Bu test Bizden 8. SınıfKazanım Testleri Kategorisinde Toplam Soru10 Her soru toplam 4 başarılar.
Tarih şeridinin doğru olabilmesi için soru işareti ile boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Misakımilli’nin bu kararlarında aşağıdaki anlayışlardan hangisinin benimsendiği söylenemez?
Misakımilli kararlarına göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
İstanbul’un işgaline karşı Mustafa Kemal, Temsil Heyeti başkanı olarak bir genelge yayımlayarak Geyve ve Ulukışla demir yollarının tahrip edilmesini, tutuklanan her milletvekiline karşılık Anadolu’da bulunan İngiliz subaylarının tutuklanmasını ve Ankara’da toplanacak olan yeni bir meclis için hazırlıklara başlanmasını emretti. Mustafa Kemal, aldığı bu önlemlerle, I. İşgalin genişlemesini önlemek II. Milli egemenliğin sürekliliğini sağlamak III. İşgale karşı tepkisini ortaya koymak amaçlarından hangisi ya da hangilerine ulaşmak istemiş olabilir?
İtilaf Devletleri, Osmanlı Mebusan Meclisinde Misakımilli Kararlarının kabul edilmesi üzerine bu meclisi kapatmışlar ve bazı milletvekillerini tutuklayarak sürgüne göndermişlerdir. İtilaf Devletlerinin bu tutumu göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Mustafa Kemal, birçok milletvekili ile Ankara’da görüşerek onlardan kendisini Mebusan Meclisi başkanlığına seçmelerini, mecliste Müdafaa-i Hukuk Grubu kurmalarını ve kendisinin hazırladığı Misakımillî belgesini mecliste kabul etmelerini istedi. Milletvekilleri, Mustafa Kemal’e söz vermelerine rağmen ilk iki isteği yerine getiremediler. Mustafa Kemal, bu isteklerle aşağıdakilerden hangilerini amaçlamış olabilir? I. Meclisin başına bir iş gelirse meclis başkanı sıfatıyla meclisi başka bir yerde açabilmeyi II. Düşmanla uzlaşma yolları aranmasını III. Mecliste ortak hareket edilmesini
Mustafa Kemal, Osmanlı Mebusan Meclisinin İtilaf Devletleri askerlerinin bulunduğu İstanbul’da değil, Anadolu’da güvenli bir yerde toplanmasını istemiştir. Mustafa Kemal’in tüm uyarılarına rağmen Osmanlı Hükûmeti, Mebusan Meclisinin İstanbul’da toplanmasını uygun görmüş ve Meclis, 12 Ocak 1920 tarihinde toplanmıştır. 28 Ocak 1920 tarihinde Mebusan Meclisi, Misakımilli Kararlarını kabul edince İtilaf Devletlerinin askerleri meclisi bastılar, bazı milletvekili ve aydınları tutuklayıp Malta’ya sürgüne gönderdiler. Mebusan Meclisi’nin dağıtılması ve İstanbul’un işgali dikkate alındığında Mustafa Kemal’in bu düşüncesi onun aşağıdaki kişilik özelliklerinden öncelikle hangisiyle ilişkilendirilebilir?
İtilaf Devletleri Mebusan Meclisinde çıkarlarına ters düşecek bir kararın alınamayacağına inanıyorlardı. İtilaf Devletleri aşağıdakilerden hangisi üzerine yanıldıklarını anlamışlardır?
Mustafa Kemal, Nutuk’ta Misakımilli’ye “Misakımilli, barış yapmak için en uygun ve en azından şartlarımızı içeren bir programdır. Barışa erişmek için bir araya getireceğimiz esasları kapsar. Fakat memleket ve milleti kurtarmak için barış yapmak yeterli değildir. Barıştan sonraki çalışmalarda başarılı olabilme, milletin bağımsızlığının korunmuş olmasına bağlıdır. Misakımilli’nin hedefi onu temindir.” sözleriyle yer vermiştir. Mustafa Kemal’in bu sözlerine göre, Misakımilli’nin öncelikli hedefi aşağıdakilerden hangisidir?
“Misakımilli ile yeni Türk devletinin sınırları belirlenmiştir.” diyen bir sosyal bilgiler öğretmeni, bu bilgiyi doğrulamak için Misakımilli’nin aşağıdaki maddelerinden hangisini kanıt olarak gösterebilir?