testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

TYT Türkçe Cümle Çeşitleri Online TEST - 2

Cümle Çeşitleri konusu TYT Türkçe dersi test çöz sayfasındasın. Cümle Çeşitleri Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki Cümle Çeşitleri konusu TYT Türkçe dersi testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak Cümle Çeşitleri Konusunda yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Yan yargısı eylemsi olan birleşik cümlelere girişik birleşik cümle denir.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi girişik birleşik cüm­ledir?
Soru 2
Yüklemin ad veya ad soylu bir sözcük olduğu cümleye ad cümlesi denir.

Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu açıklamayı örneklen­dirmektedir?
Soru 3
Kitapların dünyasına çok küçük yaşlarda girdim. İyi ki de böyle olmuş. Atalarımız "Ağaç yaş iken eğilir." derken gerçekten de mühim bir gerçeğe temas etmişler. Kitap okuma alışkanlığının başlayıp kökleşmesi, büyük ölçüde çocukluk döneminde gerçekleşiyor. Çocukluk çağında eline kitap alan bir birey, kitabı elinden yaşam boyunca bırakmıyor.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisine yer verilmemiştir?
Soru 4
(1) İlk şiirlerimde şairanelik kaygısıyla görece ağır ve tumturaklı bir üslubu benimsediğim ortadadır. (2) Hiçbir zaman bunun aksini ileri sürmedim. (3) Ne var ki şiirin canının yalın ve kısa sözde olduğu gerçeğini de idrak etmem geç olmadı. (4) Bu gerçekle tanışmamın nasıl olduğunu merak ediyorsunuz sanırım. (5) Orhan Veli ile tanışmak, şiir anlayışımda köklü değişimlere yol açtı.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi isim cümlesidir?
Soru 5
Edebiyat tarihçileri, edebiyatın geçmişine odaklanır. Gerek eser gerekse de yazar ve şair bakımından edebiyatın tarihteki seyrini inceler. Onlar, edebiyatın tarihsel akışındaki önemli kırılma ve geçiş noktalarını tespit eder. Edebiyatın malzemesi olan dilin ne gibi değişimler geçirdiğine ana hatlarıyla temas eder. Edebiyatın siyasi, sosyal, ekonomik koşullarla ilişkisi üzerinde durur.

Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi söylenemez?
Soru 6
"Köylüler kış hazırlıklarına başlamıştı, bu hazırlıkların başında yiyecek temini geliyordu."

cümlesinin özellikleri aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?
Soru 7
(1) Bir an konuşulanlara kulak verme gereksinimi hissetti. (2) Ahşap konakta bir şeyler ters mi akıyordu yoksa? (3) Galiba bazı şeyler rayında gitmiyordu. (4) Aile üyeleri arasındaki tartışmalar biraz alevlenmişti. (5) Buna benzer bir tartışma birkaç kez daha yaşanmamış değildi.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi hem biçimce hem de anlamca olumsuzdur?
Soru 8
Postmodern roman, geleneksel roman anlayışından farklı ola­rak çeşitli anlatı tekniklerine yer verir. Bu anlatı tekniklerinin kimi kez okurun zihnini kurcaladığı da bir gerçektir. Özellikle iç konuşma, iç çözümleme, bilinç akışı gibi teknikler bazen okurun sayfalar arasında savrulmasına yol açar.

Bu parçada aşağıdaki cümle çeşitlerinden hangisinin ör­neği vardır?
Soru 9
(1) Dilin tarihsel gelişimi incelendiğinde türlü bilim dallarının verileriyle karşılaşılır. (2) En başta tarih ve arkeoloji, dilin geç­mişine inildikçe temas edilen alanlardır. (3) Söz gelimi tarih­sel olaylar kültürel eserlere konu olur, dil ürünlerinde işlenir. (4) Arkeolojik kazılarda edinilen bulgulardaki yazı ve işaretler ise hem dilin uzak geçmişine ışık tutar hem de dilin metinler­deki farklı işlevlerini örneklendirir. (5) Dolayısıyla dilin geçmi­şine dönük inceleme ve araştırmalarda başta tarih ve arkeolo­ji olmak üzere türlü bilim dallarıyla bağlantı kurulur.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi öznesi ortak sıralı cümledir?
Soru 10
Aşağıdaki cümlelerden hangisi, yükleminin türü bakımından diğerlerinden farklıdır?
Soru 11
Günler gelip geçiyor. Aylar sanki su gibi akıyor. Takvim yaprakları yıldırım hızıyla düşüyor. Zamanın nabzını tutmak mümkün değil. Bir işi de ertelemeyiverin. Biriken ufak tefek işler hemen çığa dönüşüyor.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
Soru 12
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öge ortaklığı yoktur?
Soru 13
Aşağıdakilerden hangisi yapıca bağlı bir cümledir?
Soru 14
Anadolu Selçukluları zamanında Anadolu'da canlı bir ticaret yaşamı vardı. Ticaretin korunması ve geliştirilmesi için devlet eliyle birtakım tedbirler ve uygulamalar hayata geçirilmişti. Özellikle kervansaraylar, ticari hareketliliğin önemli duraklarındandı.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
Soru 15
"Var gücüyle çalıştı lakin bilgi yarışmasını kazanamadı."

cümlesinin yapı özelliği aşağıdakilerin hangisidir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 15
Ek Bilgiler