Bu test Kazanım TestleriBizden 8. Sınıf Kategorisinde Toplam Soru10 Her soru toplam 4 başarılar.
Diyarbakır ÖDM
Türk ordusunun Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmesi, Yunanlıları cesaretlendirmişti. Yeni bir saldırı planı ile Ankara’yı ele geçirmek, BMM’yi dağıtmak ve Milli Mücadele’ye son vermek istiyorlardı.14 Ağustos 1921’de Yunan ordusu taarruza geçti. Yunan komutanlar bu işin bitmek üzere olduğuna inanıyorlardı. Hatta İngiliz subaylarını Ankara’da ziyafete davet etmişlerdi.16 Ağustos’ta iki ordu karşı karşıya gelmişti. Çarpışmalar ise 23 Ağustos’ta başlamış, Yunanlıların 5 Eylül 1921’de geri çekilmek zorunda kalmasına kadar devam etmişti. Savunma planını Mustafa Kemal ile Fevzi Çakmak Paşa birlikte hazırlamıştı. Savunma hattı Ankara’nın 50 km güneyine kadar uzanıyordu. Bu durum BMM’de paniğe bile neden olmuştu. İşte böyle bir ortamda Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk ordusunun savaşma azmini arttıracak ve savaş tarihine geçecek o emri verdi: “Hattı müdafaa yoktur; sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz.”
Buna göre “Sakarya Meydan Muharebesi” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Düzce ÖDM
Sakarya Savaşı öncesi Yunan Kralı Konstantin, Ankara üzerine taarruz kararı almıştır. Ancak Yunan ordusu, bu kararın gereğini yerine getirememiş ve Sakarya Irmağı’nın batısına çekilerek taarruz gücünü kaybetmiştir. Elde kalan toprakları korumak amacıyla savunma durumuna geçmiştir. Sakarya Savaşı, Türk ordusu için tam bir zaferle sonuçlanmıştır. Zaferin ardından TBMM, üstün başarısından dolayı Mustafa Kemal Paşa’ya “Gazi” unvanı ve “Mareşal” rütbesi vermiştir.
Paragrafta yer alan bilgiler dikkate alındığında aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?
Sakarya Zaferi yurt dışında da ilgi ve heyecan uyandırdı. Sovyet Rusya’nın bir araya getirdiği Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan ile TBMM arasında Kars Antlaşması imzalandı (13 Ekim 1921). TBMM ile antlaşma imzalayan bir diğer devlet de Fransa oldu. Anadolu’nun güneyini işgal etmek için gelen ancak büyük bir direnişle karşılaşan Fransızlar, Sakarya Zaferi’nden sonra Anadolu’dan ayrılmaya karar verdiler. TBMM ile imzaladıkları Ankara Antlaşması ile (20 Ekim 1921) işgal ettikleri bölgeleri -Hatay hariç- boşalttılar.
Verilen bilgilerden hareketle,
I. Askeri başarıları siyasi başarılar takip etmiştir. II. Sakarya Zaferinin uluslararası sonuçları olmuştur. III. İtilaf Devletleri arasında fikir ayrılıkları vardır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Antalya ÖDM
23 Ağustos - 13 Eylül 1921 tarihleri arasında gerçekleşen Sakarya Savaşı’nın bazı sonuçları şunlardır;
I. Daha önce geri Anadolu’dan çekilmeye başlayan İtalya tamamen çekildi. II. 13 Ekim 1921’de Kafkas Cumhuriyetleri ile Kars Antlaşması yapıldı. III. 20 Ekim 1921’de Fransa ile Ankara Antlaşması yapıldı. IV. 1683 Viyana kuşatmasından beri süren geri çekilişimiz son buldu.
Bu sonuçlardan yola çıkarak aşağıdaki yorumlardan hangisine ulaşılamaz?
Bursa ÖDM
I. “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” - Başkomutanlık Meydan Savaşı II. “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum.” - Çanakkale Cephesi III. “Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır.” - Sakarya Meydan Savaşı IV. “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs (kötü) talihini de yendiniz.” - Eskişehir-Kütahya Savaşı
Yukarıda Mustafa Kemal Atatürk’ün çeşitli cephelerdeki ifadeleri yer almıştır. Buna göre söz-cephe eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
Mustafa Kemal Paşa’nın,’’Hattı müdafaa yoktur,sathı müdafaa vardır.O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça bırakılamaz.’’sözüyle uyguladığı taktik Sakarya Savaşı’nda başarıyla uygulanmış,Yunan ordusu durdurulmuş ve karşı taarruz ile Sakarya Nehri’nin batısına çekilen ordumuz düşman saldırısını durdurarak tam bir zafer kazanmıştır.
Mustafa Kemal’in Sakarya Savaşı’nda verdiği bu emir onun hangi kişilik özelliğiyle açıklanabilir?
20 Ekim 1921 tarihinde TBMM ile Fransa arasında imzalanan Ankara Antlaşması’nın bazı maddeleri şu şekildedir;
● İki taraf arasında savaş durumu sona erecektir. ● Hatay ve İskenderun Fransızlara bırakılacak. ● Hatay’da özel bir yönetim kurulacak burada resmi dil Türkçe olacak ve Türk parası kullanılacaktır. ● Suriye’deki Süleyman Şah’ın Türbesi’ni, Türk askeri koruyacak ve Türk bayrağı dalgalanacaktır.
Bu maddelere göre antlaşmayla ilgili aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılamaz?
26 Ağustos 1922 sabahı Afyon Kocatepe’den başlayan Türk askerinin taarruzu karşısında Yunan ordusu yenilmiş ve geri çekilmek zorunda kalmıştır. 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da yapılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi adı verilen savaşı da Türk ordusu kazanınca Batı Anadolu tamamen düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bu zafer sonrasında önce 11 Ekim 1922’de Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanmış sonra Lozan görüşmeleri başlamıştır.
Buna göre aşağıdakilerden hanğisi doğru değildir?
Gümüşhane ÖDM
Başkomutanlık Meydan Muharebesi başarıya ulaştıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk zaferle ilgili aşağıdaki sözü söylemiştir. “Her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekât; Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha yazdıran muazzam bir eserdir. Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklal düşüncesinin ölümsüz bir abidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evladı, bir ordunun başkomutanı olduğum için bahtiyarlığım sonsuzdur.”
Buna göre Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
Yunanlar, Türk ordusunun hazırlığına fırsat vermeden son bir hareketle Ankara’yı ve Meclisi ele geçirmek istiyorlardı. Bu isteği gerçekleştirmek amacıyla Sakarya Irmağı’nı geçerek saldırıya başladılar. Türk ordusu henüz eksikliklerini giderememişti. Buna rağmen, Türk ordusu ile üstün durumdaki Yunan kuvvetleri arasında Sakarya Irmağı’nın doğusunda yoğun çarpışmalar başladı. Cephedeki savaş geniş bir alana yayıldı. Bu durumu gören Mustafa Kemal, Türk ordularına “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır.” diyerek yeni bir savaş taktiği uygulattı. Verilen emir, Türk ordusunu coşturdu ve Sakarya Savaşı’nın sonucunu belirledi.
Sakarya Savaşı ile ilgili verilen bilgilerden yararlanarak, savaşın kazanılmasında hangisi ön plana çıkmıştır?