Bu test Bizden 8. SınıfKazanım Testleri Kategorisinde Toplam Soru5 Her soru toplam 4 başarılar.
Türkiye Büyük Millet Meclisi 5 Ağustos 1921 tarihinde onayladığı bir yasa ile kendisine ait yetkilerini ve başkomutanlık görevini üç aylık bir süre için Mustafa Kemal Paşa’ya verdi. Kabul edilen bu yasayla Mustafa Kemal Paşa’nın verdiği bütün emirler kanun hükmünü taşıyacaktı.
Mustafa Kemal, bu yolla öncelikle aşağıdakilerden hangisini amaçlamış olabilir?
(I) Yunan saldırısının amacı Türk ordusunu iki ateş arasına alarak yok etmekti. (II) İkinci İnönü Savaşı’nın üzerinden çok kısa bir zaman geçmişti ve Türk ordusu henüz yeterli silah ve cephaneye sahip değildi. (III) Yunanlar birliklerimizin savunduğu ön hattı aşarak hızla ilerlediler. (IV) Yapılan Kütahya - Eskişehir Savaşları birliklerimizin yenilgisiyle sonuçlandı. Yukarıda numaralandırılmış cümlelerin hangisinde savaşta yenilmemizin sebebi verilmiştir?
... Vecihi tam savaşın gidişi hakkında bilgi verecekti ki uçağı kontrol eden makinist acıyla: Vecihi Bey!’ diye seslendi; baktılar, makinistin eli yağ içindeydi: ... ‘bunun yağ deposu delinmiş!’ ‘Değiştirin! Ama çok çabuk olun.’ ‘Yedek depo yok ki.’ ‘Öyleyse bunu tamir edin! Bir şey yapın! Haydi!’ Makinist kıvrandı: ‘Sökmesi, tamiri, yerine takması saatler alır.’ Vecihi, gözlerinden yaş fışkırarak başlığını ve rüzgâr gözlüğünü yere çarptı: ‘Lanet olsun yoksulluğa!’” Turgut Özakman, Şu Çılgın Türkler
Verilen anekdottan yola çıkarak Kütahya-Eskişehir Savaşlarının kaybedilme nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Mustafa Kemal’in ordunun Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmesi emrini verme gerekçeleri ile sonrasında yaşananlar birebir örtüşmekteydi. Onun sayesinde Türk ordusu daha fazla kayıp vermeden geri çekilip toparlanabileceği uygun bir bölgeye taşınmıştı. Verilen bilgide Mustafa Kemal’in aşağıdaki özelliklerinden öncelikle hangisi vurgulanmıştır?
“Orduyu Eskişehir’in kuzey ve güneyinde topladıktan sonra düşman ordusuyla araya büyük bir mesafe koymak gerekir ki, orduyu derleyip toplayıp güçlendirebilelim. Düşman hiç durmadan ilerlerse hareket üssünden uzaklaşacak ve yeniden destek örgütleri kurmak zorunda kalacak; her hâlde ummadığı birçok zorlukla karşılaşacaktır. Buna karşılık bizim ordumuz toplu bulunacak ve daha elverişli koşullar içinde olacaktır.” Mustafa Kemal ATATÜRK
Atatürk bu sözleriyle aşağıdakilerden hangisinin gerekçesini açıklamıştır?