01 Temmuz 2022 TMGD Soruları Testi TMGD Soruları kategorisinde Soru Sayısı 32 Soru için toplam süre 48 Dakika
Aşağıdakilerden hangileri doğrudur?
I. UN 3513 maddesinin taşınmasında alüminyum alaşımlı silindirler kullanılamaz. II. UN 1744 maddesinin taşındığı basınçlı kaplar, basınç tahliye cihazıyla donatılmalıdır. III. UN 2015 maddesinin taşındığı 6HB1 kodlu ambalaja bu maddeden en fazla 250 l doldurulabilir. IV. 4-Nitrosefanol maddesinin taşındığı ambalajın kütlesi 50 kg’ı geçmemelidir. V. UN 1951 maddesinin taşındığı açık kriyojenik kapların kapasitesi 450 l’den fazla olamaz.
KUMİL PEROKSİPİVALAT maddesinin taşınmasına ilişkin aşağıdakilerden hangisi/hangileri yanlıştır? I. Bu maddenin 300 l’si 3A2 kodlu en az 4 adet ambalajla taşınabilir. II. Bu maddenin taşınmasında metal ambalajlar kullanılamaz. III. Bu maddeyi içeren 200 kg ağırlığındaki ambalajları taşıyan aracın gözetim altında bulundurulmasına gerek yoktur. IV. Bu maddenin taşındığı araçta ambalajlar kolayca erişilebilecek bir şekilde istiflenmelidir. V. Bu maddenin, Sınıf 3 maddeleri için katılaştırıcı olması durumunda, Sınıf 3’te yer alan maddelerle birlikte ambalajlanmasına izin verilmiştir.
Tozların ve dumanların solunması yoluyla 4 saatlik temasa ilişkin LC50 değeri 0,06 mg/l olan zehirli bir madde ile 3 dakikalık temas sonucu 45 dakikalık gözlem periyodunda ciltte geri dönüşü olmayan hasar bırakan aşındırıcı bir madde karıştırılıyor. Elde edilen inorganik katı maddeye ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Aşağıdaki maddeleri içeren ambalajlardan hangi ikisinin aynı taşıma birimine birlikte yüklenmesine izin verilmez?
ADR’ye göre tarafların yükümlülükleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
UN 1812 maddesinin taşınmasına ilişkin aşağıdakilerin hangileri yanlıştır?
I. Bu maddenin taşınacağı 6HB2 kodlu ambalajın azami net kütlesi 75 kg’dır
II. Bu maddenin taşınacağı 50H kodlu ambalaj içine konan kağıt iç ambalajlar tozun dışarı çıkmasını önleyecek özellikte olmalıdır.
III. Bu maddenin, 30 gr’lık iç ambalajda, azami net miktarı 1 kg olan 1. 200 adet dış ambalajda taşındığı araçta taşıma evrakı bulundurulmalıdır.
IV. Bu madde S10DN kodlu sabit tankta taşınabilir.
V. Bu madde açık araçlarda dökme yük olarak taşınabilir
Paketleme talimatları ile ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur? I. UN 0144 maddesinin taşınmasında dış ambalaj olarak 4G kodlu ambalaj kullanılamaz. II. UN 1362 maddesinin taşınmasında ADR 4.1.3.6 hükümlerinin karşılanması kaydıyla basınçlı kaplar kullanılabilir. III. UN 1183 maddesinin taşındığı iç ambalajlar azami 1 l kapasiteye sahip olmalıdır. IV. UN 1378 maddesinin taşındığı 1H2 kodlu ambalajda havalandırma cihazının bulunması gereklidir. V. UN 3375 maddesinin taşınmasında 150 l kapasiteli 1B2 kodlu tekli ambalaj kullanılabilir.
I. 10 kg UN 0275 maddesini taşıyan araç gözetim zorunluluklarına tabidir.
II. Dış yüzeyinde herhangi bir noktada radyasyon seviyesi 0,004 mSv/h olan UN 2912 maddesini içeren ambalajları taşıyan araçta, araç ekibinin dışında yolcu taşınamaz.
III. UN 2913 maddesini taşıyan araçta kıvılcım çıkarabilecek metal yüzeye sahip portatif aydınlatma aparatının kullanımı zorunludur.
IV. UN 1860 maddesinden tankta 3.000 l taşıyan araç gözetim zorunluluklarına tabi değildir.
V. UN 2997 PG I maddesinden 20 l taşıyan araç gözetim zorunluluklarına tabi değildir.
Aşağıda belirtilen taşımalardan hangisi ADR’ye uygundur?
Sabit tankta 5.000 l UN 2447 maddesinin taşınmasıyla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? I. Bu maddenin taşındığı tankın ağızlarının koruyucu kapakları kilitlenmelidir. II. Aracın gözetim altında tutulması gerekmektedir. III. Bu madde sadece AT tipi araçlarda taşınabilir. IV. Tankın kalan boşluğu koruyucu madde olarak azotla doldurulabilir. V. Bu madde; organik, zehirli, sıvı bir maddedir.
Aşağıdaki maddelerden hangileri paketleme grubu III’e atanır? I. Metal alaşımlarının tozları test edildiğinde, tepkime tüm numune boyunca 15 dakikada yayılıyorsa II. Başlangıç kaynama noktası 30 °C ve parlama noktası (kapalı kap) 22 °C olan sıvı, alevlenebilir madde III. Tozların ve dumanların solunum yoluyla 4 saatlik temasa ilişkin zehirliliği LC50 değeri 1 mg/l olan maddeler IV. Çelik veya alüminyum yüzeylerde, her iki malzemede yapılan testler sonucunda 55 °C’lik test sıcaklığında yılda 0,625 cm’yi geçen bir aşınma hızına sahip madde V. Kendiliğinden yanmaya yatkın maddeler (piroforik)
21N/Z/02 19 NL/AB 012/0/1500 işaretine sahip IBC için aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur?
I. Katılar için, basınç altında doldurulmuş veya boşaltılmış, çelik veya alüminyum dışında metal bir IBC’dir. II. Bu IBC’nin muayene için kolaylıkla erişilebilecek bir yerine kalıcı şekilde iliştirilmiş aşınmaya dayanıklı bir plaka üzerinde test (gösterge) basıncı bilgisi yer almalıdır. III. Taşıma için ilk kullanımdan önce ve iki buçuk yılı aşmayacak aralıklarla sızdırmazlık testinden geçecektir. IV. İstifleme için tasarlanmamış bir IBC’dir. V. Paketleme grubu II ve III’e atanmış katı maddeler için kullanılabilir.
Fümige edilmiş yük taşıma ünitelerinin taşınmasıyla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur?
I. Başka Sınıf 9 madde ve nesnelerini içermeyen fümige edilmiş yük taşıma ünitelerine Model No. 9'a uygun levhalar takılacaktır. II. Fümige edilmiş kargo taşıma ünitesinin tamamen havalandırılmış olması ve havalandırma tarihinin ikaz işaretinde belirtilmesi halinde, bu işlem taşıma belgesinde belirtilmelidir. III. Başka tehlikeli madde içermeyen fümige edilmiş yük taşıma ünitelerinde yazılı talimat bulundurulmalıdır. IV. Taşıma belgeleri içerisinde fümigant kalıntılarının uzaklaştırılmasına ilişkin talimatlar da yer almalıdır. V. Fümige edilmiş kargo taşıma ünitesi, fümigasyon sonrası mekanik havalandırma yoluyla tamamen havalandırıldıysa, havalandırma tarihi de fümigasyon ikaz işareti üzerine eklenecektir.
