Bu test Bizden 8. SınıfKazanım Testleri Kategorisinde Toplam Soru5 Her soru toplam 4 başarılar.
TBMM, açıldıktan sonra Mustafa Kemal’in meclise verdiği önergede kabul edilen kararlardan bazıları şunlardır: I- Büyük Millet Meclisi, yasama ve yürütme yetkisine sahiptir. II- Mecliste toplanan millî iradeyi vatanın geleceğine egemen kılmak esastır. III- TBMM’nin üstünde hiçbir güç yoktur. Bu kararlardan hangileri egemenlik anlayışındaki değişikliğin göstergesidir?
“Her şey Ankara milli meclisinin elindedir. Bu meclisin gayesi, milli sınırlar içinde milli bağımsızlığı temindir.” Mustafa Kemal Mustafa Kemal bu sözüyle TBMM’nin,
I. Milli bağımsızlık II. Vatanın bütünlüğü III. Devletler arası eşitlik
ilkelerinden hangisi ya da hangilerini benimsediğini vurgulamıştır?
Mustafa Kemal, Mebusan Meclisinin kapatılması karşısında Ankara’da ulusal iradeyi gerçekleştirecek bir meclis toplamak üzere harekete geçti. Kurulacak meclise yeni seçilecek milletvekillerinin yanında İstanbul’dan kaçabilen Mebusan Meclisi üyelerinin de doğal üye olarak katılabileceğini belirtti. Mustafa Kemal, bu tutumuyla I. Milli birlik ve beraberliği sağlamak II. Daha geniş bir kitlenin desteğini almak III. Milli iradeye duyulan saygıyı göstermek amaçlarından hangilerini gerçekleştirmeyi düşünmüş olabilir?
“Millet geleceğini doğrudan doğruya eline aldı ve ulusal egemenlik ve hükümdarlığını bir kişiye değil vatandaşlarından seçilmiş vekillerden oluşan Büyük Mecliste temsil ettirdi. İşte o Meclis yüce Meclisimizdir. Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Bu egemenlik durağının hükûmetine Türkiye Büyük Millet Meclisi hükûmeti derler. Bundan başka bir hükümdarlık makamı, durağı, bundan başka bir hükûmet kurulu yoktur ve olamaz.” (Arı İnan, Düşünceleriyle Atatürk, s. 235.) Mustafa Kemal bu sözleriyle aşağıdakilerden hangilerine karşı çıkmıştır? I- Osmanlı Hükûmeti’ne II- Milli iradeye III- Tam bağımsızlığa IV- Padişaha
Birinci Meclis, tutsaklığın her türüne karşı çıkan müdafaa-i hukuk anlayışının somut bir ifadesiydi. Bu bilgide Büyük Millet Meclisinin görevlerinden hangisi vurgulanmak istenmiştir?