlı tablosuyla Paul Celan’ın her tarafında katliam fikrinin etkisi altında bulunan bazı şiirlerini verebiliriz. O halde haz testinin gerçekten sanat olmayana karşı sanatın değerini veya bir sanatın başka bir sanattan daha fazla değerli olmasını açıklayabileceği şüpheli görünmektedir.

Bu parçada savunulan görüş aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 2
Bir resim boyalardan, bir müzik parçası seslerden, bir heykel bronzdan, şiir de sözcüklerden meydana gelir. Bu sayılanların hepsi en azından bir yönüyle fiziki nesnelerdir. Fakat, kişinin estetik yöneliminin, estetik dikkatinin yönelimi, fiziki nesneye değil, onun ifade ettiği anlama yöneliktir. Bir resimde yönelinen şey, renk kimyası değildir, renklerin birleşimidir. Senfonide ise dikkatimize konu olan şey ses fiziği değil, seslerin uyumudur.

Parçada, aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
Soru 3
Sanatın ele aldığı konular; felsefenin, kültürün, bilimin, çağın etkisiyle her dönem değişim gösterir. Bazen betimleyici, bazen isyankar, bazen de öğüt verici hale bürünebilir sanat.

Bu parçada sanat ile ilgili aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
Soru 4
Çirkin bir obje sanat eserine estetik bir tarzda yansıtıldığında haz duygusu oluşturabilirken, güzel bir objenin estetik bir şekilde ifade edilmemesinden dolayı böyle bir duygu oluşturamadığı görülür.

Bu parçadan hareketle sanat için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 5
Sanatın öyle bir gücü vardır ki, çevremize bakarken donuklaşan gözler bir tablo karşısında dikkat kesilir; kulaklarımız çok hassas bir işitme aygıtı oluverir ve içimiz her zamankinden farklı duygularla dolar.

Bu parçada sanatın hangi özelliği vurgulanmaktadır?
Soru 6
Acı çekmenin korkusunu ya da zevkin çekiciliğini yaşamış bir kişi bu duygularını başkalarını etkilemek için bir resimde veya heykelde ifade ettiğinde, yaşadıklarını estetik bir biçime sokarak sanat eserine dönüştürecektir. Bu kişi hazzı, memnuniyeti, acıyı, ümitsizliği, cesareti, karamsarlığı bu duyguların bir kişiden diğerine geçmesini hisseder, hayal eder ve alımlayıcıları bunlarla etkilemek için bu duygularını ifade ederse, bu sanat olur.

Bu parçaya göre sanat nedir?
Soru 7
Sanat sadece sanatçının kendi ruhunda şekillenemez. Sanatçı belli bir dönemin yaşam biçiminden ve kültüründen etkilenip ondan ilham alır ve bulunduğu dönemi ve kendinden sonraki çağları da etkiler.

Bu parçaya dayanılarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
Soru 8
Sanatçının kişiliği, dünya görüşü neyse tam da onu buluruz eserlerinde. Sanatçının kullandığı tekniğe, usluba duyarlılıkları, özlemleri, beklentileri kısacası iç dünyası bir şekilde nüfuz eder.

Bu parçadan çıkarılamayacak düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 9
Estetik yargılar, bizim bir resimden ya da doğal görünümden haz alma durumumuzu dile getiren öznel yargılardır. Çünkü, birimizin güzel bulduğunu bir başkası çirkin olarak değerlendirebilir. O halde, estetik yargılar kişiden kişiye değişiklik gösteren beğeni yargılarıdır. Bundan ötürü, halk arasında “Zevkler tartışılmaz.” sözü, beğenilerin öznelliğini gösterir.

Bu parçaya dayanılarak aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılabilir?
Soru 10
Sanat eseri içsel bir eylemdir. Bir heykel tartılabilir, bir resmin renkleri sayılabilir ve bir melodinin ritmi ortaya çıkarılabilir. Bir sanatçı için ise tartılan, ölçülen, sayılan şeyler yoktur, yalnızca imgeler, yani ruhsal eylemler vardır. Bu da estetik yaşantının sanatçıya özgü, öznel bir yaşantı olduğu anlamına gelir. Sanat eseri bu öznel yaşantının dışlaştırılmış biçimidir. Bu dışlaştırılmış sanat eserine bakan kişi de aynı şekilde öznel bir beğeni içerisine girecektir.

Bu parçaya dayanılarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler