testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

01 Haziran 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı

01 Haziran 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı Testi Klinik Bilimler kategorisinde Soru Sayısı 31 Soru için toplam süre 46.5 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Kompozit rezinlerde organik ve inorganik fazları birbirine bağlayarak stres dağılımını sağlayan içerik aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 2

I.     Retromylohyoid sırt
II.    Mandibular torus
III.   Median palatal rafe
IV.  Hamular çentik

Yukarıdaki anatomik oluşumlardan hangileri tam protez yapımı sırasında rölyef yapılmasını gerektirir?

 

Soru 3

Nervus alveolaris inferior anestezisi yapılırken lokal anestezik solüsyonunun parotis bezi içerisine depolanması durumunda görülmesi en olası komplikasyon aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 4

Aşağıdaki şıklardan hangisinin panoramik radyografilerde C3-C4 ya da intervertebral seviyede multipl, irregüler şekilli heterojen radyoopasiteler hâlinde görüntü vermesi en olasıdır?

 

Soru 5

I.     Pozitron emisyon tomografi (PET) tarayıcılar bilgisayarlı tomografi (BT) ünitelerine benzer ancak BT’nin aksine radyasyon kaynağı PET görüntülemede vücut içindedir.
II.    En sık kullanılan radyoaktif işaretleyici 99mTc’dir.
III.   Radyonüklidlerin anatomik lokalizasyonunu belirlemek için BT ile kombine edilebilir.

PET görüntülemeyle ilgili yukarı ifadelerden hangileri doğrudur?

 

Soru 6

Periodontal cerrahi sonrası iyileşme döneminde rol oynayan kan damarları, aşağıdaki dokulardan hangisinden kaynaklanmış olamaz?

 

Soru 7

Sağ alt birinci premolar dişin mezio-bukkalinde diş eti çekilmesi 1 mm ve mine-sement sınırına göre klinik ataşman seviyesi 7 mm olarak ölçülüyor. Başlangıç periodontal tedavi sonrasında ilgili bölgeye rejeneratif periodontal cerrahi uygulanıyor. İki duvarlı periodontal kemik defekti olan bölgeye mineralize allojen kemik grefti ve mine matriks türevi ajan uygulanıyor. Tedaviden altı ay sonra yapılan klinik değerlendirmede; dişin mezio-bukkalinde diş eti kenarının mine-sement sınırının 2 mm apikalinde olduğu görülüyor ve cep derinliği 2 mm olarak ölçülüyor.

Yukarıdaki tablonun tedavisi sonucunda, klinik parametrelere göre bu bölgedeki iyileşmeyle ilgili en uygun ifade aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 8

Gingivitisin gelişimi ile ilgili bir araştırmaya sistemik olarak sağlıklı bireyler dahil ediliyor. Lokalize veya generalize gingivitisi olan bireylere cerrahi olmayan periodontal tedavi ve polisaj işlemi uygulandıktan sonra diş etleri klinik olarak tamamen sağlıklı duruma geliyor. Daha sonra bu bireylerden herhangi bir oral hijyen uygulamasında bulunmamaları isteniyor ve diş etindeki değişimler klinik ve histopatolojik olarak değerlendiriliyor.

Bu tabloya göre oral hijyen uygulanmayan dönemde 4-7. gün arasına ait incelemelerde aşağıdaki bulgulardan hangisinin görülmesi en az olasıdır?

 

Soru 9

Maksillanın postnatal büyüsümesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

 

Soru 10

Ortognatik cerrahinin stabilitesiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

Soru 11

I.    Semptomatik irreversibl pulpitisli diş
II.    Asemptomatik apikal periodontitisli diş
III.   Kondensing osteitisli diş

Yukarıdakilerden hangileri kök kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesine uygundur?

 

 

Soru 12

Down sendromu (trizomi 21) ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

Soru 13

Yüksek bakırlı amalgamlarda korozyon olayının az görülmesinin en olası nedeni aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 14

Aşağıdaki şıklardan hangisi, tam seramik sistemlerin üretilmesinde kullanılan yöntemler arasında yer almaz?

 

Soru 15

- Dayanak dişi başladığı noktadan itibaren neredeyse tamamen çevreler.

- Dayanak dişin retantif olmayan tarafında mutlaka destekleyici bir parçası bulunmalıdır.

- Mandibular molar dayanak dişin proksimal andırkatına yaklaşılamadığında kullanılır.

- Etkili bir kroşe olmasına karşın, dayanak dişin üzerinde çok fazla alan kapladığından, altında çürük ve demineralizasyon oluşma riski vardır.

Yukarıdaki ifadelerin tanımlandığı çevresel kroşe çeşidi hangisidir?

Soru 16

Yirmi beş yaşındaki erkek hasta 2 senedir ağzını açarken ve kapatırken sağ çene ekleminden sesler geldiği şikâyeti ile kliniğe başvuruyor. Alınan anamnezde, kliniğe başvurmadan 1 hafta önce esnerken seslerin birden kaybolduğu ve o günden sonra ağzını açmakta zorlandığı öğreniliyor. Klinik muayenede ağız açıklığı 20 mm, sağ lateral hareket 8 mm, sol lateral hareket 4 mm ölçülüyor ve hastanın ağzını açarken alt çenesinin sağa doğru deflekte olduğu gözleniyor. Hasta ağzını maksimum açtıktan sonra hekim tarafından desteklenerek ağız açılmaya çalışıldığında sert bir sonlanma hissi saptanıyor.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 17

Aşağıdaki şıklardan hangisi non-Hodgkin lenfoma etiyolojisinde yer almaz?

