TYT Tarih İki Savaş Arasındaki Dönemde Türkiye ve Dünya TEST - 1

İki Savaş Arasındaki Dönemde Türkiye ve Dünya konusu TYT Tarih dersi test çöz sayfasındasın. İki Savaş Arasındaki Dönemde Türkiye ve Dünya Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki İki Savaş Arasındaki Dönemde Türkiye ve Dünya konusu TYT Tarih dersi testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak İki Savaş Arasındaki Dönemde Türkiye ve Dünya Konusunda yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
"Türkiye Cumhuriyeti'nin izleyeceği siyaset, belirsiz ve keyfi olamaz. Bizim siyasetimiz, kesinlikle milletin yetenek ve gereksinimiyle uyumlu olacaktır. Bizim için ne İslam birliği ne Turanizm mantıki bir siyaset yolu olabilir. Artık yeni Türkiye'nin devlet siyaseti, milli sınırları içinde egemenliğine dayanarak bağımsız ya­şamaktır."

Atatürk, bu sözüyle Türk dış politikasının aşağı­daki özelliklerinden hangisini vurgulamıştır?
Soru 2
Atatürk, "Komşuları ile ve bütün devletlerle iyi geçin­mek, Türkiye siyasetinin esasıdır. Bu ilkenin bütün devletlerce siyaset esası sayılmasıyladır ki uygarlık için ve milletlerin mutluluk ve refahı için en gerekli olan barış kararlılık kazanmış olur." demiştir.

Buna göre, Atatürk'ün Türk dış politikasının aşağıdaki özelliklerinden hangisini daha açık bir şekilde vurguladığı söylenebilir?
Soru 3
Atatürk, Osmanlı Devleti'ni 1. Dünya Savaşı'na sürük­leyen Panislamcılık ve Pantürkçülük gibi hayalci dü­şüncelere karşı çıkmıştır.

Bu durum Atatürk'ün Türk dış politikasında,

1- akılcılık,

2- gerçekçilik,

3- sömürgecilik

unsurlarından hangilerini benimsediğini gösterir?
Soru 4
Atatürk, "Dünyanın bize hürmet göstermesini istiyor­sak evvela bizim kendi benliğimiz ve milliyetimize bu hürmeti hissen, fikren, fiilen bütün iş ve hareketlerimiz­le gösterebilmeliyiz. Bilelim ki milli benliğini bula­mayan milletler başka milletlerin avıdır."demiştir.

Bu durum Türk dış politikasının aşağıdaki ilkeler­den hangisine dayandığını gösterir?
Soru 5
Lozan Barış Antlaşması ile Misakımilli'de belirlenen hedefler büyük ölçüde gerçekleşmiş, yeni Türk devle­tinin sınırları çizilmiş, kapitülasyonlar kaldırılmıştır.

Bu durum Türk dış politikasında,

1- bağımsızlık,

2- devletler arası eşitlik,

3- hayalcilik

unsurlarından hangilerinin bulunduğuna kanıt olabilir?
Soru 6
Türkiye ile Yunanistan'ı savaşın eşiğine kadar ge­tiren aşağıdaki sorunlardan hangisi, barışçı bir devlet adamı olan Atatürk'ün izlediği, komşularıy­la iyi geçinme siyaseti sayesinde çözümlenmiştir?
Soru 7
Atatürk, "Balkan birliğinin temeli ve hedefi, karşılıklı siyasi bağımsız varlığa saygı ile dikkat ederek ekonomik sahada, kültür ve medeniyet yolunda iş bir­liği yapmak olunca böyle bir eserin bütün medeni insanlık tarafından takdirle karşılanacağına şüphe edilemez." diyerek aşağıdakilerden hangisinin dünya barışı için önemini vurgulamıştır?
Soru 8
Montrö Boğazlar Sözleşmesi'yle "Uluslararası Boğaz­lar Komisyonu" kaldırılırken Boğazların yönetimi ve savunulması Türkiye'ye bırakıldı.

Türkiye'nin bu başarıyı elde etmesinde,

1- akılcı politikaların izlenmesi,

2- bağımsızlığından ödün vermemesi,

3- ulusal çıkarlarını esas alması

politikalarından hangilerinin etkili olduğu söylenebilir?
Soru 9
Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan 10 Haziran 1930 tarihli antlaşma ile doğum yerleri ve yerleşme tarihleri ne olursa olsun, İstanbul'da yaşayan Rumlar ile Batı Trakya'da yaşayan Türkler mübadele dışında tutuldu.

Bu açıklama aşağıdakilerden hangisini gösterir?
Soru 10
Türkiye, Lozan Görüşmeleri sırasında,

- Bağımsızlığından ve devletlerin eşitliği ilkesinden taviz vermemiştir.

- Sorunları müzakere ederek diplomasi yoluyla çözme yöntemini benimsemiştir.

Bu durum Türkiye ile ilgili aşağıdakilerden hangi­sini gösterir?
Soru 11
Türkiye'nin dış politikadaki başlıca amacı, Lozan'da elde edilen kazanımları korumak ve orada çözümle­nemeyen sorunları çözüme kavuşturmak olmuştur.

Bu sorunlar arasında,

1- Türk - Irak sınırının çizilmesi,

2- Boğazlarda egemenlik kurulması,

3- kapitülasyonların kaldırılması

durumlarından hangileri gösterilebilir?
Soru 12
Atatürk'ün benimsediği Türkiye'nin dış politika­sının temel ilkeleri ve amaçları arasında aşağıda­kilerden hangisinin bulunduğu söylenemez?
Soru 13
Türkiye 1920'Ii ve 1930'Iu yıllarda bir yandan Lozan Antlaşması'ndan kalan sorunları çözerken bir yandan da uluslararası ve bölgesel barışı sağlayan kuru­luşlara katılmış, bazılarına da öncülük etmiştir.

Bu amacı gerçekleştirmek isteyen Türkiye'nin,

1- Milletler Cemiyeti,

2- Balkan Antantı,

3- Sadabat Paktı

kuruluşlarından hangilerinin kurulmasına öncü­lük ettiği söylenebilir?
Soru 14
Osmanlı Devleti'nin yüzyıllarca savaştığı Rusya'ya karşın yeni Türk devletinin Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler geliştirebilmesi aşağıdaki dış politika ilkelerinden hangisi ile doğrudan ilgi­lidir?
Soru 15
Hatay'ın Misakımilli sınırları dışında kalması, 1920'Ii ve 1930'Iu yıllarda Türk halkı tarafından üzüntüyle karşılanıyordu. Atatürk, Hatay'ın Türkiye'ye katılması konusunda Türk halkının desteğini alarak girişimlerde bulunmuştur. Hatay, 1939 yılında Türk topraklarına katıldı.

Sadece bu durum Türk dış politikasının aşağıdaki ilkelerden hangisini temel aldığını gösterir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 15
Ek Bilgiler