IBC’lerin üzerinde yer alan plakaların ek işaretlenmesi ile ilgili olarak aşağıda yer alan ifadelerden hangileri doğrudur? I. Ahşap IBC için, 20 °C'de litre cinsiden kapasitenin belirtilmesine gerek yoktur. II. 31A kodlu IBC için, gövde malzemesi ve mm cinsinden asgari kalınlığı yer almalıdır. III. 31HA2 kodlu IBC için, son muayene tarihi olmalıdır. IV. Sert plastik, kompozit ve ahşap IBC’ler için, gövde malzemesi ve mm cinsinden asgari kalınlığa gerek yoktur. V. 11G kodlu IBC için, kg cinsinden dara kütle yer almalıdır.
2-DİAZO-1-NAFTOL-4-SÜLFONİL KLORÜR maddesinin taşınmasıyla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur?
I. Bu madde kütlesi 50 kg olan 1A1 kodlu ambalajlarla taşınabilir. II. Bu madde 100 g’lık iç ambalajlarda, toplam brüt kütlesi 20 kg olan dış ambalajlarda taşındığında araçta yazılı talimat bulundurulması gerekmemektedir. III. Bu madde UN 3223 maddesi ile beraber ambalajlanabilir. IV. Bu maddenin 15.000 kg’ının ambalajlı olarak taşınması halinde, yük her biri 5.000 kg'ı aşmayan ve aralarında en az 0,05 m hava boşluğu bulunan sıralara bölünecektir. V. Bu maddenin 2.000 kg’ının taşındığı araç, Bölüm 8.4’ün zorunluluklarına tabidir.
UN 2978 maddesinin taşınmasında taşımacı tarafından yürütülmesi gereken işlemler bulunduğunda, gönderen tarafından taşıma belgesine eklenecek beyanla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? I. Isının emniyetli dağılımına yönelik özel istifleme hükümleri de dâhil olmak üzere ambalajın, üst ambalajın veya konteynerin yüklenmesine, istiflenmesine, elleçlenmesine ya da boşaltılmasına ilişkin ilave gereksinimler veya bu tür gereksinimlerin aranmadığını belirten bilgiler içermelidir. II. Taşımacı veya ilgili makamlar tarafından gerekli görülen dillerde olmalıdır. III. Taşıma şekli veya aracın tabi olduğu yasaklarla ilgili bilgileri içermelidir. IV. Gerekli tüm güzergâh talimatlarıyla ilgili bilgileri içermelidir. V. Sevkiyata ilişkin acil durum düzenlemeleriyle ilgili bilgileri içermelidir.
Aşağıdaki tehlikeli maddelerin karıştırılmasından ortaya çıkan sıvı tehlikeli maddenin taşınmasıyla ilgili hangileri doğrudur? • Parlama noktası 25 °C, başlangıç kaynama noktası 40 °C olan sıvı, • 2 dakikalık temas süresi ve 45 dakikalık gözlem periyodunda geri dönüşü olmayan cilt dokusu hasarına neden olan madde. I. Bu maddenin taşınmasında, tekli ambalaj olarak azami kapasitesi 450 l olan sabit (çıkarılamaz) kapaklı çelik varil kullanılabilir. II. Birbirleriyle tehlikeli tepkimeye girmemeleri koşuluyla, iç ambalaj başına 3 l’yi aşmayan miktarlarda, 6.1.4.21'e uyan bir kombine ambalaj içinde UN 3494 PG I maddesi ile birlikte ambalajlanabilir. III. Bu madde L21CN kodlu tankla taşınabilir. IV. Bu madde tankta taşındığında AT tipi araç kullanılabilir. V. Ambalajlı olarak bu maddenin taşındığı aracın D kategorisindeki tünellerden geçişi yasaktır.
UN 3170 PG III maddesinin taşınmasıyla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? I. Bu madde, esnek dökme yük konteyneriyle taşınabilir. II. Bu madde, SGBF kodlu sabit tank ile taşınabilir. III. Bu madde, T23 kodlu portatif tank ile de taşınabilir. IV. Bu madde, FL tipli bir araçla taşınabilir. V. Bu madde, yeterli havalandırmaya sahip örtülü araçlarda dökme olarak taşınabilir.
