testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

Güvenli Okul ve Okul Güvenliği Test 5

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Başka bir ülkeden özellikle de savaş nedeniyle göç eden yabancı uyruklu aileler savaşın da getirdiği travma nedeniyle çocuklarının güvenliği için korku, endişe, panik içinde yaşamaktadır. Çocuklarını emanet ettikleri eğitim kurumlarının hem çocukları için hem de kendilerinin okul ziyaretleri sırasında güvenli olduğunu bilmeleri, görmeleri, onların kaygılarını azaltacak; çocuklarını daha çok okula göndermelerine ve hem kendilerinin hem de çocuklarının topluma adapte olması çabasına girmelerini sağlayacaktır.

Buna göre, aşağıdaki risk alanlarından hangisinin kişinin kendisinden kaynaklanma ihtimali de vardır?

Soru 2

Genel olarak bakıldığında okul güvenliğinin, akranlardan gelecek şiddet olaylarına, öğretmenlerin fiziksel şiddetine maruz kalma hususuna, doğal âfetlere, sağlık ve temizliğe, cinsel istismara karşı güvenlik, psikolojik ve duygusal güvenlik, etnik ve siyasî görüş konularındaki güvenlik boyutları olarak ele alındığı görülmektedir.

Aşağıdaki hangi güvenlik boyutu, metinde sayılan hususların dışında kalır?

Soru 3

“Küresel bir politika sorunu olan yabancı öğrencilerin güvenliğinin yalnızlık, ayrımcılık ve izolasyon boyutları da vardır.”

Okullarda “fiziksel, psikolojik ve sosyal güvenliğe” dair aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

Soru 4

Aynı dili konuşan insanların yoğun olarak bir arada yaşadıkları yabancıların mahalleleri/gettolar oluşmaktadır. Şu anda Rotterdam’da Feyenoord ‘Küçük Türkiye’ olarak tanınmakta, Utrecht’te Kanaal Eiland ise ‘Küçük Fas’ olarak tanınmaktadır. Lahey şehrindeki Schilderswijk semti ile Amsterdam’ın tamamı da Hollandalıların azınlıkta olduğu yerler olarak tanınmaktadır.

Yukarıda anlatılan durum, 21. yüzyılın eğitim vizyonunun hangi hedefinin tam olarak yerine getirilememesiyle ortaya çıktığı söylenebilir?

Soru 5

Aşağıdakilerden hangisi 21. yy. eğitim konseptinde eğitimcinin rollerinden biri değildir?

Soru 6

Sosyal uyum, bireylerin ev sahibi toplumla ilişki kurmak için geçirdiği değişimler olarak tanımlanmaktadır. Bireyin kendi kültürü perspektifinden ev sahibi ülkenin kültürel davranışlarını, değerlerini ve inançlarını anlama ve birleştirme süreçlerini içermektedir. Bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere birbirleriyle ilişkili birçok faktör içermektedir. Göçmenin yerleşmiş olduğu yeni toplumda, gelmiş olduğu ülkede sahip olduğu kültürel kimliğini koruyarak yeni toplumda sosyal ve kültürel bütün alanlarda katılımcı olmasıdır.

Buna göre, sosyal uyum ve entegrasyonun önünde duran engellerden hangisi en kritik role sahiptir?

Soru 7

Birey sahip olduğu kimliğini bırakır.

Yalnızca yeni toplumun kültürel değerleriyle yaşamına devam eder.

Yukarıda özellikleri sayılan kavram hangisidir?

Soru 8

Kültürel uyum, yabancı uyruklu öğrencilerin ev sahibi ülkelerin kültürlerini öğrenmelerine, algılamalarına ve anlamalarına yardımcı olan zengin uygulama ile deneyim süreçlerini ve sonuçlarını içermektedir. Bu durum, bir kültürün içselleştirilmesi yoluyla başka bir kültüre entegrasyonu yani sosyal uyumu anlamına gelmektedir. Bu süreç sosyal uyum ile yakından ilişkilidir. Sosyal uyum, bireyin belirli bir topluluğun değer ve normlarının kavramlarını öğrenerek sosyal çevrenin koşullarına aktif bir şekilde uyum sağlama sürecidir.

Buna göre, sosyo-kültürel uyuma dair aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

Soru 9

Göç, insanlar dâhil bütün yaratıklarda olduğu gibi, yaşam alanını kalıcı veya geçici bir şekilde değiştirmek anlamına gelir. Göç ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiler genellikle psikolojik sorunlara yönelik olumsuzluklarla ilişkilidir. Psikolojik iyi oluş, benlik ve kimlik algıları da dâhil olmak üzere duygusal bileşenlere odaklanmaktadır. Yine de psikolojik uyum ile kültürel uyum arasındaki ilişkilerin çok net olduğu söylenemez. Ancak psikolojik desteğin kültürel uyumu destekleyebileceği söylenebilir.

Buna göre, sosyal uyum sürecinde kültürün önemi ve güvenli okula dair aşağıdaki yargılardan hangisi doğru olamaz?

Soru 10

Bireyin kendini güvende hissedebilmesi ve eğitimin ‘eğitim güvenliği’ hedefine ulaşabilmesi için de ebeveynlerin eğitime gerekli desteği vermelerinin sağlanması gerekmektedir. Nitekim Altın Üçgen olarak nitelenen; aile-okul ve sosyal çevre üçlüsü arasındaki sağlıklı iletişimin eğitim süresince gerçekleşmesi gerekmektedir.

Buna göre, “kimlik oluşumu ve altın üçgen”e dair aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 10
Ek Bilgiler