 

Soru 18

Aşağıdaki durumlardan hangisinde infektif endokardit profilaksisi gerekmez?

 

Soru 19

Aşağıdaki şıklardan hangisi halitozise neden olan uçucu sülfür bileşiklerinden biridir?

 

Soru 20

Açıortay tekniğinde hatalı horizontal açılamanın aşağıdaki şıklardan hangisine neden olması en olasıdır?

 

Soru 21

Elli dört yaşındaki kadın hasta yemek yerken ve dişlerini fırçalarken diş etinde yanma ve ağrı nedeniyle kliniğe başvuruyor. Hastanın ağız içi muayenesinde, diş etinde yaygın deskuamasyon olduğu, diş eti epitelinin alttaki bağ dokusundan kolaylıkla ayrıldığı, ağız içinde vezikülobüllöz lezyonlar ve ülserasyonlar olduğu gözleniyor. Etkilenen diş eti bölgelerinden alınan biyopsi sonucunda subepitelyal veziküller ve bazal laminada vakuoller, bağ dokusunda lenfosit, nötrofil ve plazma hücreleri gibi inflamatuvar hücreler tespit ediliyor. Ayrıca bazal membranda çizgisel C3 ve IgG birikimi rapor ediliyor.

Yukarıda klinik ve histopatolojik bulguları verilen bu hasta için en olası tanı aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 22

Palatinal yüzeyinde aşırı madde kaybı bulunan ve sağlıklı diş dokusunun, diş eti kenarının 1 mm apikalinde olduğu maksiller daimî birinci premolar dişe kuron endikasyonu konuluyor. Periodontal dokuların sağlıklı olduğu, sulkus derinliğinin 1 mm olduğu, ataşman ve kemik kaybı olmadığı saptanıyor.

Bu hastada preprotetik cerrahi uygulayarak palatinal yüzeyde serbest diş eti kenarının koronalinde 2 mm sağlam diş dokusu elde etmek için uzaklaştırılması gereken en uygun diş eti ve kemik miktarı aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?

 

Soru 23

Kökün apikal bölgesini gösteren şekilde I, II ve III ile işaretlenmiş alanlar aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

 

Soru 24

Aşağıdaki şıklardan hangisinin paslanmaz çelik kanal aletleri üzerinde koroziv etkisi en fazladır?

 

Soru 25

Aşağıdaki kimyasallardan hangisi gütaperkanın yumuşatılmasında tercih edilmez?

 

Soru 26

İki kez diş hekimine getirilen 5 yaşındaki bir çocuğun bu ziyaretinde uygulanan basamaklar aşağıdaki gibi ilerliyor:

 

 

·        Hekim, çocuk ile ilgili ön bilgileri ebeveyninden alıyor.

 

 

 

 

·        Bekleme salonunda çocukların kendini rahat hissedebilecekleri bir ortam bulunuyor; geldiği gün hasta, hekim tarafından ismi ile karşılanıyor ve tedavinin yapılacağı ünite ilerleniyor.

 

 

 

 

·        Çocuk, ünite oturduktan sonra bite wing film çekmek için kullanılan apareyin biri çocuğa veriliyor ve diğeri hekim tarafından alınıp kendi ağzında nasıl kullanılacağı gösteriliyor.

 

 

 

 

·        Ağız içi muayeneye geçmeden önce hekim tarafından çocuğa ayna, sond, presel ve hava spreyi ile ilgili bilgi veriliyor ve bu bilgiler verilirken tüm aletler gösteriliyor.

 

 

 

 

·        Ardından hekim tarafından çocuktan ağzını açması istenildiğinde çocuk bunu reddediyor.

 

 

 

 

·        Hekim daha önce aldığı bilgiler doğrultusunda ünitin karşısında duran ekranda çocuğun sevdiği çizgi film açıyor ve tekrar ağzını açmasını ve dişlerini göstermesini istiyor.

 

 

 

 

·        Çocuk ağzını açarken hekim bunu yapabilmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek kendisine teşekkür ediyor ve çok büyük bir iş başardığını söylüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diş hekiminin bu çocuk için uyguladığı davranış yönlendirmesi teknikleri, aşağıdakilerin hangisinde doğru sırayla verilmiştir?

 

 

Soru 27

Çocuk diş hekimliği kliniğine getirilen 1 yaşındaki kız çocuğu ve velisi ile yapılan görüşmede çocuğun travma geçirdiği tespit ediliyor. Hasta velisinden alınan anamnezde çocuğun sert bir yüzeye çarparak düştüğü öğreniliyor. Klinik muayenede maksiller süt sağ ve sol santral kesici dişlerin ağız içinde olmadığı görülüyor. Periapikal radyogragfik muayenede ise ilgili dişlerin kök uçlarının açık olduğu, dişlerin kısa ve daha opak görüldüğü saptanıyor. Daimî diş germleri simetrik olarak kemik içinde izleniyor.

Bu hastada maksiller süt sağ ve sol santral kesici dişler için aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi en uygundur?

 

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 27
Ek Bilgiler