8. Sınıf Sosyal Bilgiler : 2. Ünite Değerlendirme Sınavı

Bu test Bizden 8. SınıfKazanım Testleri Kategorisinde Toplam Soru20 Her soru toplam 4 başarılar.

Sıralı Test Çöz
Soru 1

TEOG 2014

  • İngiltere Kralı V. George (Corç): Osmanlı Devleti, hem gelişen sanayimiz için ucuz ham madde kaynağı hem de mamul ürünlerimiz için kârlı bir pazar.
  • Alman İmparatoru II. Wilhelm (Vilhem): Balkan ülkeleri ve Osmanlı Devleti’ni kullanarak Orta Doğu’da etkinlik sağlayabiliriz.
  • Fransa Başbakanı R. Poincare (Poinkeyr): Osmanlı Devleti, tarih boyunca bize topraklarında ticari, siyasi, dinî ve sosyal haklar tanıdı.

Verilen bilgilere göre İngiltere, Almanya ve Fransa’nın Osmanlı Devleti hakkındaki düşüncelerinden çıkarılabilecek ortak sonuç, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2

SBS 2011

Erzurum Kongresi’nde alınan “Manda ve himaye kabul edilemez.” kararı ile aşağıdakilerden hangisi amaçlanmıştır?

Soru 3

DPY 2020

Millî Kongre Cemiyeti, Mondros Ateşkes Antlaşması’yla başlayan haksız işgalleri basın yayın yoluyla dünyaya duyurmayı amaçlamıştır. Cemiyet; silahlı direnişten çok, gazete ve dergiler çıkararak Millî Mücadele’ye katkıda bulunmuştur.

Bu metinden Millî Kongre Cemiyeti ile ilgili hangi bilgiye ulaşılabilir?

Soru 4

SBS 2009

Sivas Kongresi, yurdun her yerinden gelen temsilcilerin katılımı ile gerçekleşti. Kongre’ye katılan temsilciler yaptıkları konuşmalarda mücadelenin millet adına yapıldığını, amaçlarının vatanın kurtuluşu ve milletin bağımsızlığı olduğunu açıkladılar. Kongre’de, Anadolu ve Rumeli’de faaliyet gösteren bütün millî cemiyetlerin “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” adı altında birleştirilerek vatanın kurtuluşu için birlikte hareket etmeleri de sağlandı.

Buna göre, Sivas Kongresi’nin Kurtuluş Savaşı için aşağıdakilerden hangisini sağladığı söylenemez?

Soru 5

TEOG 2014

Millî Mücadele Dönemi’nde görülen aşağıdaki çalışmalardan hangisi, mücadelenin tek merkezden yönetilmesinin amaçlandığını göstermektedir?

Soru 6

TEOG 2013

Erzurum"da bir kongre düzenleyecektik. Kongreye Mustafa Kemal Paşa'yı da davet ettik. Mustafa Kemal'in çalışmalarından rahatsız olan İstanbul Hükümeti, onu geri çağırdı. Ancak, milletin çıkarlarını kendi çıkarlarının üstünde tutan Mustafa Kemal Paşa, çok sevdiği askerlik görevinden istifa etti. Böylece Mustafa Kemal Pasa, makam ve rütbelerini reddederek kendisini milletine adamış oldu.

Kazım Karabekir'in anlattıklarına göre Mustafa Kemal'in, İstanbul Hükümetinin tutumuna karşı göstermiş olduğu davranış, aşağıdaki kavramlardan hangisi ile nitelendirilebilir?

Soru 7

SBS 2011

Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra yurdumuzun işgal edilmesi karşısında İstanbul Hükûmeti sessiz ve kayıtsız kaldı. Yüzyıllarca Türklerle beraber huzurlu ve güvenli bir yaşam sürdüren bazı Rum ve Ermeniler de işgalcilerle iş birliği yaptılar.

Bu durum karşısında Türk milleti nasıl bir tepki göstermiştir?

Soru 8

TEOG 2013

İtilaf Devletleri’nin, Çanakkale Cephesi’ni açmaktaki amaçlarından biri de Rusya’ya yardım etmekti.

Aşağıdakilerden hangisi, İtilaf Devletleri’nin bu amacına ulaşamadığının kanıtı olabilir?