Aşağıdaki ambalajların hangisinde taşıma sırasında sıvılaşmaya meyilli maddeler taşınabilir?
Konsantrasyonu 60 % olan tert-BÜTİL MONOPEROKSİMALEAT maddesinin taşınmasıyla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? I. Bu madde 27 kg’lık 1B1 kodlu ambalaj ile taşınabilir. II. Bu maddeyi taşıyan ambalajlara “PATLAYICI” ikincil tehlike etiketi gereklidir. III. Bir aracın veya büyük konteynerin içinde 5.000 kg’dan fazla bu maddeden bulunuyorsa, yük her biri 5.000 kg'ı aşmayan ve aralarında en az 0,05 m hava boşluğu bulunan sıralara bölünecektir. IV. UN 3119 maddesi ile birlikte bir taşıma ünitesine yüklenemez. V. Bu maddenin ambalajlı olarak taşınacağı kapalı veya örtülü konteynerler 3 m3 ’ün üzerinde iç hacme sahip olmalıdır.
ADR’ye göre aşağıdaki taşımalardan hangileri güvenlik danışmanı hizmeti almaktan muaftır? I. Ambalajlı olarak 250 kg UN 1495 maddesinin taşınmasında II. 750 g’lık iç ambalajlarda ve net 30 kg’lık dış ambalajlarda taşınan UN 1514 maddesinin taşınmasında III. UN 1544 PG II maddesinin 1 g’lık iç ambalaj ve 500 g’lık bir adet dış ambalajda taşınmasında IV. 2.2.7.1.2'deki "bulaşma" tanımında belirtilen limitleri aşmayan miktarda herhangi bir yüzeyinde radyoaktif madde bulunan fakat radyoaktif olmayan katı nesnelerin taşınmasında V. İnsanlarda veya hayvanlarda hastalığa neden olma ihtimali bulunmayan ve başka bir sınıfa dâhil edilmeleri için gerekli kriterlere uymayan maddelerin taşınmasında
Bir saatlik maruz kalmaya ilişkin LC50 değeri 100 ml/m3 ve uçuculuğu 300 ml/m3 olan buharların solunması yoluyla zehirli bir madde ile 2 dakika temas sonucu 25 dakikalık gözlem periyodu sonunda geri dönüşü olmayan cilt hasarına neden olan maddenin karıştırılmasıyla üretilen yeni inorganik, katı maddenin taşımasıyla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? I. Bu madde, 500 gr’lık iç, 25 kg’lık dış ambalajlarda toplam 50 kg taşındığında, araçta yazılı talimat bulundurulmasına gerek yoktur. II. Bu madde, 5H3 kodlu ambalajlarda 50 kg’a kadar taşınabilir. III. Bu maddenin taşındığı sabit tanklar aynı zamanda gıda maddelerinin taşınmasında da kullanılabilir. IV. Birbirleriyle tehlikeli tepkimeye girmemek koşulu ile bu madde ve UN 1550 maddesi iç ambalaj başına 0,2 kg, dış ambalaj başına 0,8 kg olarak birlikte ambalajlanabilir. V. Bu maddenin taşındığı sabit tankın arka yüzüne monte edilmiş bağlantı parçaları ve aksesuarlar, 9.7.6'da tanımlanan bir tamponla korunacaktır.
50 ℃ ortalama dökme sıcaklığında bir IBC’nin doldurulması sırasında bırakılması gereken boşluk su kapasitesinin en az ne kadarı olmalıdır?
Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Aşağıdaki maddelerin hangisi UN MEGC’lerde taşınabilir?
