Metin, grafik, video, animasyon, ses gibi dijital medyadaki mesajları eleştirel bir şekilde alma ve yanıtlama.
Bu mesajları oluşturanlara gereken takdiri vererek medyayı düzenleme ve yeniden kullanma.
Medya mesajlarını, kökenleri ve amaçları açısından değerlendirebilme.
Sosyal, politik ve eğitimsel bir araç olarak dijital medyanın kullanımının ve dijital medya üretimi sürecinin kavranması.
JISC’in alt bileşenlerinden olan ve yukarıda özellikleri verilen kavram hangisidir?
Öğretim, birçok uzmanlık bilgisinin iç içe geçmesini gerektiren karmaşık bir uygulamadır. Etkili öğretim; öğrencinin düşünme ve öğrenme bilgisini, konu bilgisini ve giderek artan teknoloji bilgisini de içeren zengin, iyi organize edilmiş ve bütünleşik bilgiye, esnek erişime bağlıdır. Öğretmenler; mesleklerini, anlayışlarını sürekli olarak değiştirmelerini ve geliştirmelerini gerektiren oldukça karmaşık, dinamik sınıf ortamlarında icra ederler.
Aşağıdaki hangi seçenekte “Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) Çerçevesi”nin üç ana bileşeni bir arada verilmiştir?
Falloon (2020), öğretmen dijital yeterliğine ilişkin genişletilmiş bir görüş sunan kavramsal bir çerçeve sunmuştur. TPAB ile uyumlu hâle getirdiği modeli ‘öğretim programı yeterlikleri’, ‘bireysel-etik yeterlikler’, ‘bireysel-meslekî yeterlikler’, ‘bireysel-etik ve bireysel-meslekî yeterliklerin bütünleştirilmesi’ kapsamında geniş tabanlı öğretmen dijital çerçevesini sunmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi konu tabanlı öğrenme için “dijital teknolojileri kullanmak amacıyla gereken yetenek ve becerileri” ifade etmektedir?
Avrupa Birliğinin birleşik araştırma merkezi tarafından ortaya konulan European Framework for the Digital Competencies of Educators (DigCompEdu - Eğitimcilerin Dijital Yeterlikleri İçin Avrupa Çerçevesi) çerçevesi öğretmenlik mesleğini yapan bireylerin özelinde eğitimcilerin eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmesi için sahip olmaları gereken 6 alanda 22 yeterliği tanımlar.
Aşağıdakilerden hangisi DigCompEdu çerçevesinde öğrenenlerin dijital yetkinliklerini gerçekleştirmeyle ilgili değildir?
“DigCompEdu çerçevesinde iki nokta dikkat çekmektedir: Yeterliklerin seviyelendirilmesi ve yeterlikler arasında ilişki kurulmasıdır. Yeterliklerin seviyelendirilmesi, öğretmenlerin bilişim teknolojileri bilgi ve beceri seviyesi ile bu becerileri öğretimde kullanabilme seviyeleri arasında ayrımlar yaparak eğitime ihtiyacı olan öğretmenleri belirlemek için yapılmıştır. DigCompEdu öğretmenler için dijital yeterlikler çerçevesinde yer alan yeterlikler, öğretmenler için 6 seviyede değerlendirilmektedir: yeni gelen (A1), keşfedici (A2), birleştirici (B1), uzman (B2), lider (C1) ve öncü (C2).
- Dijital teknolojilerin öğretimi,
- Mesleki uygulamaları iyileştirme potansiyellerinin farkındadırlar.
Buna göre DigCompEdu çerçevesinde özellikleri anlatılan yeterlik seviyesi aşağıdakilerden hangisidir?
Dijital teknolojilerin öğretimleri ve mesleğini iyileştirmek için potansiyellerini deneme ve keşfetme aşamasındadır.
DigCompEdu çerçevesinde özelliği anlatılan yeterlik seviyesi aşağıdakilerden hangisidir?
Dijital teknolojileri farklı amaçlarda ve farklı bağlamlarda mesleki uygulamalarına entegre ederler.
Dijital teknolojileri kendinden emin, yaratıcı ve iyileştirme önerileri verecek derecede uzman olarak kullananlardır.
Bilişim teknolojilerinin ve eğitime uygulamalarının güçlü ve zayıf yanları hakkında yorum yapabilirler.
Dolayısıyla bu seviyedeki öğretmenlerin bilişim teknolojilerinin eğitimde kullanılması hakkındaki bilgileri daha fazladır.
DigCompEdu çerçevesinde özellikleri anlatılan yeterlik seviyesi aşağıdakilerden hangisidir?
Dijital teknolojilerin eğitimde ve meslekî uygulamalarda kullanımları konusunda tutarlı ve geniş bir yaklaşıma sahiptirler.
Ellerindeki duruma çözüm üretebilmeleri için birçok dijital aracın ve stratejinin değerlendirilmesini, seçimini ve kullanımını gerçekleştirebilirler.
Bu seviyedeki öğretmenlerin bu konudaki repertuvarları geniştir.
Güncel dijital teknolojilerin ve yeterliğinin sorgulamalarını yapabilirler.
Yeni teknolojilerin eğitimde uygulanmasının sınırlılıkları, güçlü ve zayıf yanları hakkında yorum yapabilir; tahminlerde bulunabilir, yeniliklerin yayılmasında genç eğitimcilere de rol model olabilirler.