Soru 9

DPY 2020

(I) Birinci Dünya Savaşı öncesinde, birliklerini geç tamamlayan Almanya ve İtalya diğer büyük devletlerle sömürgecilik yarışına girmişlerdir. (II) İngiltere, oluşan bu tehdide karşı  Rusya ile yakınlaşmıştır. Alsas-Loren bölgesini Almanlardan geri almak isteyen Fransa da İngiltere ile iş birliğine girmiştir.

Numaralanmış cümlelerde Birinci Dünya   Savaşı’nın aşağıdaki nedenlerinden hangilerine değinilmiştir?

Soru 10

TEOG 2014

Avrupa, 20. yüzyılın başında İtilaf ve İttifak Devletleri olarak iki gruba bölünmüştü. Savaş esnasında grup dışı kalmanın tehlikeli olabileceğini düşünen Osmanlı Devleti, İngiltere ile ittifak yapmak istedi. İngiltere ise müttefiki Rusya’nın Osmanlı toprakları üzerindeki yayılmacı politikası nedeniyle bu ittifak isteğini kabul etmedi. Bu gelişmeler üzerine Osmanlı devlet adamlarından Enver Paşa ve arkadaşları, Almanya’nın savaşı kazanacağını düşünerek Almanya ile ittifak arayışına girdiler. Sonuçta Osmanlı Devleti, Almanya ile gizli bir anlaşma yaptı.

Parçaya göre aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın yanında yer alma sebeplerinden biri değildir?

Soru 11

TEOG 2014

(I) Osmanlı yönetimi, Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra işgallere karşı sessiz kalıyordu. (II) Yönetime göre işgale direnmek imkânsızdı ve istekler yerine getirilerek belki uygun şartlarda bir anlaşmaya varılabilirdi. (III) Ülkenin hemen her yerinde kargaşa ve düzensizlik vardı, halk ne yapacağını bilemez hâldeydi. (IV) Ancak işgallerin başlamasıyla birlikte Türk halkı kimseden emir ve talimat almadan vatanını, toprağını savunmaya başladı.

Yukarıda numaralandırılmış cümlelerin hangisinde, Osmanlı yönetiminin işgallere karşı duyarsız kalmasının sebebi verilmiştir?

Soru 12

SBS 2012

Misakımilî’nin önemi düşünüldüğünde şemada “?” ile gösterilen yere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

Soru 13

TEOG 1

Paris Barış Konferansında Batı Anadolu'nun Yunanlara verilmesi kararlaştırılmıştır.

Aşağıdakilerden hangisinin işgali, bu kararın eyleme geçirildiğinin bir göstergesidir?

Soru 14

TEOG 2015

Sanayileşen Avrupalı devletler, gerekli ham maddeyi dünyanın çeşitli bölgelerini sömürgeleştirerek sağlamaya çalıştılar. Bu sebeple sömürgeci devletler arasında yaşanan çıkar çatışmaları, I. Dünya Savaşı’nın önemli nedenlerinden biri oldu.

Verilen metinde I. Dünya Savaşı’nın hangi alanla ilgili nedenine değinilmiştir?

Soru 15

DPY 2020

Atatürk Nutuk’ta millî cemiyetlerin hedefleri hakkında “Onların düşünceleri yerel kurtuluş çarelerine yönelmektir.” ifadesini kullanmıştır.

Buna göre Atatürk, millî cemiyetlerin hangi özelliğini vurgulamıştır?

Soru 16

TEOG 2014

Birinci TBMM’nin temel hedeflerinden birisi de otoritesini hukuki yollardan güçlendirmekti.” diyen bir öğrenci, aşağıdakilerden hangisini söylerse çelişkili konuşmuş olur?

Soru 17

TEOG 2014

“Azınlıkların hakları, komşu ülkelerdeki Müslümanların da aynı haklardan yararlanmaları şartıyla kabul edilecek ve sağlanacaktır.”

Misakımillî kararlarından olan bu madde ile aşağıdakilerden hangisi amaçlanmış olabilir?

Soru 18

TEOG 2013

I. Dünya Savaşı’nın, aşağıdaki sebeplerinden hangisini, Sanayi İnkılabı ortaya çıkarmış olabilir?

Soru 19

TEOG 2013

Amasya Genelgesi'nin, "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurutacaktır." maddesine göre Kurtuluş Savaşı'nın, aşağıdakilerden hangisine dayanılarak yapılacağı vurgulanmıştır?

Soru 20

TEOG 2014

Sevr Antlaşması’nın aşağıdaki maddelerinden hangisi, ekonomik bağımsızlığımızı yok etmeye yöneliktir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 20
Ek Bilgiler