UN 1723 maddesi ile UN 1053 maddesi karıştırılıp yeni bir madde elde edilmiştir. Bu yeni madde ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
Yazılı talimat aşağıdaki hangi durumlarda zorunlu değildir? I. 2.000 kg UN 0070 maddesinin, ambalajlı olarak taşınmasında II. Bir adet plastik varilde, 300 litre UN 2277 maddesinin taşınmasında III. 2.500 kg UN 3170 PG III maddesinin dökme yük konteyneri ile taşınmasında IV. Aracın yazılı turuncu plaka ile işaretlenmesi gereken taşımalarda. V. UN 2874 maddesinin taşınmasında kullanılmış boş ve temizlenmemiş ambalajların taşınmasında
Aşağıdaki şıklardan hangileri yanlıştır? I. Ambalaj içinde UN 1967 maddesinin taşındığı araçta, göz durulama sıvısı bulundurulması zorunludur. II. Ambalaj içinde UN 1975 maddesi taşınan bir araçta, kanalizasyon örtüsü bulundurulması zorunludur. III. Ambalajlı olarak UN 1163 maddesinden 15 kg ve UN 1170 PG II maddesinden 100 kg taşıyan araçta acil durum maskesi zorunludur. IV. UN 1238 maddesinin taşındığı tankerde araç ekibinin her bir üyesi için acil durum maskesi bulundurulması zorunludur. V. 500 l UN 1793 maddesini 10 l’lik iç ambalaj ve brüt kütlesi 30 kg’lık dış ambalajlarda taşıyan araçta toplama kabı bulundurulması zorunludur.
4G/Y145/S/22TR/VL852/REC ambalaj kodu için aşağıdaki şıklardan hangisi doğrudur? I. Ambalajın son kullanma tarihi 2022’dir. II. Ambalaj katı malzemelerin veya iç ambalajların taşınmasına yönelik olarak tasarlanmıştır. III. Ambalaja onay veren ülkenin uluslararası trafik kodu “TR” dir. IV. Paketleme grubu I ve II olan tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılır. V. Ambalaj çelik bir varildir.
Aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? I. Basınçlı varil, su kapasitesi 150 litreden çok ve 1.000 litreden az olan kaynaklanmış taşınabilir basınçlı kap anlamına gelir. II. Büyük ambalajlar 3 m³’ten küçük hacme sahiptir. III. “LNG” yüksek metan içeriğine sahip doğal gazdan oluşan sıkıştırılmış gazı ifade eder. IV. TFC sınıflandırma koduna sahip maddelerin taşınacağı silindir demetinin su kapasitesi 1.000 litreyle sınırlıdır. V. Sınıf 7 maddelerini içeren IBC’lerin azami kapasitesi 1,5 m³’tür.
Aşağıdaki maddelerden hangileri Paketleme Grubu II’ye atanır? I. Başlangıç kaynama noktası 35 °C olan sıvı, alevlenebilir madde. II. Metal alaşımlarının tozları test edildiğinde, tepkime tüm numune boyunca beş dakikada yayılıyorsa. III. Tozların ve dumanların solunum yoluyla 4 saatlik temasa ilişkin zehirliliği LC50 değeri 0.2 mg/l olan maddeler. IV. 1 saatlik temasa ilişkin LC50 değeri 1000 ml/m3 ’e ve V değeri 1500 ml/m3 ’e eşit buharların solunması yoluyla zehirleyici olan maddeler. V. Başlangıç kaynama noktası 50 °C, parlama noktası 60 °C ve tozların ve dumanların solunması yoluyla (4 saatlik) zehirlilik LC50 değeri 1 mg/l olan alkol.
Aşağıdaki şıklardan hangileri yanlıştır? I. PG II olan katılar için IBC’lerin kapasitesi en fazla 3 m3 ’tür. II. PG I’e ait katılar için 11A kodlu ambalajların kapasitesi en fazla 1,5 m3’tür. III. PG I olan katı maddeler için 11H2 kodlu ambalajların kapasitesi en fazla 3 m3 ’tür. IV. Radyoaktif maddelerin taşınmasında kullanılacak konteynerin iç hacmi 1 m3 ’ten düşük olabilir. V. Büyük kurtarma ambalajları 3 m3’ten küçük hacme sahiptir.