testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

TYT Coğrafya Harita Bilgisi Test - 1

Harita Bilgisi konusu TYT Coğrafya dersi test çöz sayfasındasın. Harita Bilgisi Konusu test için her sorunun 1 dakika süresi vardır. Aşağıdaki Harita Bilgisi konusu TYT Coğrafya dersi testini belirtilen süre içerisinde çözdükten sonra en aşağıda bulunan \"cevapları kontrol et\" butonuna tıklayarak Harita Bilgisi Konusunda yaptığın doğru - yanlış sayısı, cevaplar ve aldığın puanı görebilirsin.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Bir düzlem üzerinde gösterilen yeryüzüne ait coğrafi bilgilerin bir kısmında hatalar oluşur. Bundan dolayı haritalarda paralel ile meridyenler arasındaki açı, harita üzerinden gerçekleştirilen mesafe veya saha ölçümleri doğru olmayabilir.

Bu durum, Dünya'nın öncelikle hangi özelliğinden kaynaklanır?
Soru 2
Bir çizimin harita özelliği taşıyabilmesi için;

1- ölçekli olması,

2- kuş bakışı görünümlü olması,

3- renklendirilmiş olması

niteliklerinden hangileri gerekli koşullar arasında değildir?
Soru 3
Ece, 9. sınıf coğrafya ders kitabında yer alan ders dışı bir etkinliği yapmak için atlasından yararlandığında, aynı yeri gösteren haritalardan birinin lejantında akar­su, baraj, bataklık gibi işaretlerin yer aldığını; diğer haritanın lejantında ise il ve ülke sınırları, kara ve demir yolları, yerleşim merkezlerinin nüfus aralığını gösteren işaretlerin bulunduğunu görmüştür.

Buna göre, Ece'nin incelediği atlastaki haritaların hangi özelliğinin birbirinden farklı olduğu kesindir?
Soru 4
Aşağıdakilerden hangisi, haritaların kullanım alanlarından biri değildir?
Soru 5
2.170.000 km2 yüz ölçümüne sahip Grönland Adası 18.000.000 km2 yüz ölçüme sahip Güney Amerika'nın yaklaşık 1/8'i kadar bir alana sahiptir. Ancak silindirik projeksiyonla çizilmiş bir Dünya haritasında Grönland Adası, Güney Amerika Kıtası'na yakın büyüklükte gös­terilmiştir.

Dünya haritasında gözlenen bu durum aşağıdaki­lerden hangisiyle açıklanabilir?
Soru 6
Plan ve krokinin benzer olan özelliği aşağıdaki­lerden hangisidir?
Soru 7
Dünya'nın küresel bir yüzeye sahip olması, harita çizimlerinde aşağıdakilerden hangisinin geliş­tirilmesini zorunlu hale getirmiştir?
Soru 8
Aşağıdakilerden hangisi, bir yerin haritası çizi­lirken dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri olarak kabul edilmez?
Soru 9
Haritaların çiziminde oluşan bozulmaları tamamen ortadan kaldırmak olanaksızdır. Ancak farklı çizim yöntemleri uygulanarak, haritaların çiziminde oluşan hatalar en aza indirgenebilmektedir. Belirli kullanım amaçları doğrultusunda haritalar yapmak için silindirik, konik ve düzlem projeksiyon yöntemleri geliştirilmiştir.

Harita yapımında birden çok projeksiyon yönte­mine gereksinim duyulmasının nedeni aşağıdaki­lerden hangisidir?
Soru 10
1- Apartman planı

2- Mahalle krokisi

3- Topoğrafya haritası

4- Siyasi harita

Yukarıdakilerden hangilerinin çiziminde ölçek kul­lanılmaz?
Soru 11
Bir haritanın, belirli bir kullanım amacına uygun olup olmadığı;

1- ölçek,

2- lejant,

3- projeksiyon yöntemi,

4- yön oku

özelliklerinden hangilerinden yararlanılarak be­lirlenemez?
Soru 12
Haritaların çiziminde kullanılan küçültme oranına ölçek denir. Ölçeğin küçük ya da büyük olması, hari-tası yapılan yerin ayrıntılarının da farklı olmasına yol açar.

1- Bozcaada'nın 2000 metre yükseklikten elde edilen görüntüleriyle çizilen haritasının yerine 500 metre yükseklikten alınan görüntüleriyle haritasının yeniden hazırlanması

2- Erciyes Dağı'nın 50 metre izohips aralık değeriyle çizilen topoğrafya haritasının yerine 10 metre izo-hips aralık değeri kullanılarak yeni haritasının çizilmesi

3- Türkiye'nin 100 x 150 cm boyutundaki siyasi haritasının yerine 40 x 60 cm boyutunda olan yeni haritasının hazırlanması

Buna göre, yukarıdakilerden hangilerinde kesir ölçek paydasının küçültülüp haritanın yenilendiği söylenebilir?
Soru 13


Yukarıdaki grafik ölçeğe sahip olan bir haritanın kesir ölçeği aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 14
Ayrıntıyı gösterme gücü fazla olan bir harita için aşağıdaki yargılardan hangisi kesinlikle doğrudur?
Soru 15
Harita üzerinde belirli iki nokta arasındaki uzaklığın, aynı noktalar arasındaki gerçek uzaklığa oranı harita ölçeğini verir. Ölçek farkının haritaya etkisini gösteren birçok kanıt bulunmaktadır.

Aşağıdakilerden hangisi, ölçek farkının haritaya etkisini gösterir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 15
Ek Bilgiler