25 Haziran 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı

25 Haziran 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı Testi Klinik Bilimler kategorisinde Soru Sayısı 31 Soru için toplam süre 46.5 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

 Minenin kırılmasını engelleyecek şekilde prizma gruplarının değişik yönlerde yerleşmesiyle oluşan optik görüntüye ne ad verilir?

 

Soru 2

I.       Düz yüzeylerde başlangıç lezyonları genellikle mine-sement birleşiminin koronalinde yer alıp, gingival marjinleri sağlam mine dokusu ile çevrili olabilir.             
II.       İntrinsik kaynaklı lezyonlara genellikle maksiller dişlerin lingual yüzeylerinde rastlanır.            
III.       Erozyona uğramış dişte mevcut restorasyon varlığında, restorasyonun, etrafındaki diş dokusundan daha yüksekte kaldığı gözlenebilir.           
IV.       Dişlerde hipersensitivite oluşturabilir.

Yukarıdaki bulgulardan hangileri görülen erozyon lezyonlarının klinik tablosunda karşılaşılması olası durumlardandır?

 

 

Soru 3

 Aşağıdaki şıklardan hangisi rezin modifiye cam iyonomer simanın yapısında bulunup geleneksel cam iyonomer simanın yapısında bulunmaz?

 

Soru 4

I. Self-etch, etch-and-rinse ve selektif-etch adezyon stratejileri ile kullanılabilirler.
II. Birçoğu hidroksiapatite iyonik olarak bağlanan 10-MDP monomeri içerir.
III. İndirekt restorasyonlar için kullanılamazlar.

Universal adezivlerle ilgili yukarıda ifadelerden hangileri doğrudur?

 

 

Soru 5

Aşağıdaki durumların hangisinde rezin infiltrasyon tekniğiyle tedavi önerilmez?

 

Soru 6

Diş renklenmelerinin tedavisinde uygulanan mikroabrazyon işleminde aşağıdaki şıklardan hangisi kullanılır?

 

Soru 7

Aşağıdaki şıklardan hangisi, optimum fonksiyonel oklüzyon kriterlerinden biri değildir?

 

Soru 8

Yirmi yedi yaşındaki kadın hasta, 11 ve 21 numaralı dişlerinin arasındaki diastemadan rahatsız olduğu yakınması ile kliniğe başvuruyor. Hastanın intraoral muayenesi sırasında bu dişlerin renklerinin A1 olduğu saptanıyor. Periodontal sağlığı iyi olan dişlerin lingual yüzeylerinde aşınma olmadığı ve dudak görünürlüğünün normal seviyede olduğu, ancak kuron boylarına oranla dişlerin meziodistal olarak dar olduğu tespit ediliyor. Gülme sırasında dudaklarının servikal hat ile olan ilişkisi ideal olan bu hastanın estetik beklentisinin çok yüksek olduğu öğreniliyor. 

Yukarıda ifade edilen klinik duruma göre, aşağıda sunulan sabit protetik tedavi yaklaşımlarından hangisi estetik açıdan öncelikli olarak tercih edilir?

 

Soru 9

I.     Retromylohyoid sırt
II.    Mandibular torus
III.   Median palatal rafe
IV.  Hamular çentik

Yukarıdaki anatomik oluşumlardan hangileri tam protez yapımı sırasında rölyef yapılmasını gerektirir?

 

Soru 10

Aşağıdaki şıklardan hangisi kserostominin sebeplerinden değildir?

 

Soru 11

I.    Submandibular boşluk
II.    Sublingual boşluk
III.   Submental boşluk

Ludwig anjininde enfeksiyon hangi boşluklara yayılır?

 

 

Soru 12

Odontojenik kistin transformasyonu ile gelişen skuamöz hücreli karsinom olgularıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

Soru 13

I.     Pozitron emisyon tomografi (PET) tarayıcılar bilgisayarlı tomografi (BT) ünitelerine benzer ancak BT’nin aksine radyasyon kaynağı PET görüntülemede vücut içindedir.
II.    En sık kullanılan radyoaktif işaretleyici 99mTc’dir.
III.   Radyonüklidlerin anatomik lokalizasyonunu belirlemek için BT ile kombine edilebilir.

PET görüntülemeyle ilgili yukarı ifadelerden hangileri doğrudur?

 

Soru 14

Periodontal cerrahi sonrası iyileşme döneminde rol oynayan kan damarları, aşağıdaki dokulardan hangisinden kaynaklanmış olamaz?

 

Soru 15

Maksillanın postnatal büyüsümesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

 

Soru 16

Ortognatik cerrahinin stabilitesiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

Soru 17

Şekildeki maksiller 1. premolar dişin kök kanal sisteminin Vertucci sınıflamasına göre tipi nedir?

