Öğretmenler, önce çocuğu tanımakla işe başlayın!’’ diyerek eğitim anlayışındaki devrimi dile getiren düşünür, “Eğitim Üzerine” adlı eserinde bir çocuğun doğumdan ergenliğe yaşam öyküsünü anlatırken aynı zamanda kendi ideal, doğacı eğitim anlayışını dile getirmiştir. Çocuğun fizyolojik ve psikolojik tabiatının tanınarak eğitimin ona uygun biçimde düzenlemesi gerektiğini savunmuştur.
Paragrafta verilen bilgiler, düşünür ve eğitim anlayışı ile birlikte eşleştirildiğinde aşağıdaki hangi seçeneğin doğru olduğu söylenebilir?
İnsanı merkeze alan bir dünya anlayışı olarak tanımlayabileceğimiz bu düşünce akımının amaçları arasında herkese eğitim, eğitimin yaygınlaştırılması, eğitimde fırsat eşitliği, eğitimde evrensel değerlerin öğretilmesi sayılabilir. Günümüzdeki eğitim anlayışı ele alındığında bu felsefi akımın sunduğu ilkelerin içselleştirildiği görülecektir. Çünkü anayasalarda artık eğitim bir temel hak olarak kabul edilmekte ve hiçbir çocuğun geride bırakılmaması gerektiği anlayışı vurgulanmaktadır.
Paragrafta verilen bilgilerin aşağıdaki felsefe akımlarından hangisine ait olduğu söylenebilir?
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde eğitim sürecinin bütünlüğünü oluşturan ana alanlar birlikte verilmiştir?
Öğrenci Kişilik Hizmetleri eğitim sürecinde öğretim ve yönetim hizmetlerinin dışında kalan ve öğrencinin kişilik gelişim ihtiyaçlarını karşılamaya dönük tüm yardım hizmetleri olarak tanımlanmaktadır.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisinin bu hizmetlerden biri olduğu söylenemez?
Aşağıdakilerden hangisi rehberliğin ortaya çıkmasını gerektiren koşullardan biri değildir?
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bir meslek olarak ilk defa aşağıdaki ülkelerin hangisinde ortaya çıkmıştır?
… bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye yapılan psikolojik yardımlardır.
Paragrafta verilen tanımın doğru olması için boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Rehberlikle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
Aşağıdakilerden hangisi rehberliğin ilkeleri ile ilgili doğrudur?
Rehber öğretmen olarak mesleğe yeni atanan Zeynep Öğretmen, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin
I. Bireye tek yönlü olarak doğrudan doğruya yapılan bir yardım olarak verilmesi gerektiğini,
II. Bu hizmetin duygusal bir yanının bulunmadığını,
III. Rehberlikte kullanılan bütün yöntem ve tekniklerin amaç değil bir araç olduğunu,
IV. Rehberliğin yargılama ve cezalandırma gibi bir disiplin görevinin bulunmadığını düşünmektedir.
Buna göre, Zeynep Öğretmenin rehberlik anlayışı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Rehberliğin, “okulun kurum olarak tanıtılması, kısa tarihi, bina ve olanakları, çevre, programlar, program dışı etkinlikler, rehberlik servisi, kurallar gibi öğrencilerin okula ve yakın çevresine uyumlarını sağlamaya yönelik hizmetleri” aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi doğrudan öğrenciye sunulan rehberlik hizmetlerinden biri değildir?
I. Müşavirlik hizmetinin amacı, öğrenci için iş birliği sağlanmasıdır.
II. Psikolojik danışma hizmetinin amacı, öğrencilerin kendilerini tanıyarak duygusal sorunlarının çözülmesine yardım edilmesidir.
III. İzleme hizmetlerinin amacı, öğrencinin değişiminin ve gelişiminin takip edilmesi ve sunulan hizmetlerin etkinliğinin ortaya konulması için gerekli bilgilerin sağlanmasıdır.
Rehberlik hizmetlerinin amaçları ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgiler doğru (D) - yanlış (Y) olarak değerlendirildiğinde doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?
Psikolojik danışma hizmetinin klinik ve trapötik yönünün vurgulandığı, psikolojik danışmanların psikolojik danışma, müşavirlik ve koordinasyon rollerini üstlendiği ve 1920’li yıllarda uygulanmaya başlayan psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri modeli aşağıdakilerden hangisidir?