 

Soru 18

Enfektif endokardit öyküsü olan ve kanal tedavisi planlanan erişkin bir hastada antibiyotik profilaksisi için aşağıdaki doz/zaman önerilerinden hangisi uygun değildir?

 

Soru 19

İç sıvı ile dolu, düzgün yüzeyli, translüsent, hafif mavimsi renkte, birkaç mm’den birkaç cm’ye kadar değişen büyüklükte, asemptomatik, çocukta ısırmaya bağlı yüzeyi ülsere olabilen, sıklıkla alt dudak mukozasında gelişen, müsinin konnektif dokulara yayılması sonucu oluşan nodül şeklindeki patolojidir.

Yukarıda tanımı yapılan en olası patoloji aşağıdaki şıklardan hangidir?

 

Soru 20

Travma sonucu sağ üst süt keser dişi intrüze olmuş 3 yaşındaki bir çocuğun ağız içi muayenesinde travmaya uğramış dişte çürüğe ve lüksasyona rastlanmıyor. Periapikal radyografta simetri dişle kıyaslandığında travmaya uğrayan kesici dişin yaklaşık 2 mm kısalmış olduğu ve yerine gelecek daimî diş için herhangi bir risk oluşturmadığı gözleniyor.

Travmaya uğrayan bu diş için aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi en uygundur?

 

Soru 21

Çocuğun daha az korkuya neden olabilecek obje veya durumlara maruz bırakılarak başlanması ve kademeli olarak daha fazla korkuya neden olabilecek işlemlerin tanıtılması olarak bilinen, non-farmakolojik davranış yönlendirme tekniği aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 22

Self-etch adeziv sistemlerde dentin yüzeyindeki kalsiyum ile suda çözünmeyen stabil tuzlar oluşturarak kimyasal bağlanma sağlayabilme özelliğine sahip fonksiyonel monomer aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 23


I.     Diş eti bitim sınırı bıçaksırtı formunda hazırlanmalıdır.
II.    Eğer dişin boyu kesici kenardan uzatılacak ise, preparasyon insizalden linguale dönecek şekilde yapılmalıdır.
III.   Eğer restorasyon prepare edilen dişten farklı bir renkte olmayacaksa, interproksimal temaslar mine dokusu olarak bırakılabilir. Porselen laminate veneer restorasyonu için dişte yapılan preparasyon ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

 

Soru 24

Parafonksiyonel alışkanlıklara sahip olduğu tespit edilen ve parsiyel dişsizlik hâlinin implant üstü sabit protezler ile restore edilmesi planlanan bir hastada, oklüzal travmanın yıkıcı etkilerini azaltmak için aşağıdaki şıklardan hangisinin yapılması yanlıştır?

 

Soru 25

Yirmi beş yaşındaki erkek hasta 2 senedir ağzını açarken ve kapatırken sağ çene ekleminden sesler geldiği şikâyeti ile kliniğe başvuruyor. Alınan anamnezde, kliniğe başvurmadan 1 hafta önce esnerken seslerin birden kaybolduğu ve o günden sonra ağzını açmakta zorlandığı öğreniliyor. Klinik muayenede ağız açıklığı 20 mm, sağ lateral hareket 8 mm, sol lateral hareket 4 mm ölçülüyor ve hastanın ağzını açarken alt çenesinin sağa doğru deflekte olduğu gözleniyor. Hasta ağzını maksimum açtıktan sonra hekim tarafından desteklenerek ağız açılmaya çalışıldığında sert bir sonlanma hissi saptanıyor.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 26

Aşağıdaki şıklardan hangisi zigomatikomaksiller kompleks fraktürünün cerrahi tedavisinde bölgeye erişmek için kullanılan yöntemlerden değildir?

 

Soru 27

Aşağıdaki sistemik hastalıklardan hangisinin radyolojik incelemesinde hipersementoz görülmesi en olasıdır?

 

Soru 28

Dişlerin distal ya da meziyal yüzeylerinde, kole bölgesinde mine ile alveoler kret arasında x-ışınlarının absorpsiyonunun azalmasıyla ortaya çıkan radyolusent görüntü aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 29

Aşağıdaki şıklardan hangisi derin kapanışın düzeltilmesinde kullanılmaz?

 

Soru 30

Kök kanal tedavisi sırasında kanal içerisinde eğe kırılması durumunda, aşağıdaki pulpal veya periapikal patolojilerin hangisinde dişin prognozuna olumsuz etki en azdır?

 

Soru 31

Duchenne musküler distrofi hastalarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 31
Ek Bilgiler